måndag, november 03, 2008

Lantisar i stan...

Det tog ett par dagar att hämta sig fr storstadens tempo.

Visst är det trevligt att träffa vänner, att umgås och prata, hemma hos dem som omväxling ;). Men... jag får meddela att vi har förvandlats till riktiga lantisar!

Listan var lång på vad som skulle hinnas med under vårt besök i huvudstaden. Bl a olika byggvaruhus, IKEA och kakelbutik.

Det blev för mycket av allt... Alla bilar, trafik, all kaos på parkeringarna, köerna, folkmyllret och stressen gjorde att vår lista kapades rejält. Orken försvann, all den positiva energin fr vår kväll med vännerna kändes som bortblåst. Vi har nog vant oss av fr allt myller, trängsel, bilar och buller. Det är bara för mycket folk och för många bilar, överallt samtidigt!

Det kändes som kakel, lampor, möbler, mat och annat kunde få vänta till en annan gång. I trängselkaoset på en parkeringsplats bestämde vi oss. Vi lirkade oss ut och styrde bilen hemåt. Stressen lämnade vi kvar i stan och harmonin spred sig i kroppen, bara av vetskapen att vi var på väg hemåt igen.

Det känns som en evighet sedan vi levde där mitt i allt kaos. Då stan var vårt hem, butiksurvalet var självklart, restaurangutbudet likaså. Att trängas med andra på gatorna, i t-banan, i butikerna, på vägarna var vår vardag. Snart tre år senare så känns allt detta enbart främmande och ovant.

En sak hade vi också glömt. Om man ska få något inhandlat på helgerna så måste det utföras direkt vid öppningstid och fram till strax efter lunch. Efter lunch vaknar stockholmarna till liv och då är det bara att glömma allt vad gäller shopping för en ovan lantis ;).

Vi måste in till storstan igen. Men då ska resan vara noggrant planerad, listan klar butik för butik. Och vi ska hänga på låset när butikerna öppnar.

43 kommentarer:

 1. Känner nästan hur pulsen ökar av att läsa. Längtar inte tillbaka till storstan, men det är kul att handla när man inte måste!

  Du har en utmaning att hämta hos mig, om du vill...

  Kram Lena

  SvaraRadera
 2. Hua, fy vad läskigt det låter bor jag så, ja jag gör det. Längtar bort från stressen...mycket. Är faktiskt inte ofta inne i stan utan håller mig i förorten. På Ikea är det ju alltid folk när man en kommer, får alltid ont i magen när jag ska dit, av alla som irrar omkring och ryker och sliter så max en gång om året och då följer jag min lista slaviskt. Det låter skönt i mina öron att lugnt och harmonin kom till er i bilen och att *skiten* blev kvar.
  Jag har en liten grej till dig på min blogg om du vill.
  Kramar Marie

  SvaraRadera
 3. Hej! Du har en liten utmaning på min blogg om du har tid o lust :-)

  Kram

  SvaraRadera
 4. Helt rätt. Hem och sätt dig vid brasan med en tidning istället. Stressa runt på stormarknader kan väl någon annan få göra ;)
  Men visst, det är ju kul att handla också. När vi måste iväg på dylika ställen ser vi till att åka en vardag mitt på dan. Då är det garanterat gott om plats och köfritt.

  SvaraRadera
 5. Det låter sunt att inte vara van vid stress, bilar, massa folk mm. Jag är också en riktig lantis. Tycker de tär bra med postorder också, då slipper man köa.
  Men i morgon måste jga en sväng till stan (Kristianstad). Ska fixa farsdagspresent eftersom barnen har svårt att hinna med det just denna veckan. Dom har valt och jag handlar.
  Ha en lugn vecka!

  SvaraRadera
 6. Hua, jag känner verkligen igen känslan. Jag får också panik av all trängsel, bilar, folk, och inte behöver man åka till huvudstaden för att känna så! Men det är inget problem att känna så, tvärtom kan ni känna er lättade över att slippa skiten. Eller? Så känner i alla fall jag. Stor kram från en annan stolt lantis!

