söndag, november 30, 2008

Advent och gardiner...



Den bästa tiden av alla börjar nu. Förberedelserna inför jul! För mig är tiden fram till jul, den som skänker mig mest glädje. Julen för oss är adventspyntet, Lucia med julpyntet. Finalen blir själva julafton med mysigt umgänge för oss tre. Julhelgen brukar även bli en julmiddag med vänner. Inga måsten alls! God mat, mys, sällskapspel, julklappar som verkligen är behövda, inget onödigt alls.

Julen är alls inga plåga, enbart en ljuvlig fest mitt i det mörka. Stressen lämpade jag av för länge sedan ;). Eftersom vi bara är tre i familjen och firar den dessutom alltid för oss själva. Ja, då blir det inte så mycket att hetsa upp sig över. Åren har dessutom lärt mig, att jul blir det, oavsett hur mycket eller lite tid man lägger ner på den. Julklapparna blir färre och färre med åren, men underligt nog så har summan inte förändrats nämnvärt ;).

Adventssakerna togs fram och fönstren lystes upp. Utebelysningen kom också upp. Vissa prylar ratas, som exempelvis våra vackra adventsstjärnor. De fungerade i lägenhetens stora fönster men inte alls här i huset. Nu är det adventsstakar som gäller, förutom hos sonen som absolut vill ha den stjärnan han haft alltsedan han var liten. En stjärna i mässing... :).



Denna advent innebar även en make-over av vardagsrummet. Gardinerna som jag äntligen funnit efter dryga två års letande, d v s allt sedan flytten, blev klara lagom till helgen. Hos mig byts det inte heller alltför ofta gardiner. Har svårt att finna det jag verkligen gillar och dessutom blir man nästan halvt ruinerad med 3 fönster i vardagsrummet. Det gäller att hitta den rätta "kombon" av smak och prislapp. Och nu äntligen ;).



Denna första advent har vi firat på egen hand. Med glögg framför brasan och en mysig romantisk julfilm på filmkanalen. Julmusik i bakgrunden medan vi tillagade fjällrödingen till middag. Det kan bara inte bli bättre... :).

Helgerna framöver är uppbokade till trevligt mys med vänner. Nu sitter jag mest och funderar över middagsmaten och tilltuggen till nästa helg då vänner fr stan kommer på besök.

Klurar också över mina tilltugg till glöggbuffén för grannarna den 3:e advent. Bakverk blir det inte så mycket av hos den här värdinnan, men jag får väl kompensera det med desto fler och godare tilltugg *skrattar*.

53 kommentarer:

  1. Åh jag håller verkligen med. Det är nu och fram till lucia det är som mysigast. Alla förberedelser, i s-a-k-t-a mak. Att få slå sig ner med en glögg och njuta.
    Sen brukar dessvärre lite julstress komma smygande hos mig, men jag ska se om jag inte kan undvika det i år.

    Ska bli spännande att få höra vad du dukar upp på glöggbuffén i år.
    Ha det gott! Kram!

    SvaraRadera
  2. Men himlars vilka snygga gardiner. Vita gardiner silar ljuset så fint. Jag hoppas ni får en fin första advent. Själv ska jag ha Honungspojken och Guldklimpen här.
    Kramar från Nicoline

    SvaraRadera
  3. Det låter alldeles underbart, att fira utan stress och jäkt. Ska ta det till mig och allvarligt försöka. Igen. Det går bättre och bättre för varje år, kanske för att planeringen fungerar bättre...? Och så kan man välja bort en massa trams när man är vuxen nog att bestämma själv, det är bra :-) Ha en fin advent ! /Malin

    SvaraRadera
  4. Åh! En såndär fin julstjärna...jag förstår honom. Här hänger det inga julstjärnor alls iår. Ljusstakar och en stjärna placerad i sonens rum på hans fönsterbräda. Fint!

    Vilka snygga gardiner! Jag byter inte heller ofta. Hittar jag något som jag gillar så får det hänga med ett tag. Håller med, det är jättedyrt! Eller så är det smaken och brist på kunskap om sömnad *L*

    Kram och massor av mys resten av dagen

    SvaraRadera
  5. Här hos mig så kom första advent utan julpynt i fönstren. Ligger i 39 graders feber och halsfluss. :( Har inte ens gardinstång och fönsterbräda i köket, men innan jul så ska det väl vara fixat hoppas jag. Jag gör mitt bästa för att inte stressa inför julen, och just nu så är det en omöjlighet att stressa. Vila, sömn, lugn är vad som gäller några dagar framöver iaf... :S

    SvaraRadera
  6. Har du återhämtat dig från gårdagens övningar!?! :)

    Jag fortsatte skratta efter att jag lagt mig, sönerna höll på att få spader på mig...

