torsdag, december 18, 2008

Tipp, tapp, tipp, tapp...


... tidigt smyger tomtemor upp och lägger paket under granen. Tomten vaktar som ni ser ;).

Ända sedan sonen var 7 år har vi haft denna tradition. Vi klär granen till Lucia och allt eftersom paketen blir klara, så läggs de under granen. Fler paket blir det för varje dag, små saker som man ändå behöver, glada roliga saker och ibland även stora överraskningar.

Sonen har älskat detta, fått krypa runt och se de olika stora paketen, utan att klämma eller ens försöka smygkika på innehållet. Tvärtom har han bett oss vara tysta och varit orolig för att vi skulle avslöja någonting.

Är det något vår son är född med så är det just detta, en otroligt ståndaktig karaktär *skrattar*. Istället är det nog kära mannen som vi fått hålla ögonen på ;).

Julafton, då äntligen är "suktan" över. Efter middagen vid 19-tiden då brukar paketutdelningen ske. Vi samlas runt granen med kaffe och lite god whisky, sonen sköter paketutdelningen. Efter att alla har fått sina paket, då öppnas de, i tur och ordning av var och en, ett i taget, laget runt. Ingen hets och slit och riv här inte ;). När sonen var liten kunde detta ta mycket lång tid, till stor glädje för honom :).

För övrigt så ska fler paket inhandlas. Imorgon följer jag med sonen till Strängnäs och får väl sitta utanför domkyrkan och vänta på att hans avslutning blir klar. Sedan susar vi iväg till Eskilstuna för att köpa julklappen till pappa. I år har vi kommit på den absolut perfekta optimala och mest användbara presenten till honom... ;)

I helg ska också julmaten förberedas, laxen gravas och de olika sillsorterna fixas. Sedan är vi nog nästan klara... tror jag... *funderar*.

Måndag ska jag åter till Stockholm, mannen på möte medan jag handlar lite godsaker fr Hötorgshallen. Dessutom ska jag äntligen få träffa två av mina härligaste bloggvänner. Bloggvänner som jag följt i flera år, allt sedan deras bloggstarter. Bloggvänner som bjuder på sig och som alltid lockar en till skratt. Dessutom kommer det att bli en extrabonusträff för jag ska få träffa en liten favorittjej, som jag bara önskar vore min... :)

Det här var väl en bra cliff hanger till nästa vecka ;)

26 kommentarer:

  1. Det var en grannt klädd gran det där! Snyggt! Och vilket fint julepapper du har fått tag på!
    Hos oss blir det inga julklappar i år, TV:n gick sönder så vi köpte en ny sådan istället för julklappar. (Fast jag har bett maken om en tvål eller nåt, så att jag får öppna nåt paket. :-)) (För de jag har köpt till mig själv har jag ju redan öppnat. Höll mig hela två timmar efter att jag hämtat paketet från posten, sen var det slut på tålamodet.) (Ståndaktig karaktär är en klart överskattad egenskap. Ja - utom hos unga män då förstås!!! :-D)
    Hare fint/I.

    SvaraRadera
  2. Låter som en skön och trevlig tradition som passar just för er familj, jag tycker det är viktigt att man hittar sin jul, som känns bra och mysig och inte sneglar på hur det "måste" vara.

    Vi tar in granen på lördag och i helgen blir det julgodispyssel med dotter och sillinläggning och mannen står för köttbullarna, inga mammas köttbullar här inte. Kramar och ha det gott. Birgitta

    SvaraRadera
  3. Granen är itne klädd här ännu, det blir nog på söndag. Sen läggs paket dit, en de i alla fall. En del ligger kvar i säcken. Även här kryps det runt och kollas utan att klämma. Spännande!
    Sill ska läggasi lag, bröd ska bakas mm men det känns precis lagom. Jag har koll utan att bli stressad. Vi har röstat om sillsorterna och kom överrens om två sorter. Svärfar gravar laxen i år och gör även köttbullarna. Jansson och revben görs på julafton, godast nylagat.
    I dag ska jag till stan (Kristianstad) för att köpa de två sista julklapparna.
    Ha det bra i helgen!

