söndag, januari 18, 2009

Skottland - Malt Whisky Trail på 4 dagar...


Klicka på bilderna för att få dem större

Nu är väskorna uppackade, whiskysamlingen utökad, tvättmaskinerna körda och sömnbehovet återställt.

I måndags kväll landade vi i Edinburgh. Sju glada whiskyvänner kvitterade ut två bilar och lyckades ta sig fram i vänstertrafik till hotellet The Lairg Hotel. Tisdagmorgon satte vi GPS:n mot adress i Speyside norröver. Vi åkte i strålande solsken längs ostkusten via Dundee, Montrose och Aberdeen. En fantastisk natur med härligt gröna kulliga berg och mängder av får. Det var svårt att tro att det var januarimånad. För oss gav det vårkänslor och kändes mer som en marsmånad.

För våra fantastiska förare gick det förvånansvärt bra att ta oss fram i vänstertrafik. Självklart spelade alla co-drivers en viktig roll ;). Det enda de nog aldrig riktigt vande sig vid, var rondellerna och de fanns det mer än gott om!!


På eftermiddagen närmade vi oss Dufftown och strax utanför, vårt slutmål Craigellaiche Hotel vid floden Spey. Hotellet var hur läckert som helst, speciellt deras kända Quaich Bar med närmare 700 olika sorters single malt. Av någon underlig anledning så avslutade vårt glada gäng alltid kvällarna här... ;)

Tre dagar med härligt väder som vi fyllde med destilleribesök och whiskyprovningar i omgivningarna. Rekommenderar destillerituren hos Balvenie. Personlig guidning, fr "ax till whisky" av den härlige guiden Rob som varit med länge. Det bästa av allt, vi fick tappa upp vår egna lilla flaska med whisky.

Tunnbinderiet, The Speyside Cooperage, utanför Craigellaiche var också ett mycket intressant besök.

Bilturer längs med havet, besök till pittoreska fiskebyar som Cullen, Portknockie och mysiga städer som Lossiemouth och Elgin. I Elgin var det självklara shoppingbesöket hos Gordon & MacPhail.

Resan hem gick över inlandet längs med floden Spey. Vägen gick över steniga berg, vissa av dem snöklädda och sedan över enorma ljunghedar. Via Dalwhinnie, Blair Atholl och Perth, tog vi oss ner till Edingburgh, lagom till eftermiddagsflyget tillbaka till Skavsta.

En helt underbar resa i en fantastisk natur. Massor med upplevelser och intryck, prat och skratt har det varit för detta härliga whiskygäng. En resa som enbart givit oss alla mersmak till fler Skottlandsupplevelser. Skottland är väl värt ett besök, oavsett årstid, men ljunghedarna gav en längtan att få se dem i blom om hösten.

28 kommentarer:

  1. Åh så vackert!!
    Ser verkligen fint och pittoreskt ut! Vad skönt att ni haft det så trevligt.
    Kram Camilla

    SvaraRadera
  2. Vilken upplevelse! Har gått & funderat på Skottland ett tag & itne blir jag mindre sugen nu :). Jag är en oerhört fascinerad av landskap typ "Whutering heights" & det lär det ju finnas gott om!

    SvaraRadera
  3. Låter som en toppenresa med härliga upplevelser för alla sinnen. Jag är inte så förtjust i whisky men skulle mer än gärna åka till Skottland ändå :)
    Kramar. Eller är det Hugs nu *skratt*

    SvaraRadera
  4. Kul att ni hade det så bra! Här är inga vårkänningar precis, riktigt gråkallt.

    SvaraRadera
  5. Vilken härlig resa! Jag antar att det var detta hotell du bokade via länken jag fick? Härligt att byta miljö ibland! Kram!

    SvaraRadera
  6. Välkommen hem, fint att ni trivdes! Mannen och jag skall på vårt tradiotionella påsklov i Skottland - först Black Isle några dagar, och så dottern i Aberdeen.
    Du har en award att hämta hos mig!

    SvaraRadera
  7. Låter hur härligt som helst! Nu blev jag sugen ...

    Jag kikar bara in och berättar att jag lämnar bloggvärlden nu.

    Vi hörs!

    Kramar!