    T vipsvopsade ljusstakarna idag, med en tång och en såndäringa voltmeter eller vad det var, så nu lyser de alla. En 12-åring ordnade det moderskapet inte fixade.

    När skule du vilja åka till Sundbyholm? Jag åker gärna så nära jul som möjligt. How about fredagen före (jag tror inte jag har något på jobbet då)?

    Kramikram på dig!

    Gardinerna är fina! :)

    SvaraRadera
  7. Pöss och tack för krya-på-dig-kramen. Jag sov i 2 dagar och under tiden fick jag faktiskt Lantliv i brevlådan, har dock inte läst den än. Tack också för lilla kiken på gardinen, men jösses kvinna, när får man se resten av nystajlade vardagsrummet? Jag vill ha en privat visning. Jag dyker upp närsomhelst (fast efter helgerna, jag hinner inte innan dess och jag hör väl av mig före, så jag inte skrämmer nån när jag kommer). Men annars kan det blir närsomhelst. Moahaha!
    Pöss också!

    SvaraRadera
  8. Julstress kommer itne innanför mina dörrar! Här njuter vi! Vi gör det vi vill bara. Jag gillar att baka och då gör jag det, jag gilar inte att städa då gör jag inte det mer bara för att det är jul.
    Man ska fira så som man sjäkv vill men i många tidningar akn amn få en känsla av att man måste stressa. Jag vägrar! Kram!

    SvaraRadera
  9. Fantastiskt snygga vardagsrumsgardiner!!
    Lycka till med all julmatsplanering och ha det så gott

    SvaraRadera
  10. Fits like a glove!!!

    Höhöhööö!

    Pling, förresten, du har fått mail...

    SvaraRadera
  11. Här är alla adventsstjärnor uppe till slut. Annars så är vi inte s väldigt bra på detta med jul. Sonen avsa sig allt vad julfirande heter för flera år sedan så det blir någon sorts kompromiss som förra året föll så väl ut så vi hoppas att det blir en repris detta år.

    SvaraRadera
  12. Visst är december härlig tid, med ljus, mys, glögg, lite pyssel och bakning.

    SvaraRadera
  13. Lite märkligt på nåt vis... Carolina hade precis exakt samma julstjärna som din son har... hon var alltid så himlens rädd om den... men när vi flyttade hit så ville hon inte längre ha kvar den.

    Varm kram... ja, hur många som helst!

    Ps. Fjällröding... men dog jag inte lite av avundsjuka nu..!! Lite iallafall...

    SvaraRadera
  14. Dina tankar känns så "rätta". Visst, jul blir det oavsett om hela huset är pyntat från topp till tå eller ej.

    Kan man inte hyra in dig som julkock?! Fjällröding ... *spärrar upp ögonen*.

    Kram!

    SvaraRadera
  15. Men hallå där loppan!!
    Får man rent av se lite lantliga inredningsbilder från dig!!!
    det var rackarns!!!
    Vi kanske håller på o byter....jag visar ju söta rådjur och tokiga misslyckade tårtor numera....flinar...

    Gardinerna ser hur snygga ut som helst...bra val där fru örn!!!
    Me like!
    din beskrivning av en lugn o mysig period med mys och en massa umgänge låter som en dröm...
    Min består av jobb, jobb, jobb.....en massa avslutningar till höger o vänster å så lite jobb...däremellan ska man försöka klämma in lite julmys också...phu!!
    Stackar stackars mig......;)
    Kraaaaaaaaaam
    Hela daaaaaaan

    SvaraRadera
  16. Låter som om ni hafte en fin helg! Jag är mer jultokig i år än jag varit på många år, tror det beror på all inspiration jag får från alla bloggar:-


    Ha en fin vecka
    Kram Gunilla

    SvaraRadera
  17. Låter som om ni hafte en fin helg! Jag är mer jultokig i år än jag varit på många år, tror det beror på all inspiration jag får från alla bloggar:-


    Ha en fin vecka
    Kram Gunilla

    SvaraRadera
  18. Jag har hittat en ny grej på blogger som jag vill veta om den funkar. Trogna besökare kan liksom anmäla sig på nått vis (om dom vill). Gissar att du tittar in till mig då och då, kan inte du anmäla dig, så jag får se hur det ser ut? Dessutom får du ju vara först. Som tack kommer du få det finaste julkort jag kan hitta.
    (En tävling bara för dig.)
    Pössar å sånt!