  SvaraRadera
 7. Inte behöver jag storstadens utbud när det gäller just något. Jag är så glad och nöjd med det som står till buds i våra småstäder och framför allt är det avsaknaden av folk och trängsel som är det bästa!

  SvaraRadera
 8. Så känner jag också när jag är i stan. Men så kommer jag ut hit till Enskede och lite lugnare takt eller hittar i på bakgatan på söder och just det där fiket där tiden stannat. Så det finns oaser av lugn även här men inte precis vid byggvaruhus och kakelaffärer. hoppas att ni landat mjukt där ute hos er. Kramar

  SvaraRadera
 9. Det är lätt att dras med i stressen i storstan och så blir man blockerad och minns inte ens varför man åkte dit. Måndagsförmiddagar brukar det vara ganska tomt på Ikea norrort men till lunch verkar en del vakna till. Det är många som jobbar på företagen runt om kring som lunchar där. Jag föredrar också att vara lantis och ta det lugnt. Nu får du fortsätta att plöja igenom dina inredningstidningar och ta det lugnt ett tag. Ha det allra bäst. Kramar från Nicoline (som har influensa)

  SvaraRadera
 10. Hej på dig lantis!

  Kan tro att du tycker det är skönt att vara hemma igen.;)Jag ska oxå åka till Sthlm inom kort och hämta lite varor till butiken.

  kram!
  Ps. Mailar dig nu.

  SvaraRadera
 11. Känner igen stressen. Men även i storstan, kan man faktiskt hitta lugn. Men får leta lite extra bara. Ikea är nog värst.. blir helt förvirrad där inne. Kram

  SvaraRadera
 12. Exakt så som du beskriver besöket - så känner jag när jag åker in till stan´. Så det blir inte så ofta. Jag bor ju nästan som på landet också och det tar alldeles för mycket på krafterna att "gå på stan". Hur annorlunda var det inte att "gå på stan" i den lilla småländska stad jag tidigare bodde i. Att ta bilen in skulle jag aldrig ens fundera på. Var ska man ställa den och när man är klar med sina ärenden, ja då står bilen i ett garage långt ifrån!. Det enda raka är - som du säger - en riktig lista - helst snitslad bana!!

  Jag förstår att ni vända kosan hemåt så snabbt. Precis vad jag själv brukar göra. Men nu inför jlen måste det bli några vändor för att inhandla julklappar. Men det gäller att starta i tid.

  En lugn och fridfull tisdag önskar jag dig, kram kram

  SvaraRadera
 13. Hej!
  Vet du, det är precis likadant med mig! Fast det är elva år sen jag lämnade stan. Du kan ju bara tänka dig då *fniss*! En hopplöst svettig, förvirrad lantis!

  Ha det så lugnt och skönt nu i era underbara omgivningar!

  Kram
  Karin

  SvaraRadera
 14. Håller helt med, det är så himla skönt att komma hem till lugnet hemma på landet när man varit i storstan.
  Nästa vecka försöker vi väl ses över en lunch?
  Kram från Annette

  SvaraRadera
 15. Förstår precis hur det känns.Jag som trodde jag var ensam om att känna så.Phu så skönt att jag inte är tokig då. "Skratt"
  Hatar numera allt vad köpcentrum heter.Handlar där det finns god service och nära.
  Lycka till med resten av inköpen.
  kram ewa

  SvaraRadera
 16. Hihi! Förstår dej helt och fullt! Jag är lantlollan nr 1. Nog är det som du säger, kul att åka iväg då och då. Men ändå bättre är det att få återvända hem till lugnet och friden.

  Ha det gott gumman :o)

  Kramar

  Monika

  SvaraRadera
 17. Oooooo, så försynt du undrar... Jo, vår bil är på vift med maken from i morgon till fredag kväll. Jag lär behöva vara i Nyköping vid 14.30-tiden. Jag har inte kollat busstiderna än. Är det långt från busshållplats Bråhovda till er? Är det gångavstånd?

  Vi hörs i morgon, jag måste i säng.. God natt!

  PS. Det ska bli sååååå kul!!!