    SvaraRadera
  4. Åh, nu gjorde du mig allt väldigt nyfiken där på slutet... *hihi*

    Här är det sista rycket också som gäller! Idag står bland annat paketinslagning och städning på schemat.

    Passar på att önska dig en riktigt God Jul!
    Många kramar Jenny

    SvaraRadera
  5. Det var en snygg gran vill jag lova! Och vilka vackra paket. SÅ ska det se ut på julen. Mysigt och stämningsfullt.

    Här öppnas också paketen ett och ett på cirka tio personer, det tar tid kan jag säga. Men vad gör väl det, det är ju julafton.

    Men vad är det jag läser?? Ska du få träffa Talibanen? *grön av avund* :-) Krama henne och mamman från mig!

    Ha en trevlig helg och ett mysigt julstök. Stor kram.

    SvaraRadera
  6. Vilken fin gran ni har och såå fint med paketen! Kul att sonen har sån karaktär :).

    Här är det nog jag som har sämst:). Om jag köper paket för tidigt så ger jag bort det eller kan inte hålla mig från att säga :/. Och ser jag ett paket som är till mig så vill jag gärna skaka lite...väldigt moget ;).
    Jag har bara lite småpaket kvar att köpa...ja så ska ju lite mat fixas också.Men det känns lugnt och inte stressigt alls!

    Ha en skön ostressig dag i Storstan :)!
    Kram

    SvaraRadera
  7. Ja det är bråda dagar dessa dagar.
    Men du; ha en fin helg, vännen.
    kram Lallis

    SvaraRadera
  8. Vad spännande med din sthlms-tripp! =)

    Ha det så bra och lycka till med allt julstök i helgen!

    Kram,
    AnnaSv

    SvaraRadera
  9. SÅ har vi också gjort med paketen förr.. nu öppnar alla på en gång och det flyger papper och snören runt överallt! :-) Sen får man vara glad om alla julklappar hinner räddas undan eldningspåsen...
    Ha en go helg! Kram!
    /Lotta

    SvaraRadera
  10. Om du läser det här före kl 2200, gå till min blogg, länka vidare, och var med i en tävling om en whiskyprovning! Det är inte så många registrerade på tävlingen så sannolikheten för vinst är helt OK!

    Hur gick det med duvetvad idag?

    SvaraRadera
  11. Så fina paket Ni har där under granen :) Tycker mig känna igen julpappret *S*

    Här har vi en liten sjukstuga sedan några dagar tillbaka, "lilleman" som är febrig och hostig och snuvig...

    Jag finns här och jag har inte glömt bort dig, är bara lite off!!

    Pöss!

    SvaraRadera
  12. Å så mysigt och fint det ser ut där på Karljohansgården. Var i dina trakter häromdagen när jag åt thailunch i Flen. Jättegod mat på en liten och oansenlig restaurang.

    SvaraRadera
  13. Men rackarns, vilken vacker gran och vilken KARAKTÄR sonen har!

    Trevlig shopping och träff!

    Kram

    Flisan

    SvaraRadera
  14. Tassar in och önskar en skön helg. Det ser så stämningsfullt ut med granen och alla fina paket.
    Här är granen också klädd men jag har alla paket kvar att slå in, men Linnéa har lagt dit sina så det är inte riktigt tomt.
    Nu är det dags för frukost och lite tända ljus innan vi öppnar butiken. Ute regnar det för fullt!
    Ha det så gott.
    Kramis.

    SvaraRadera
  15. Vilken härlig tradition och vilken vacker gran ni har. Tomten som står och vaktar paketen är väldigt lik vår tomte.....hm....kanske ska kolla om han fortfarande är kvar i vår jullåda....hm *skratt*
    Ha en härlig helg och en mysig stockhomlms-tripp.
    Kram/Gunn

    SvaraRadera
  16. Vilken vacker gran! Och så många läckra paket under. Tomten känner jag igen - hans bror står hos mig!

