måndag, september 29, 2008

Det tar sig sakta...

Chockade familjen i helg med att baka en äppelkaka, igen! Tredje gången gillt och tredje helgen i rad ;). Sonen tror knappt sina ögon, men det är väl aldrig för sent för en förändring. Denna helgens kaka blev höjd till skyarna och blev utnämnd till den godaste de någonsin ätit *generad*. Därför delar jag självklart med mig av receptet här nere.

Som vanligt har det tagit några dagar att hämta sig fr roadtripen. Alltid lika roligt med vänner och dessutom förenat med besök till en butik där man både kan shoppa kläder och vackra saker till hemmet.

Helgen har ägnats åt allt annat än avprickning fr projektlistan. Konstigt vad mycket annat man kan göra under en helg och fortfarande känna sig nyttig ;). Det kändes ändå som det viktigaste var att njuta av höstfärgerna och solen. Plockade även in de sista vackra vita skönheterna från trädgården.



Hösten närmar sig med stormfart. Trots att det var soligt och hyfsat varmt i helg så känns det verkligen att det är höst. För vilka morgnar... trolska, dimmiga och magiskt vackra...



Ursprungsreceptet fann jag hos favoriten Allt om Mat. Men som vanligt kan jag inte hålla mig till ett recept utan lade också till ingredienser helt efter eget huvud. Det bästa av allt, bara en bunke och en slev som blir nedsmutsad ;).

Varsågoda här bjuder vi er på Örngott ;)

Tillägg 1: Mandelmassan är tillsatt efter sonens önskemål. Men det går precis lika bra utan... tror jag *skrattar*.

Tillägg 2: Den här kakan var absolut den enklaste av alla att göra. En enda pyts, bara slänga in alla ingredienser o så röra om. Minimalt med disk, vilket är ett absolut villkor om jag ska baka ;)


Dubbelörnarnas favoritäppelkaka
50 g mandelmassa
3 ägg
1,5 del strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kokosflingor
1 dl mjölk
50 smält smör
4 äpplen
4 msk ljus muscavadosocker
6 tsk kanel

Smörj en springform (löstagbar kant). Riv mandelmassan och blanda ner äggen, ett i taget. Rör ner sockret o kokosflingorna. Blanda vetemjöl med bakpulver o vaniljsocker. Rör ned i äggsmeten. Tillsätt mjölk och smält smör.

Skala o klyfta äpplena. Lägg hälften av klyftorna på botten av formen. Strö över hälften av muscavadosocker o kanelen.

Häll hälften av smeten över äppelklyftorna. Lägg resterande klyftor över smeten samt muscavadosockret o kanelen. Häll sedan över resten av smeten.

Mitt i ugnen, 175gr i ca 40 min.


Jag körde överkurs och garnerade t o m kakan med ett fint mönster av florsocker! Jag vet vad ni tänker... Himmel, vad ska hon komma med härnäst??!! *gapskrattar*

25 kommentarer:

  1. Mums, vad gott det låter! Ska sparas och provas så fort baklusten infinner sig.
    Oj, vad fort helgerna går! Känns som veckan bara består av måndagar och fredagar...
    Hur har du det i veckan? Tänkte du ut och fara? Jag kom på att jag har en liten praoelev ( Linnéa ) den här veckan så jag försöker hitta på lite att göra... Men givetvis är du hjärtligt välkommen!
    Ha det gott!
    Kram, Carina

    SvaraRadera
  2. ÅH Det låter som en underbar äppelkaka. Den ska absolut provas. Genast. Tack för receptet !! /M

    SvaraRadera
  3. Hallå vännen!
    Låter som du haft en härlig helg....och äppelkaka igen!!!!
    Men receptet!!!!
    Skakar på huvudet....
    Mndelmassa i äppelkaka.......ryser......
    Skriv upp Mandelmassa på min inte-tycker-om-lista......med STORA bokstäver....
    Jag ser att den lilla lådan med glaslock är på plats.....vet du, de är redan slut...:)
    Det var så mycket kunder i helgen att det var helt sjukt...Jag hann inte ens säga hej till alla....:(

    Ha en härlig dag till i solen!
    Kraaaaam

    SvaraRadera
  4. Det låter som smarrigt Örngott.
    Och göra sig till med florsocker och allt ;)

    Vilka underbara blommor du har i trädgården, det är ju så man blir avundsjuk. Här odlas inget annat än ogräs :P Och den bilden du visar av höstmorgonen ör ju helt magisk! Så vackert.

    Ha en bra dag och fortsätt njut av hösten! Kram!

    SvaraRadera
  5. Åh, låter ljuvligt gott! Ja, gissa vem som definitivt får baka nästa gång ...! Undertecknad kan stå för vaniljsåsen som jag numera är expert på att koka själv (se helgens bravader).

    Morgonbilden var fantastisk!

    Kram!

    SvaraRadera
  6. Ja, visst går fredag bra! Kan du på fm?
    Kramis

    SvaraRadera
  7. Jag längtar så efter att ha tid över till ett bak. Det receptet såg ljuvligt ut, verkligen.

    kram/
    ¨M¨

    SvaraRadera
  8. Det receptet ska jag testa någon helg i stugan! Verkas som om du har talang för bakning utan att du vetat om det ;)
    Helgens shoppingrunda verkade vara precis en sådan företeelse som man ängtar efter att få unna sig ibland!/Kramar

    SvaraRadera
  9. Mmm vad smaskens det låter. Tur att du inte har gjort en kalorideklaration, så att man kan äte med gott samvete. Dina blommor är jättefina. Den där fina vita huvudbonaden på spiskransen, har du den på dig när du är arbetsledare;)
    Kram

    SvaraRadera
  10. Hihi! Självklart kan du få gå på "kurs" inne hos mej. :o)

    Om jag fixade detta alldeles själv så lovar jag på heder och samvete att du också klarar av det *L* Vill du ha en beskrivning så får du gärna en. Säg bara till!