  SvaraRadera
 18. Det låter verkligen som att ni nöjt konstaterade att ni gjorde rätt när ni flyttade för några år sedan!
  Stan kan vara kul, men jag som är lantis trivs onekligen rätt bra här! Man slipper ju trängas!
  Kram Tulipa

  SvaraRadera
 19. Förstår dig preciiiiis! Det är nu drygt två år sedan vi blev "lantisar", och då bor vi ändå i en stad fortfarande! Men Stockholmsstressen är påtaglig när man kommer dit. Och vad fort man glömmer, trots tjugo år mitt i smeten.

  Pusta ut hemma nu, med brasa och tidningar! Kramar!

  SvaraRadera
 20. Man vänjer sig snabbt vid det nya livet!

  Hoppas att du fick mitt mail förra veckan! Kramar!

  SvaraRadera
 21. Hmm... Jag mailar nog...

  SvaraRadera
 22. Men för f-n, du VET väl att man måste vara på plats kl 10.00!! Annars går det som det gick för er.

  Tror du är lite ringrostig minsann.

  Och kom inte och säg att du var i närheten av alla kakelbutiker i Bromma = ungefär en spottloska från mig....

  SvaraRadera
 23. Blir det ingående husesyn som gäller på fredag? Eller stänger du dörren om vissa utrymmen? Du fick se våra barns rum, så mao så är det väl fritt fram för mig!?!

  SvaraRadera
 24. Lite nyfiken på dina favoritlåtar också ...? (Hos mig.)

  Kramis!

  SvaraRadera
 25. Luktpåsen?!?!?!?! Hahahahahahaaaaaa!!!!
  Stolle!!!

  Det ska bli så kul, jag behöver något sånt här nu känner jag; titta på hus, prata och antagligen (och framför allt kanske) skratta!

  Kram.

  SvaraRadera
 26. Jo, det är klart att vi ska Valstaäng, men nu blev det litet hastigt bestämt med Majken å göra en Nyköpingstripp. Och jag skulle vilja försöka klämma in en resa till dit nu innan jul när det är julskyltat (det är så himla mysigt där då). Vi kan väl försöka hitta ett tillfälle som passar oss båda nästa vecka, när vi lunchar? En planeringslunch nästa vecka alltså!Så nu kan du sluta sura och bli glad igen!
  Puss på dig!

  SvaraRadera
 27. Vad skönt att känna att det verkligen är "på landet" ni hör hemma. Stockholm är stressigt, men det krävs ändå en hel del för att våga bryta upp. På somrarna är jag alltid på landet i Hälsingland, när jag kommer tillbaka till Stockholm ser jag all stress - men efter ett tag vänjer man sig. Eller snarare hittar sina egna vägar och sätt för att hålla sig undan. Ha det bra!

  SvaraRadera
 28. Jag har en tävling hos mig som du kanske vill vara med i. DU kan säkert lista ut vad det är!

  SvaraRadera
 29. Då kommer jag i morgon då! Klockan 9.30 vid busstorget!

  SvaraRadera
 30. Jaaa...trots att jag bor i Örebro som är en ganska så stor stad och väl någorlunda har vanan inne(eller borde ha), så blir jag totalsnurrig. Jag här nog också hemma på ladet. Egentligen.*ler*
  Kram Lallis

  SvaraRadera
 31. Men åååå ... då var ni ju här?! Nästa gång kanske du kan dricka kaffe med mig. Eller nåt? Vi kan åka hem och krascha monas ställe också haha!

  SvaraRadera
 32. JAg vill bara säga tack för dina ord hos mmig.

