fredag, oktober 15, 2010

Såå roligt...

Jag har gjort en nystart. För dryga 30 år sedan, eller om jag ska vara helt ärlig, snart 40 år sedan, studerade jag franska, både på högstadiet och gymnasiet. Totalt 6 år, men har inte praktiserat språket sedan dess.

I onsdags började jag en språkkurs i franska, för s k falska nybörjare. Och det är hur kul som helst! Alla kursdeltagare hade läst franska för sisådär 20-35 år sedan och vi var överlyckliga när vi kom ihåg glosor eller stavning. Det var som när man började första klass, alla talar i mun på varandra och ser strålande lyckliga ut när man får visa sin kunskap.

Under vår första resa till Béziers i våras, upptäckte jag till min stora förvåning att jag faktiskt kunde mängder med ord på franska. Förstod menyer och t o m delar av vad folk sa till mig. Själv kunde jag bara haspla ur mig några glosor, glosor som jag inte ens hade en aning om att jag kunde. Det här betydde att något av mina gamla franskstudier fanns kvar, sparade djupt där inne i hårddisken.

Vi vill tillbaka till Frankrike och planerar redan för en ny resa i vår. Jag hoppas att jag kan fräscha upp mina gamla kunskaper och få ut än mer av våra resor. Det bästa av allt är jag även lyckats få kurssällskap med en av vännerna som var med på resan.

14 kommentarer:

 1. Vad roligt, det hade jag också velat göra! Jag läste också franska 6 år i skolan är glad om jag klarar av att säga Bonjour. ;)
  Problemet är ju att man glömmer språket när man inte använder det. Du får träna nu så du kan briljera i Frankrike sedan! :)
  Ha en mysig helg!

  SvaraRadera
 2. Å va roligt! Att upptäcka nygamla kunskaper (och särskilt språk) är verkligen en kick för självförtroendet! Och särskilt kul när man är i en så bra grupp där det är högt i tak och man vågar!

  SvaraRadera
 3. SÅ roligt! Det har ju märkts på dina inlägg om frankrikeresorna att du älskar det och att du ska tillbaka och då får du ju ut ännu mer av landet o resan, SÅÅÅÅ roligt! Blir glad av at läsa om sånt här, det inspirerar!=) Själv läste jag tyska och kan nog lite fortfarande... kanske=)

  SvaraRadera
 4. Jag kan bara instämma i roligt-kören! Roligt och härligt att du hittat något som ger mersmak av glädje för framtiden, min vän...

  Sen tänker jag att det handlar inte bara om att kunna språket, man måste våga också... jag menar, att våga prata på ett främmande språk kräver nog lite mod för de flesta av oss.

  Varm kram...

  SvaraRadera
 5. Bonjour madame! Så roligt! Lycka till med studierna! Här ser det ut att bli en strålande helg..... Önskar dig en fin hösthelg! Kram fr C

  SvaraRadera
 6. Toppen Elisabeth - du kommer att lära dig såå fort och bra och nästa resa till Frankrike så kan du prata - tro mig. Med så gedigna kunskaper i bakhuvudet kommer det att gå lätt för dig att plocka fram dem. Har upplevt samma sak, men jag hade inte så mycket som 6 år i bagaget - utan 4. Men sen gäller det ju att underhålla det nyfunna språket och det har jag varit dålig med. Lycka till!!

  Kram
  Eleonora

  SvaraRadera
 7. Det där var en exakt beskrivning av mig o min franska...den historiska då...tror säkerligen att det ligger en massa franska glosor o grammatik i bakhuvudet o skräpar...
  Du har gjort slag i det jag så många gånger funderat på men ännu inte kommit till skott med..."Falska nybörjare" var en trevlig benämning...
  Det kommer säkerligen att bli en toppenkurs o din franska kommer att ta ny fart...när jag läste så vet é sjutton vad jag tänkte på...inga ambitioner på att använda språket eller ens åka till Frankrike...men nu är det annat med tanten...

  Kram från Malin

  SvaraRadera
 8. Det låter jättekul! Vad skönt att de gamla kunskaperna kommer till ytan igen. Jag önskar att jag kunde franska. Det är en helt annan sak att vara i ett land när man kan försöka göra sig lite förstådd på landets språk.

  SvaraRadera
 9. Hej min vän!
  Vad mysigt det låter att läsa franska. Jag läste tyska.......hum ingen pratar tyska längre. Sonen läser spanska och jag försöker hänga med så gott det går. Att komma till ett land man älskar och dessutom förstå vad de säger , ja då sluts cirkeln på ngt sätt. Jag formligen älskar grekland :) men att ge mig på grekiskan nej där backar jag allt. Vi har tänkt utforska italien så kanske italienska. Du gör mig allt lite sugen på att iallafall söka lite kunskap om när och var. Hur går det med bastun, det ser fint ut. Kommer ni att kunna använda den i vinter tro? Går det bra för sonen med studierna och har han vant sig vid cyklisternas stad Lund:) Ni måste testa maten på ITALIA på lilla fiskargatan. Mums! Ha det bäst Kram Kristina

  SvaraRadera
 10. Åh vad roligt det låter! Jag är likadan fast med tyskan. Jag har ju tom läst tyska på högskolan men jag har liksom aldrig fått chansen att praktisera den. Lycka till med språket och hoppas att du får chans till fler resor. /Therese

  SvaraRadera
 11. Tack för din gulliga hälsning på min blogg! det värmer!
  Va kul det låter att börja på franska igen! Jag läste tyska på högstadiet och gymnasiet...kanske ska man damma av den igen, skulle va kul!
  Önskar dig lycka till på kursen!

  Kramis

  SvaraRadera
 12. Lycka till med franskan :)
  Och tack för dina kommentarer, kul att höra lite insatta tankar om den Turkiska maten.
  Glada hälsningar från Alanya

  SvaraRadera
 13. Jag önskar dig verkligen varmt lycka till med din nystart! Go, go! Så spännande!

  Jag (före detta Lady S) har förresten återuppstått med en 80-talsblogg:

  http//miss80tal.blogspot.com

  Välkommen!

  Kram

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.