lördag, februari 09, 2008

En skogspromenad...

Sitter här vid mitt lördagsfönster...

Nu har jag äntligen fått upp rutinerna för mina power walks, dvs inga finpromenader på asfalterade el grusade gångbanor *ler*. Nej här är det boot camp i skogen! Över stock och sten, uppför och nerför, över diken och under granar i mossklädda skogar.

Naturen är otroligt vackert, upptäcker grönheten i mossan när solens strålar når in i gläntan. Fåglarnas kvitter som om det verkligen vore vår. Vatten som porlar och glittrar i solen.

Har läst i många artiklar och böcker om naturen som en helande kraft. För mig är den verkligen det! Medan vi bodde i stan var våra helgbesök i torpet det som höll mig uppe. Stan gjorde att jag försvann, kände mig instängd och på gränsen till kvävd. Kvävd av allt runt omkring, bilar, tåg, flyg, människor, ljud, oljud. Aldrig den där ljuva sköna tystnaden då bara naturen hörs.

Jag är oerhört tacksam för att jag faktiskt kan njuta fullt ut av detta! Har läst en underbar bok som jag verligen kan rekommendera I tacksamhetens tecken. Den är skriven av Patricia Tudor-Sandahl, psykolog/psykoterapeut.

Så här står det bl a i den:
Tacksamhet hör samman med att leva fullt ut det liv man redan har, det vill säga det verkliga livet och inte det livet som man önskar sig eller tycker att man borde ha. Detta är för somliga en helt naturlig hållning. Andra behöver tid att lära sig att se med tacksamhetens ögon.

Att växa i tacksamhet är en personlig process som rör sig om mognad, mål och mening. Låt oss lyfta blicken, höja oss över vår jagiskhet och ana hur vi människor hör samman med varandra. För tacksamhet är i grunden en relation - till varandra och till livet.


Efter många år har jag nått hit. Att leva här och nu...

Från min promenad...Sitter slutligen på min bänk nedanför drängstugan och njuter...

29 kommentarer:

 1. Låter som om du har en helt underbar miljö att njuta av.
  Bilderna är så härliga!
  Ha en riktigt skön helg i ditt Paradis!
  Kram Randi

  SvaraRadera
 2. Ni bor så oerhört vackert och jag är så glad för din skull att u nu hittat hem! =)

  Trevlig helg!

  Förresten, att lillebror är sjuk så ofta är ju "helt normalt" enligt läkarna. "Virus" och "inget att göra något åt". "De ska ha upp till 100 infektioner innan de börjar skolan" bla bla bla...

  Det är nog inget allvarligare än så men det kommer ju troligtvis bli så att han får operera bort sina polyper bakom näsan han också. Och kanske rör i öronen och/eller bortoperation av halsmandlar...

  Kram,
  AnnaSv

  SvaraRadera
 3. Håller med dig i allt du skriver här. Och naturen är en underbar källa att ösa energi och styrka ur.

  Travar gärna ut i vegetationen, viker av från gångstråken och hittar egna stigar.

  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 4. Å, vad härligt! Jag ska nog ta och titta i den där boken. Patricia Tudor Sandahl är verkligen fantastisk att läsa. Favoriten är "tid att vara ensam". Kram och trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Bra text det där! Jag kan nog påstå att jag känner mig tacksam oftast. Skönt! Härliga bilder från promenaden.

  SvaraRadera
 6. Det är så sant de du skriver om naturen.Utan den skulle man kvävas.
  Vad härligt att du kommit igång med promenaderna.
  Själv så spökar min hälsporre och jag trodde den skulle kunna läka ut själv men nu har det gått över två månader så det blir nog en spruta i foten.
  Därför har det bara blivit slowpromenader.
  Ha en riktigt skön helg
  kram ewa

  SvaraRadera
 7. Känner igen dina tankar om stan och landet! Jag jobbar på att också flytta till landet, en dag är jag där jag också....!!

  Här är man instängd och folk tränger sej på liksom..!
  Den boken verkar intressant! Underbara bilder du bjuder på!

  Tackar för titten hos mej och önskar dej fortsatt skön helg!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 8. Härliga bilder! Visst är Sörmland vackert. Jag gillar Stockholm, särskilt på sommaren, men det är trångt... Patricia gillar jag också. Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Min sambo drar mig på maratonpromenader genom skogen. Inte på några stigar utan precis som du beskriver, boot camp, he he he. Men jag vägrar gå med honom för det slutar med att jag har svårt att andas och tungan hänger någonstans på brösten.

  Idag har jag dock gjort misstaget och blivit övertalad av sambon att följa med på en tur. Vet du vad vi har hittat på våran hund? Årets första fästing. Grrr

  SvaraRadera
 10. Visst är man priviligierad när man har skogen runt husknuten. Gör gott för både kropp och själ.
  Kram från Annette

  SvaraRadera
 11. Så vackra bilder! Ja, jag känner igen mig i det du skriver om stan kontra landet. Jag tror att jag skulle må bäst om jag bodde en bit utanför. kanske får det bli i en annan tid i livet. Just nu är det väldigt praktiskt med cykelavstånd till jobb och dagis. När jag blir stor...då ;-)

  Kram oc htrevlig helg!

  /Skatan

  SvaraRadera
 12. åååååhhh...jag vill också "powerwalka" i skogen, men hos oss är det så mycket snö just nu....men imorgon kan det ev. bli pimpelfiske...hela dagen....

  Ha en skön Lördagskväll :O)

  SvaraRadera
 13. Det är verkligen härligt, att kunna gå ut i skogen och njuta av fågensång och sus i trädkronorna. Här där jag bor i stan är det inte långt till skogen och tur är det för jag skulle inte klara mig utan.
  Och så finns ju torpet och det vi kallar torpetskogen även om jag upplever att den blivit lite tätare befolkad än förr. man är inte alltid så ensam där som man tror.