  Kram

  SvaraRadera
 33. Tänk jag lider inte ett dugg av det där. Tröttsamt med bilköer, då är jag glad att jag inte har körkort, men allt myller och alla människor... nej, jag gillar det! Men jag träffar ju inte så mycket folk (noll) i mitt arbete, så jag tycker om att komma ut. Ju myllrigare desto bättre. :-)

  Jamen jag hade ju typ planerat in fika med dig denna vecka men jag har ju för fasen inte en minut över!! (Nu väntar vi på röris förresten! Vatten???!!!)
  Fast nu har bilen gått sönder så vi verkar bli kvar ett par dar extra, ska jag ringa dig om jag kan smita iväg en stund? (förmodar att jag kan hitta dig i telefonkatalogen va?)
  KRAM från I. :-)

  SvaraRadera
 34. Hej lilla mys......

  ha ha...skrattar gott åt din berättelse....Nog har du blitt en lantis alltid...:)
  Jag tog dig på orden...!!!
  Kika in på videokväll hos mig....;)
  Kajsa är 3:e bakifrån..
  Kraaam o ha en härlig helg!
  Katarina

  SvaraRadera
 35. Hej! USCH för trängsel och panik! JAg åker helst en vardag, skönt när man kan välja det. Gärna en måndag eller tisdag när det är lagom med folk, lätt att hitta parkeringar och ända lite liv o rörelse som man inte har hemma. men efter några timmar längtar man hem till tystnaden och lugnet igen. man uppskattar det man har hemma mycket mer precis som du säger. Åsa Jinder skrev i sin Krönika i tidningen LAND väldigt bra idag, ska göra ett inlägg om det i helgen hoppas jag så håll utkik eller om du har tidningen läs den!
  Ha en skön Helg!
  KRAM KRAM
  /Lotta

  SvaraRadera
 36. Hej vännen! Och tusen tack för idag! Det blev precis vad jag behövde. Jag blev så inspirerad så jag gick och köpte en ny adventsstjärna på Indiska (jag var där när du ringde).

  Vi satsar på laxshopping mot Sundbyholms slott före jul, men kanske hinner vi träffas innan dess?

  kram!

  SvaraRadera
 37. Hej! Long time no...osv
  Har läst ikapp lite och sett till min stora glädje att det inte bara är cykel som sonen behärskar att framföra numera. Vilken frihet!
  Badrumsrenovering på g också!
  Här är det också kallsvett och hemlängtan så fort staden intas. Fy, det är nästan hemskt så lantlifierad jag blivit. Kan komma på mig själv med att inte ha varit in till centrum på veckor. Mest förvånad är jag över att jag inte saknar det. Skööönt!
  Tänkte på dig på allhelgona då jag tände ljus på gravarna.
  Lycka till med den välplanerade stadsturen!

  SvaraRadera
 38. Hej
  Tänk så man kan förändras....men visst kan jag förstå att ni vände "kosan" hemåt...till lugnet och harmonin....det bästa är ju att man kan välja.....idag ska jag njuta den "lilla världens" rörelser...antar att inte mycket kommer att bli uträttat men det gör inget... tänker bara göra det jag får lust med! Önskar dig en skön helg! Kramar fr C

  SvaraRadera
 39. Inte glömde jag skalet, jag skrev att du mosifierade receptet. Tänkte att du kanske vile behålla vissa hemligheter...^^

  SvaraRadera
 40. Syndig som jag är kan jag bestämma mig för att ta matlagningsvin en helt vanlig tisdag då jag går lös på falukorven! Jojomen! :)

  SvaraRadera
 41. Hej..härlig blogg jag hittat till!Tycker också det är urjobbigt att trängas med allt folk i stan..jag brukar passa på ibland på söndagarna, eller vardagskvällarna...Roligt och spännande du skriver! Fortsatt fin helg// Eva i sthlm PS.Kika gärna in hos mej o tävla om du har lust..DS

  SvaraRadera
 42. Ja, jag trivs bättre här, där jag kan lukta på blommorna......
  Har aldrig bott i en stad och skulle nog aldrig klara av det. Åker till G-borg ibland, men det är på gränsen vad jag klarar, ett par timmar bara.

  SvaraRadera
 43. När vi tar en tur in till stan (Gbg)så blir det x antal fika stopp... ett måste annars skulle jag nog ge mig på folk.:) Det är som sagt skönt att bo på liten ort.

  Hoppas ni myser i höstmörkret... Advent närmar sig med storm:) här på öarna

  Kram Caro

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.