    SvaraRadera
  19. Vad mysigt det ser ut i Ditt vardagsrum. Och vad mysigt det låter med din beskrivning av julen. Helt underbart faktiskt. Jag skall verkligen gå in för att försöka ha en sådan avspänd attityd till julen i år.... Kram.

    SvaraRadera
  20. Absolut from nu och fram till julafton är bäst. Jag njuter av varje dag och passar på att mysa med julmusik och ljus i mängder.
    Jag hade glöggfesten igår med både bakverk och mer matigt tilltugg.
    Det ända som fattas är SNÖ.
    Snygga gardiner, helt i min smak.
    Kram Marie

    SvaraRadera
  21. Vi har samma inställning till julen, märker jag. Vi är några fler bara. Sen så jobbar ju jag alltid på julen, men det hör till. Fina gardiner!

    SvaraRadera
  22. Tittar in och lämnar ett litet fotspår. Ha det gott. Många kramar

    SvaraRadera
  23. Skönt att det finns människor som inte tycker att jul är bara stress! Jag gillar också julen med allt som ingår i den.
    /Päivi

    SvaraRadera
  24. Jättefint! och ja, det är härligt nu!
    Kram Lallis

    SvaraRadera
  25. Nå. Och hur ha norrbottninga de me BJÄRVEN då?

    Hahhaaaa. yl på du ba!

    SvaraRadera
  26. Åh...kansk bor bjärven hemmave oss?

    Ja såg nåe ute i busken!

    SvaraRadera
  27. Kloka kvinna! Du får bli min Guru i fortsättningen :o)

    Ifjol höll jag så när på att tappa bort glädjen med julen. Men i år blir det annat av. Jag bestämde mej redan i våras för att gilla jul igen :o) Precis som jag alltid gjort tidigare.

    Älskar verkligen adventiden och att umgås med nära och kära när julen väl kommer.

    Vilka fina gardiner! Snygga!

    Nu ska jag tillbaka till julskyltningen, som min gubbe kallar det :o)

    Ha det fint

    Kramar

    Monika

    SvaraRadera
  28. Jajajaa, nu förstod jag det där om HANS födelsedag! Man kan inte så noga veta...

    Hahahahaaa!

    SvaraRadera
  29. Hos oss är det också mys och frid som råder nu. Behöver inte stressa eftersom det är roligt med allt!

    SvaraRadera
  30. Så mysigt du har det där på gården! Massor med gott också.

    Jag brukar köpa hem det ,esta i bakväg - är inte riktigt vän med bakugnen.

    Kram Maud

    SvaraRadera
  31. Låter så underbart harmoniskt så jag vill flytta in.. Kram!

    SvaraRadera
  32. Det är verkligen en mysig tid nu! Igår hade vi tänt ljus i hela huset, hyacinternas doft börjar sprida sig och man känner verkligen i alla sinnen att julen närmar sig - underbart!

    Jag har börjar klura på nyårsmenyn för då ska vi ha vänner här hemma. Vad ska man ha för fördrink t ex... Mannen tycker Dry Martini - förvisso vår favvodrink men just därför känns det som vi kanske skulle ha lite nytänk! Du kanske har något bra förslag?!? Mitt enda krav är att den inte får vara för söt, gillar mer åt det friska syrliga hållet.

    Kramar från Jenny

    PS. Gardinerna blev jättefina i ert vardagsrum!!!

    SvaraRadera
  33. Go morron !!
    Vilken härlig inställning till Julen du har, kommer du i håg vi pratade om det förra julen, stressen mm.
    Kan faktsikt passa på att tala om att den har lagt sig här, finns så oändligt mycket annat att lägga energin på.
    Vår Jossan skall förberedas för en Operation , Colestomi, strax efter nyår och vi är bara glada så länge alltgår bra och hon mår bra:)
    Vi njuter oxå till fullo av tiden innan julen.
    Och ja...det är TOPPEN att vara på Lusthuset varje fm är jag där och jag njuter!!!

    Tack för dina Grattiskramar, ler*

    Ha nu en härlig dag !!

    Kramar från mig i Stationshuset, ler*

    SvaraRadera
  34. Ni verkar ha en härlig tid framöver!

