tisdag, april 03, 2007

Åker bort...

Nu gör vi vår resa ner till Malmö. Vi åker imorgon onsdag och kommer hem på fredag kväll. Sonen blir ensam hemma med hundarna. Är det något jag är stolt över så är det just detta att vi lyckats få sonen totalt orädd för mörker och ensamhet. Vi hade tidigare ett sommartorp mitt i skogen. Våra vänner hade sitt torp ca 10 min promenad genom skogen. Vår son fr det han var 10 år, gick ensam hem på natten på den smala stigen, endast med en liten ficklampa med sig. Totalt orädd! Även när det var som mörkast på höstkvällen så gick han ensam. Han sov ensam i torpet i 3 nätter när han var 12 år då vi var tvungna att göra ett besök hem till stan och han inte ville följa med. Våra vänner erbjöd honom att sova där men "Aldrig i livet" svarade han... "Nu när man äntligen får ha huset för sig själv och sova i mamma och pappas breda säng med hundarna!"

Det känns tryggt att lämna honom här och veta att han klarar sig på egen hand. Grannarna finns ju också helt nära om det skulle vara något han skulle behöva hjälp med.

Resan ner till Malmö är känslomässigt jobbig. Har en väninna som är svårt sjuk... har två små barn... oddsen är urusla... Det är jobbigt när man bor långt ifrån varandra och känner att man inte kan hjälpa dem så som man skulle vilja. Vi har i alla fall bestämt oss för att bjuda dem på middag på torsdag. Vi fixar middagsbjudningen hemma hos dem istället, så jag håller som bäst på att förbereda delar av maten här hemma. Har haft en tjälknöl i ugnen i natt och har hittat en sås gjord på rostad vitlök som jag tänkte förbereda. Gös handlar jag också med mig, sedan lagar vi lite mer smått och gott hemma hos dem. Hoppas det blir en fin påskbuffé för familjen. Pratade med henne igår och hon lät riktigt glad över denna överraskningsmiddag. Vi kommer att bo på hotell för att inte göra vår vistelse för ansträngande för henne. Vi umgås på hennes villkor...

Livet kan snabbt förändras, det handlar om att ta tillvara det vi har idag, inte skjuta upp till morgondagen det vi kan göra idag. Ta hand om varandra, visa att ni bryr er, visa omtanke, en beröring, krama om de som står er nära...

Vi i vår familj har redan smärtsamt fått erfara att livet inte har något skyddsnät där "andra" drabbas och inte vi... Våra vänners skyddsnät försvann nu lagom till jul...

Lyckan finns alldeles omkring oss, i det lilla, i vardagen, för oss här ute på landet, i huset, i synen av scillan i gräsmattan, ljudet av vårfåglarna, sonens gosekram på morgonen, mannens telefonsamtal hem bara för att höra hur jag har det...

Det är inte det stora som man kommer att minnas utan det är just det lilla som verkligen kommer att betyda något...

Glad Påsk till er alla...

19 kommentarer:

 1. Tack, min goaste gumma!
  Spara bilden du...:-)

  Hoppas att det blir bra i Malmö.

  Blir man glad för det lilla i livet , har man kommit långt.
  Helt rätt!
  Kramar Stina

  SvaraRadera
 2. Mina tårar svämmar över. Nej, livet är sannerligen inte självklart. Det borde vara det- för barn särskilt- men nu är det inte så. Alla som fått erfara det på nära håll måste gå vidare med den bittra vetskapen. Det känns trösterikt att se att livet kan bli bra och att glädjen återvänder. Trots att sorgen alltid blir en följeslagare. Ditt inlägg ger sån förtröstan!!! TACK min vän!!!
  Kram P

  SvaraRadera
 3. Mina tankar är med er i denna svåra stund. Ni är i sanningens namn ett par fantasktiska vänner som orkar och finns där för era vänner.

  Kram,
  AnnaSv

  SvaraRadera
 4. Glad påsk till dig med!!

  Det får en att tänka till, det du skriver om din vännina (och hennes familj). Det är fint av er att åka ner! Ta vara på det lilla!!

  Kram och som sagt; glad påsk!