    Alla har vi olika traditioner. Hos oss öppnas ett paket i taget och alla är lika intresserade av att se vad som låg i paketet. Det tar tid - och det är det barnen gillar. Att sitta länge och dela ut klappar. Med godisskålen inom räckhåll och vinglaset för de vuxna.

    Allt man gör inför julen, gör man ju av egen vilja och för att det är så roligt. Men ju äldre man blir så raderar man varje år bort något. Sylta, fläskkorv och dopp i grytan tex var det evigheter sedan jag tog bort. Och lutfisken har fått en egen dag, juldagen, då det är skönt att neutralisera magen.

    Riktigt skön och fin helg önskar jag dig. Oh vad träffen med bloggvännerna låter trevlig! Ha det gottt gott på den.

    SvaraRadera
  17. Hos oss brukar granen bli klädd kvällen före julafton.
    Angående hotellfrågan, så har jag faktiskt ingen aning. Jag kommer inte ens ihåg hur det såg ut.
    Ha det gott! Kram!

    SvaraRadera
  18. Vad fin gran och gulliga paket! Det låter som en mysig tradition ni har. Det är ju viktigt med traditioner kring julen. Ha så mysigt i Stockholm och jag ser fram emot att få veta vilka du träffat!

    Kramar från mig

    SvaraRadera
  19. Så fin er gran är! Ser väldigt mysigt ut med de vackra paketen under.

    Härligt med jultraditioner som fortsätter genom livet fast barnen växer upp och flyttar ut.

    Här är det jag och äldsta dottern som är värsta paketskakarna. Mina paket brukar inte komma fram förrän i sista stund :o)

    Ha så jättetrevligt på din lilla bloggträff.

    Kram o fridfull fjärde advent.

    Monika

    SvaraRadera
  20. Vilken vacker gran ni har. Vi har inte tagit in vår än. Men vi har i alla fall införskaffat en. :-) Paketen är vådligt snygga också. De ser matchade och fina ut. Inga udda brokigheter inte. Din son verkar vara en karaktärsfast ung man. Här vågar ingen lägga ut paketen för tidigt. Jag är vådligt nyfikan och kan inte hålla mig från att klämma på paketen.

    SvaraRadera
  21. så härligt juligt det var hos dig. Vi brukar också öppna ett paket i taget och titta och beundrar laget runt och dricka whiskey eller julmust det är en riktigt mysig stund.
    Kram marie

    SvaraRadera
  22. God morgon på dig :)
    Så härligt med rött till Julen, här har vi också rött, det kan välan få vara så:)
    Här var jag med min väninna till huvudstaden i går och fick väl kanske hälften av klapparna klart ..
    I dag är det Julgodis som står på listan, lilla Line har förberett sig och hängt fram förklädet:)

    Knäck, kola och ischoklad mm
    Mamma skall göra lite dadelgodis och annat som kan vara gott att ha till jul, ler*

    Ha en toppenskön 4:e advent !

    Många Kramar
    Katarina

    SvaraRadera
  23. Vilken fin gran ni har. Hoppas du får en fin dag i storstaden. Jag kan tänka mig att det vimlar av folk där så här före jul. Ha en fortsatt fin söndag
    Kramar från Nicoline

    SvaraRadera
  24. Ha ha jag har flängt runt för att få tag på ishavsrom till nubberöran MEN DEN ÄR JU SLUT ÖVERAllT, JAG BLIR TOKIG, MAN MÅSTE JU BARA HA DET I JUUUUU!!!
    Kraaaaam på dig

    SvaraRadera
  25. Önskar dig en skön jul med dina kära.
    Stor kram ☆ Lotta

    SvaraRadera
  26. Vilken härlig jultradition!

    Men hörru, gick du inte in i domkyrkan utan fick du sitta utanför? ;-)

    Hälsa härliga Stockholmsbloggarna från mig! Wish I could be with you!
    Inte lätt att få träff med dessa busy damer, så bra jobbat!

    Kram,
    Anna

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.