  SvaraRadera
 14. Ååå...va häärligt!!
  va fint du skríver vännen!

  Skulle också vilja sitta där.....med ett glas rött å en stor godispåse.....efter an god bok medans du skuttat runt i skogen...hi hi....

  Jag pustar ut efter lördagens konstaterande....inga hööökkk färdiga örnar anlände!!!

  Fniss...vet du Skattkammar Kicki har tydligen följt vår konversation och gjorde i natt en inlägg om dig å mej som hon i morse tog bort då hon fick kala kårar...hon skulle mejla bilder å text till mej...skickar dem till dej sen....det var nåt med en vett skrämd uggla och en förnärmad örn.....hi hi....
  ha en härlig söndag!
  Kram Katarina

  SvaraRadera
 15. Phu!!

  Vill bara upplysa hököga om att vissa lördagar försvinner jag redan 13.30......frunskulle nog bli mäckta förvånad av att mötas av en nervös och betydligt äldre varriant av mig....(=min mamma)
  Så det bästa rådet jag kan ge så här från ett fjäderfä till ett annat är att tala om i förväg när hon tänker sig nästa attack!!!
  Gonatt min vän!
  Kram

  SvaraRadera
 16. Visst är det märkligt att det kostar skjortan och lite till att bo i storstan och man slåss om några kvadratmeter, och ändå är allas längtan ut till landet. Man får tacka livet för det som är bra.
  Kramar....

  SvaraRadera
 17. Jag har sagt det många gånger förr, du bor helt ljuvligt!

  Själv ska jag ut i skogen om en stund och gå en mil. Fast vi får åka en mil med bil först innan vi kommer till "vår" skog!

  Ha en riktigt härlig söndag!
  Kram
  Lotta

  SvaraRadera
 18. Vackra ord... och berusande backra naturbilder.. som en lisa för själen!!!
  Kramar A-c

  SvaraRadera
 19. Tack för kloka ord! Försöker verkligen leva här och nu och känner ofta tacksamhet över allt, men man behöver bli påmind ofta...Ändrade dock mitt sätt att se på livet efter att min syster gick bort. Får försöka använda den sorgliga händelsen till något positivt nu och LEVA!

  SvaraRadera
 20. Lovar jag ska lägga in receptet till den goda fisken nån gång.
  Tänkte pröva tillreda den först och se om det funkar.
  Ha en skön söndag
  kram ewa

  SvaraRadera
 21. Ja, där behövs inga skidor för att ta sig ut i skogen minsann... Helt otroligt att det kan skilja så mycket mellan norr och söder.

  Vad är det för slags hundar du har?

  SvaraRadera
 22. Baaa!!! Powerwalks och samtidigt ta naturbilder? Jag ställer mig skeptisk! Nejdu, passa dig så att inte en militant bootcampledare med visselpipa dyker upp på trappen så ska du få se på powerwalkande som heter duga :)!

  Det är oerhört viktigt att lära sig tacksamhet, och attdagligen tänka igenom det. Låter urfåning och risken finns att man känner sig supertöntig med att tänka "Jag är tacksam för..." men det ger en effekt - och är om inte annat viktigt för att behålla sin ödmjukhet.

  Ha det!

  SvaraRadera
 23. Hej Du! :o)

  Visst behöver vi alla stanna och lyssna till tystnaden!

  Kände verkligen igen mej i din promenad i skog och mark. Längtar verkligen efter dom! Nu ligger snön fortfarande djup så om man ska gå ut skogen nu får man följa något skoterspår och det blir inte riktigt samma sak. Att leva livet fullt ut och att se även dom små pyttiga sakerna i vardagen lärde jag mej när jag för snart 11 år sedan var mycket nära att dö. Nog fick jag ett annat sätt att värdesätta saker och ting på. Naturen har jag alltid älskat men jag tog den nog mer för given tidigare. Nu kan jag lyssna på hur olika sorters träd låter i vinden och stå länge och iakta en fågel och bara tycka att jag får vara med om något fataskiskt!

  Men himmel vad jag bara skriver! ;o) Blev visst fångad av en "storvind" *skratt*

  Tack för att du tog med oss på din härliga promenad och naturupplevelse! Kanon! Längtar!

  Kram Monika

  SvaraRadera
 24. Så sant!

  Och vilken vacker prommenadrunda du har.

  SvaraRadera
 25. Låter underbart!!! Man ska stanna upp och njuta av tillvaron oftare, det borde många bli bättre på! Vad vackert det är runtom dig!

  Hoppas att helgen varit toppen! Kram!

  SvaraRadera
 26. Så sant så!
  Härliga bilder från skog & mark. Visst är det härligt att njuta av vår vackra natur!

  Kram Jes

  SvaraRadera
 27. Otroligt. Underbart. Jag känner lukterna ... som jag kommer att sakna mer och mer om du ska lägga ut såna här bilder my dear :P
  Men jag var hemma hos Mona igår. Hon reserverade en altanplats åt mig till våren :) Så jag klarar mig. Kanske ;)

  SvaraRadera
 28. hundramiljoner.tradgardsblogg.se10 februari 2008 21:01

  Så klokt hon skriver Patricia Tudor Sandahl. Hennes böcker kan verkligen få en att stanna upp och tänka efter.
  Du har en makalöst vacker natur runt knuten. Jag förstår att du njuter!
  Kram från Ronja :)

  SvaraRadera
 29. I morgon ska jag maila dig Skattkammarns hemliga inlägg som handlar om dej å mej.....ha ha...ho ho...säger jag bara...
  Kram

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.