  SvaraRadera
 5. Usch..så hemskt och orättvist livet är.....
  Det finns inga ord i vissa situationer......men jag gläds när du säger att ni ska åka ner till väninnan och hennes familj. Rå om varandra och ta vara på dagarna!
  Ni är "riktiga" vänner...de finns i både nöd och lust....
  Kram

  Ps: Låt dig inte avskräckas av mina trädgårdsbilder...får ni nu hjälp av en traktor också...så fixar ni det hela i ett nafs :)DS

  SvaraRadera
 6. Du är en underbar, underbar människa! Kram

  SvaraRadera
 7. ...vilken tur ändå att din vännina har en vän som dig.... Livet kan förändras över en natt, man får som du säger vara glad över det lilla i livet, även om det är få förunnat att kunna uppleva den glädjen över just det lilla, en dag kanske man ångrar det man inte hade...Er middag kan nog bli riktigt mysig, trots allt, man får ju göra det bästa av saken ändå... Din mat gick inte av för hackor, tjälknöl och gös, det låter toppengott! Sonen har väl tagit intryck av sina föräldrar kanske om de inte heller är rädda utav sig, sådant påverkar mycket... men jag förstås honom, jag har alltid också, sen barnsben, njutit av att vara ensam ibland och inte varit mörkrädd..
  Vilken ljuvligt påskarrangemang du gjort på trappen, jättefint!Trevlig resa till Skåne. Ha en bra vecka och en skön påsk hemma igen!! Mari.

  SvaraRadera
 8. Puss på dig, kråkan. :-)
  Stina

  SvaraRadera
 9. Så sant så sant. kloka ord. Man måste vara med om något för att kunna uppskatta det lilla... Har precis bestämt mig att vara hemma ett extra halvår med min lilla dotter...

  SvaraRadera
 10. Du är en fantastisk människa! Vilket underbart varmt hjärta du har. Din väninna måste vara oerhört glad för att hon har en vän som du.

  Jag blev väldigt berörd när jag läste dina ord. Livet blir verkligen inte som man tänkt sig alltid. Livet är som en dans på slak lina, än vajar det hit och än vajar det dit. Man måste verkligen se det lilla i livet och uppskatta det.

  Tack för dina vackra tankar!
  Glad påsk på dig, och hoppas ni får det härligt här nere hos oss i vackra Skåne!
  Kram från Lotta

  SvaraRadera
 11. Tack tjejer för alla vackra ord... men det känns konstigt att läsa dem... För mig är det en självklarhet att agera så här som vän.
  Min vän var den första som kom till mig när jag behövde en vän som mest... I min sorg fanns hon hos mig, hjälpte mig i vardagen. Det är väl i svårigheter som vännerna prövas...

  Är ändå glad på ett sätt att få några dagar med henne o familjen... Våra möten kanske är räknade...

  Kramar till er alla

  SvaraRadera
 12. Hoppas att ni får en bra vistelse i Malmö trots allt och att din väninna mår så bra som hon kan.

  SvaraRadera
 13. Som jag redan har sagt så tycker jag att det är jättebra och starkt av er att åka ner till vännerna i Malmö. Fruktansvärt det som händer, och som du säger, man har ett skyddsnät som säger "det händer andra". Rätt vad det är så smyger det sig för nära inpå, så man inser hur sårbar man är - även om det inte är ens egen familj som drabbades, den gången.

  Till slut, vilket underbart påskarrangemang du har gjort!

  Kraaaamar! Sofia

  SvaraRadera
 14. Du är min goa lilla knäppis du.;-) Inte ska du tänka så. Det kommer att bli så bra hos er så. Puss Stina

  SvaraRadera
 15. Jag tror inte jag kan skriva något vettigt genom tårarna nu mer än att du här så rätt i att man måste försöka ta vara på varje dag för man vet aldrig vad som händer imorgon... eller ens i kväll.

  Jag hoppas att er visstelse i Malmö ändå blir bra, trots att jag förstår att det måste kännas fruktansvärt jobbigt.

  Varma påskkramar till er.

  SvaraRadera
 16. Du är världens bästa!

  SvaraRadera
 17. Förstod att hon var en som fanns för dig när du behövde nån och nu finns du naturligt hos henne när hon behöver nån. Det är så riktiga vänner är. Man finns och man behövs och allt är naturligt så. Hoppas ni haft fina dagar ihop nu.

  Kramar

  SvaraRadera
 18. Mycket kloka ord! Jag känner igen mig. Alla ha vi våra saker att gå igenom och det gäller att komma ihåg vad som är viktigt i livet! Tack för ett bra inlägg! Glad påsk förresten! Kram

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.