onsdag, mars 21, 2007

Mossig eller cool...

Ja det är frågan?! Vi har haft en diskussion här hemma om musiksmak, vad man "bör" gilla vid viss ålder... åtminstone enligt sonen.

Jag kommer ihåg min tonårstid, musik på högsta volym och föräldrarna som skakar på huvudet och ber en dra ner volymen. Föräldrarnas musiksmak och min hörde nog inte ens hemma på samma planet.;)

Idag tycker jag det är totalt förändrat. Jag kan lika gärna uppskatta samma musik som sonen. Det härliga med sonen är att han också gillar all slags musik. När sonen var liten så ville han alltid lyssna på "sova-musik" som han sen somnade till. Sova-musiken var Jean-Paul Jarré Atmosphère. Längre fram så var det inte enbart sova-musik utan nu lyssnades det på allt från Vivaldi blandat med aktuell pop. En period var det återuppväckt 60-70tals musik som Creedence Clearwater Revival, till min glädje! Blandningen är fortfarande lika härlig! Igår kom han hem och ville leta fram Carolina af Ugglas nya där hon sjunger Janis Joplin på svenska. Jag blev också nyfiken och positivt överraskad. Den var ju riktigt bra, samma smärtsamma röst till texterna. Sonen blev mäkta förvånad när jag började sjunga med i texterna fast på engelska. Men vet du vem Janis Joplin är?! Om jag vet vem Janis Joplin är!!! Herre Gud... självklart vet jag vem hon är! Här hemma så lyssnar nu sonen på en salig blandning av Johnny Legend, hiphop, Marvin Gaye, Timbuktu, Janis Joplin, klassiskt m m och vi föräldrar hänger med nästan på allt.

Jag kan i mina "topp-perioder" lyssna på musik med hög volym, städa till musik, laga mat till musik osv. Hos oss är det sonen som som skriker "Men mamma dämpa ljudet"!! I stan var det sonen som oftast överraskade mig när han kom hem från skolan och var helt skräckslagen över volymen där hemma. Nu finns definitivt inga grannar som kan bli störda så i perioder då öser jag på...;) Fortfarande är rollerna omvända, fastän jag försökt förklara att det är föräldrar som ska be sina tonåringar dra ner på ljudet, inte tvärtom!!

Sonen tycker även det är lite konstigt att vi oftast gillar samma musik som han. Han tycker att vi borde inte hänga med som vi gör. Definitivt borde inte mamma veta så mycket om ny musik och nya artister som hon gör. Inte passande för hennes ålder, enl sonen *fniss*. Vi hade kompisar till honom med oss i bilen och de satt och tittade förvånat på oss föräldrar som drog på sonens/vår musik CD. De log överraskat och sa att deras föräldrar nog inte skulle uppskatta musiken och att de definitivt inte hade spelat den med samma volym *skrattar*. Fast nu medan jag skriver så påminns jag av att även vuxna kan bli överraskade av nivån i bilen. Glömmer inte en nätväns reaktion då hon skulle åka med mig en vårdag *gapskrattar*. Sorry... ;)

Hur är det hemma hos er? Skiljer sig musiksmaken åt eller hänger ni med?
Eller så har sonen kanske har rätt om mig... Att jag är en mogen kvinna, men är otroligt omogen för min ålder...

5 kommentarer:

 1. hahaha! Vad roligt du är! Och sonens kommentarer att du är en mogen kvinna men otroligt omogen för sin ålder! *s* Underbart!

  Kram,
  AnnaSv

  SvaraRadera
 2. Ja, du här hos oss så lyssnar hela familjen på samma musik :) Vad det än månde vara! Mycket hip hop blir'e i bilen ;)

  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Nu har vi inga ungdomar kvar i huset,men minns så väl när dottern på nittitalet började lyssna på gammal 60- och 70-talsmusik o var mäkta förvånad över att jag kunde texterna...
  Idag är jag glad över tystnaden som råder, ett av symptomen efter mina promenader in i "väggen" har inneburit att jag blivit något av "ljudallergiker" I små doser går det bra, men radion står aldrig på hemma!
  Gosh, ingen snö. här har vi mängder!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Härligt att höra att andra är likadana... :)
  Paula: För mig är också musiken/ljuden i perioder... Är just nu inne i en tyst period...

  Kram

  SvaraRadera
 5. Åh, minns när jag började lyssna på Deep Purple, mina föräldrar blev helt lyriska! Men det finns också ny musik som vi lyssnar på "över generationerna" som Counting Crows (mest) eller svenska artister som Tomas Ledin, Tommy Nilsson...

  Nu ska jag hoppa isäng! Godnatt!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.