    SvaraRadera
  8. Så härligt det låter och fina bilder! Vi har pratat om att åka över någongång. Har varit på irland två ggr och det var ljuvligt. Det är ju så vackert med det grönskande, böljande lanskapet.
    Kramar

    SvaraRadera
  9. Vi är jättesugna på att åka till Skottland, mr Darcy och jag. Ska visa honom detta inlägg så vi kanske kommer iväg. Verkar ju varit en helt super härlig resa. Nu behöver just jag inte prova whisky, kanske mera några studiebesök på lokala pubar, typ.
    Skönt att du är hemma i kommunen iaf.
    Kram och pöss!

    SvaraRadera
  10. Det där lät som en riktigt härlig tur att ta efter! Endera dagen...eller året...

    SvaraRadera
  11. Hej!
    Inspirerande bilder! låter som ni fyllt på "måbra-kontot" rejält!
    Har drömt länge om Skottland, ännu mer nu!, dock verkar det bli pengaknapert ett tag så... Dream on!
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  12. Jag säger bara Wow!
    Vilken kanonhärlig resa!!

    kram Veronica

    SvaraRadera
  13. Wow!!! Vilken härlig tripp!
    Jag skulle oxå vilja besöka Skottland.

    SvaraRadera
  14. En dag ska jag också åka dit... tack för att jag, tills den dagen kommer, nu fick följa med dig dit genom din berättelse och dina bilder!
    Tack vännen...

    Varm kram så länge...

    SvaraRadera
  15. Åh, vilken underbar resa. Ja, bortsett från att ni var tvungna att tvinga i er en del whisky då. Men i övrigt ser det fantastisk ut. Jag har aldrig besökt Skottland men det skulle verkligen vara roligt att få göra det.

    SvaraRadera
  16. nämen tjena brüden!!!

    Välkommen tebaks....
    har det slutat snurra i skallen än???
    Himmel så vackra bilder...man får ju lust att börja dricka wiskey...fniss......nej men att åka dit!
    Jisses!
    Jag hör ju att ni haft en toppen vecka....fast vad annat kan det bli med dig i sällskapet...:)
    Kraaaam min vän
    Katarina

    SvaraRadera
  17. Så muuuuuuuusigt!!!

    Skulle gärna åka till Skottland, jame :)

    Kramar.

    SvaraRadera
  18. Ja Skottland är verkligen underbart. Jag har varit där och spelat golf på den tiden det begav sig (i.e. med make och egen ungdom). Vilken fin resa ni har gjort och tillsammans med glada vänner - rena lyckokastet!

    Malt whisky är gott tycker jag. Tycker du också om malt?

    Tack för en fin upplevelsetur! Kram

    SvaraRadera
  19. Kära Dubbelörn - du har något att hämta hos mig. Lycka till!

    SvaraRadera
  20. Så härligt det såg ut och vilken upplevelse med alla ljunghedar, vikar o kullar. Whiskey är ju alltid gott så det måste varit mysigt att besöka destillerierna och få ta del av historiken.
    Kram Marie

    SvaraRadera
  21. Åh, det låter som ni har haft härliga dagar! Så skönt med lite miljöombyte och få uppleva lite nytt. Men fy, vad svårt att köra i vänstertrafik... Bilderna är jättefina, det ser så vårigt ut.
    Hoppas allt är bra med dig.
    Kram, Carina

    SvaraRadera
  22. Mums va trevligt. I min ungdom var jag i Inverness på språkresa och vi åkte också runt och trots att vi var ganska unga fick vi smaka lite. Skottland är för härligt!
    Maria

    SvaraRadera
  23. Låter som en härlig tripp. Fast whiskyn får du nog behålla själv, hi, hi.
    Ha en skön dag.
    Kram Elzie

    SvaraRadera
  24. Vilken härlig tur det låter som. Min man och mina vänner säger ofta att de ska ta med mig på en whiskeytur, jag gillar nämligen inte whiskey och då skulle jag få köra har de räknat ut. Än har vi inte kommit iväg. Men eftersom en av mina bästa vänner bor nära Inverness så har jag rest dit på egen hand. Underbart landskap och trevliga människor och om whiskyn är riktigt riktigt rökig kan den slinka ner. Kram

    SvaraRadera
  25. Stor kram och en trevlig helg!!

    Flisan

    SvaraRadera
  26. Hej söta dubbelörn. Allt väl med dig och er?

    SvaraRadera
  27. Vi har pratat om att åka i höst med ett par vänner. Din sida var jätte rolig och bra att läsa så jag återkommer kanske med frågor.
    MVH Björklyan

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.