    Jag är verkligen ingen fena på det här med datorer och allt kolijox man ska göra än här och än där. Men nyfikenheten gör att jag lär mej nåt nytt nästan varje vecka. Du skulle höra när jag sitter här pratar med datorn. *S*

    Mina glada tillrop när jag ibland lyckas och mina svordomar när jag inte lyckas. Skulle någon höra mej skulle dom tro jag är totalt puckad *S*

    Din äppelkaka tar jag så klart med mej hem. Den måste provbakas! Måste bara vara mer än god med dom ingredienserna!

    Ha en skön vecka!

    Kramis

    Monika

    SvaraRadera
  11. Tänk hörru Örn vad sonens uppmuntrande tillrop fick dig att uträtta!!Underverk! Inte dåliggt och jag må säga att det var en kaka med mycket ingredienser! Normalt orkar jag inte ens läsa recept där många ingredienser ingår, men denna har jag kopierat, så vem vet, kanske även jag ....!

    Kan du förstå ett städtagen kom i dagen just en söndag - vilodag o sånt´. Men jag sniffar fortfarande!

    SvaraRadera
  12. Tack för kramarna.
    Kram till dig!
    (Underbart vackra gladiolus.)

    SvaraRadera
  13. Ååå, tack för receptet. Vi åt oxå äpplepaj i går, men en vanlig enkel smulpaj, men det är inte fy skam det heller :o))

    SvaraRadera
  14. Har du tänkt på att din familjs förväntningar på dig höjs för varje helg? Jag menar godare och godare äppelkaka för varje helg som går, hur ska du kunna bräcka det? (fniss)
    Den där kakan låter mumsig men jag tål inte mandelmassan. Den går säkert att byta ut. jag gjorde en liknande med kokos och det där och den blev mycket uppskattad.
    Vilken vacker morgonbild!

    SvaraRadera
  15. Vad gott!
    Kul att ditt paket kommit fram. Ser fram emot fina bilder sen på NYSTRUKNA kläder, hahaha.

    SvaraRadera
  16. Jag ska också provbaka ditt örngott till helgen och jag vet två som kommer att tävlingsäta.
    Jag säger inte hur många kalorier den innehåller, men de är många och goda;)
    Kram

    SvaraRadera
  17. Vet du varför du har bakat igen? Det är för allt beröm från förra baket.Läste att om man ville få gubben att göra saker så skulle man berömma allt bra han gjorde då skulle han fortsätta att vara duktig det fungerar som när man tränar hundar belöning och beröm då gör man om det igen.ASG !!
    Så nu dröjer det inte länge förrän du bakar igen o igen.
    Må så gott
    ewa

    SvaraRadera
  18. Samlar på äppelkakerecept så jag lägger till ditt!!! Kul att den blev lyckat
    kramar Malin

    SvaraRadera
  19. Måste provas. det blev ju ingen kaka på torpet eftersom vi bara hittade Ett! äpple. men nu har vi fått en hel kasse av våra snälla grannar så nu är det bara till att sätta igång och baka.

    SvaraRadera
  20. visst är det kul när man lyckas med smarriga godbitar. Min familj är nog fortfarande i chocktillstånd, av att jag bakar varje vecka nu. Var tvungen att lära mig sen vi utökade butiken med café verksamheten. Kanske måste testa ditt recept där, fast utan mandelmassa tror jag.

    Ja Hummern smakade bara så gott, vi fick varsin halva fast storsyrran fick en hel... Men så sätt så kunde vi äta så mycket kräfta som vi orka, luktar väl skaldjur i en vecka. :)

    skönt att höra att det finns chans till sömn, för både föräldrar o trollungen

    kram C

    SvaraRadera
  21. Det måste jag säga, den kakan låter som ett projekt, men gu va smarrig den verkar, förstår att sonen blev nöjd och glad över mammas bakverk. Visst kommer hösten med stormsteg, hihi. Här har vi haft frost på morgonen i två dagar, brrr. Ha det gott i dimman och kram, Birgitta

    SvaraRadera
  22. Om man inte orkar baka själv, kan man få komma och äta mycket då? Jag kan ta med mig några träd.

    SvaraRadera
  23. Tackar tackar för marriga recept.. det är ju bat´ra för perfekt..och jag GILAAR mandelmassa jag... mums!

    jasså en roadtrip igen... härligt at läsa.. och att du delar med dig!!

    Stor kram kära bloggvän
    Ann-catrin

    SvaraRadera
  24. Oj, där fick jag en riktigt bra anledning att baka åtminstone en äppelkaka till i höst. Dubbelörnens bästa. :-)
    Tack för din snälla kommentar.

    SvaraRadera
  25. Det där receptet låter nästan som receptet på äppelkakan vi äter varje år på Thulins i Simrishamn. Jag har bett om receptet, men då har de bara skrattat åt mig..Jag ska nog testa receptet!

    Karl Johans-gården och Dunker, finns det inte en gård med samma namn på Hyltingeö? Vi bodde i Stjärnhov tills för två år sedan.

    SvaraRadera