    Kramar!

    SvaraRadera
  35. December är en härlig månad! Då vill man njuta av julen och göra julmysigt. I januari är julen över så pyntet brukar plockas bort inom ett par veckor hos oss.

    Vad kul att du hittade de rätta gardinerna och vilken fin ljusstake du har i fönstret (den med hjärtat).

    Ha fortsatt trevligt med familjejulmyset! Kramar

    SvaraRadera
  36. Vet du vad!! Stjärnan som din son vill ha en sådan har jag med!!! Å jag älskar den, den har ett sådant vackert sken å jag tänker aldrig göra mig av med den!!!;)
    Kram på dig!

    SvaraRadera
  37. Skickar en helgkram...
    Skick skick...kram kram...

    SvaraRadera
  38. Vad härligt det låter. Visst är det så det ska vara, då är ju julen mysig och ett tillfälle till paus och gemenskap. Härlig beskrivning av utsikten från ditt fönster och närheten till himlen! Ha en bra helg!

    SvaraRadera
  39. Hej
    Låter som en förståndig inställning till all julstress.... jag försöker att ta vara på det som ger glädje...inga måsten, utan en sann känsla i det man gör! Och du har så rätt, det blir jul i vilket fall som helst! Nu önskar jag dig en skön andra advent... ett litet tilltugg tips.... är färska dadlar med en liten bit stekt bacon rullad runt fäst med en tandpetare... gott!!!!!! Stor Kram fr C

    SvaraRadera
  40. Tack för julhälsningen! Det tog ett tag innan jag klurade ut vem det var ifrån!!! Så jag är skyldig dig ett antal öl...Ja, det ska vi väl kunna ordna vid tillfälle! :)

    SvaraRadera
  41. Jag ville bara titta in lite och önska dig en trevlig kväll! Du vet ju att fågeln har landat... och sitter i mitt fönster, och minner om en örn långt långt bort...!
    (Men varför i friden kunde inte ödet ha varit lite snällare... och placerat Karl-Johansgården närmare Umeå? Typ Vännäs, eller nåt!)


    Varm kram..

    SvaraRadera
  42. Men kvinna! Sitter du vid datorn jämt eller!? :-)

    Du, kolla in på min blogg om nån dag eller två så ska du få se vad som händer just nu vid vårt hus. Tala om överraskning när vi kom hit.
    Fika uppskjuten med andra ord.
    /I.

    SvaraRadera
  43. Tittar in för att lämna en helg kram. Hoppas att allt är fint och bra med dig!
    *kram*

    SvaraRadera
  44. Go morron Örnis :)

    Jo du nu ligger det lite foton ute, men minns du förra julen, hihi*
    Du vet nu går jag ju omkring i den mest inspirerande miljön om dagarna och får så mycket ideer, men det skall vara uppblandat med våra kära äldre ägodelar, då blir det som finast :)

    Ha en underbar helg !

    Kramar
    Katarina

    SvaraRadera
  45. Vad händer hos er? Glöggparty för hela slanten eller?

    Vår bäck har svämmat över.

    Kram!

    SvaraRadera
  46. Hej!
    Vad skönt det var att läsa om din syn på jul och tiden fram till den. Jag kände lite stress rinna av mig faktiskt!
    Så som du beskriver det hela så vill jag egentligen ha det...men tyvärr stressar jag lite för mycket.
    Fast jag har dragit ner på lite måsten för jag hinner bara ínte och blir bara på dåligt humör. Det blir ju helt fel då!
    Fast jag drömmer ju ändå om att få till ett pepparkakshus! (Så dumt va!)
    Trevliga helger!
    Kram Tulipa

    SvaraRadera
  47. Hej
    En liten hälsning. Hoppas allt är bra.
    Adventshälsningar
    Chris i Gnesta

    SvaraRadera
  48. Många varma advents-kramar till dig och din familj!!!

    Kram,
    AnnaSv

    SvaraRadera
  49. Hoppas helgen varit skön!

    Kram!

    SvaraRadera
  50. Näää...Receptet tog jag när jag jobbade där. Det var sällan det blev något kvar av cheesecaken, så det var ju bara att fixa sin egen!

    SvaraRadera
  51. Nu är det verkligen mysigt!! Har inte gjort så mycket än, men dekorerar sakta men säkert! har bytt namn på min blogg, hoppas att du hittar in till mig
    kramar Malin

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.