måndag, maj 14, 2007

Minnen om skolavslutningar...


Fast då inte mina egna skolavslutningar uppe i norr. För i mina barndomstrakter fanns inte denna bedårande blomma.

Men här nere brukar liljekonvaljen blomma runt skolavslutningen, runt den 10 juni. Vissa år så har den knappt gått i blom lagom till avslutningsdagen. Andra år så har den varit på väg att blomma ut.

Gjorde sällskap i fredags med en vän till ett nyutnämnt naturreservat här i närheten, Rosmossen. Helena är dessutom etappledare av Sörmlandsleden, som Rosmossen är en avstickare till. På väg till bilen så fann vi en stor mängd av dessa doftande skönheter. Jag kan inte komma ihåg att ha sett liljekonvaljen blomma så här tidigt någon gång...

Var bara tvungen att plocka en liten bukett till vår bröllopsdag. Jag är allergisk mot starka dofter så den får stå på verandan tillsammans med min zinkkorg och de nyinförskaffade taklökarna.

27 kommentarer:

 1. Liljekonvaljen minner mig om min barndoms Gästrikland!

  SvaraRadera
 2. För mig påminner Liljekonvaljer om min barndoms somrar hos min mormor utanför Falkenberg. Ljuvliga!

  Hälsar

  Bisse

  SvaraRadera
 3. Vi hade faktiskt liljekonvaljer ute på udden under en massa ... kan det ha varit aspar??? Det var inte många som visste om stället utan man kunde gå dit med mormor och titta om man var snäll :-)
  Jag kan tyvärr inte heller ha blommorna hemma pga lukten men dom är ju bedårande. Grannen har ett stort bestånd på en bit av sin naturtomt och jag brukar stå vid staketet och titta, är det de som brukar kallas stadsnjutning?

  SvaraRadera
 4. härligt med liljekonvaljer, jag plockade redan förra veckan här hos mej och det var rekordtidigt. Fina arrangemang med taklöken, jag köpte också taklök på min resa, snyggt tycker jag. Det är en härlig tid nu.

  SvaraRadera
 5. Ojj,vad fina blommor..här blommar som sagt inget ännu..har mailat dig..det var nåt du ville..Kram Anette

  SvaraRadera
 6. Vad vackert du arrangerat taklöken i den fina korgen! Å liljekonvalj, den luktar ju såå gott!! Tråkigt att du är allergisk men du får lukta lite på den utomhus då... Mari.

  SvaraRadera
 7. Underbart med liljekonvalj! Jag tänkte på samma sak som du fast då ang syrener. Här nere i Skåne blommar alltid syrenerna lagom till skolavslutningen, runt 5-10 juni. Fast i år har de redan blommat en vecka nu. Lite vajsing är det allt!

  kram Lotta

  SvaraRadera
 8. Jag har också hittat liljekonvaljer
  idag....och det är VÄLDIGT tidigt!
  Underbart doftar dom!
  Korgen med zinkkrukor och taklök....så himla fin!!!!
  Ha det!Kramar!

  SvaraRadera
 9. Älskar taklök....passar en flummig skaparsjäl som Clara....som glömmer att vattna!
  Mysig korg....förresten har du sett bilder på "taklökstavlor" någon gång? Urhäftigt!!
  Kram

  SvaraRadera
 10. Underbart! Kan riktigt känna doften genom cyberrymden!

  Kram!

  SvaraRadera
 11. Jag älskar liljekonvaljer!

  SvaraRadera
 12. Jag såg de underbara jag med när jag var hemma förra veckan. Är en sörmlänning i förskingringen. Men hoppas att hitta tillbaka nån gång i framtiden.

  SvaraRadera
 13. Måste till torpet och plocka liljekonvaljer, enligt ryktet så finns det massor!

  SvaraRadera
 14. Såg att du lämnat en kommentar på min blogg så jag måste ju genast titta in hos dig och vilken härlig blogg du har. Jag vill gärna länka dig. Men en sak är underlig vi har samma bakgrund du och jag. Jag är också uppvuxen på landet uppe norr. Men jag har också levt mitt större delen av mitt vuxna liv i stockholm. Vi hittade vårt drömhus i Sörmalna, Trosa hösten 2006 och vi flyttade i december. Jag är uppvuxen i Backe i Jämtland om du känner till den lilla orten. Bodde dock i sundsvall tills jag var 5 år.

  SvaraRadera
 15. Sörmland ska det vara, sorry!

  SvaraRadera
 16. Jag älskar liljekonvaljer. När jag var liten så bodde jag hos mina farföräldrar. Farfar hade en trädgård där en del av trädgården var en matta av liljekonvaljer. Varje gång jag sniffar på dom så minns jag barndomen.

  SvaraRadera
 17. Vilken jätte fin sida du har här. Mycket intressant att läsa och många vackra bilder.

  Kram Kram
  Carina

  SvaraRadera
 18. Tror liljekonvaljer slår an en ton av ljuva minnen för oss alla *ler*

  Lantliv: Vilket sammanträffande... Det känns som vi norrlänningar måste lämna storstan förr el senare *skrattar*

  SvaraRadera
 19. Så vackert!

  Jag är oxå allergisk mot liljekonvalj... har aldrig tänkt på att man kan ha dem utomhus...

  Det blev inga nya foton i helgen, fick anfall... Nästa vecka hoppas jag på att det blir lite foton i alla fall...

  Kram på dig

  SvaraRadera
 20. Liljekonvaljerna har allt startat i tidigaste laget. Brukar få en liten bukett till mors dag. När skolavsutningen kommer är oftast de nedersta klockorna lätt bruna och buketten håller inte mer än ett par dagar.
  Visst är det märkligt - man både vill ha blommorna tidigt för skönhetens och doftens skull samtidigt som man vill vänta in den "rätta" tiden.

  SvaraRadera
 21. Vackra vackra blommor. Min mamma hade liljekonvaljer i brudbuketten när de gifte sig, en pingstafton för 42 år sedan.

  SvaraRadera
 22. Jag kom hem nu ... och det luktar syrén i min trädgård. Det och liljekonvaljer är det mest underbara jag kan tänka mig att känna i näsan en vårkväll.

  SvaraRadera
 23. Puh..der ordnade sig ..jag provade en gång till med att lägga in bilder och då gick det..måste ha varit nåt tillfälligt fel..Kram Anette

  SvaraRadera
 24. Liljekonvaljer doftar så gott!!!

  SvaraRadera
 25. Eftersom jag är uppvuxen i de södra delarna av landet så minns jag liljekonvaljen mest som den blomma vi plockade till mors dag.
  Måste ge mig ut och se om jag hittar några uppe i skogen ovanför huset. Det doftar ju underbart...

  SvaraRadera
 26. Liljekonvaljer är underbara! De och syrener väcker sådana barndomsminnen av vår och skolavslutning.

  Vilka underbara blomsterarrangemang!

  SvaraRadera
 27. Haha, nu visar tydligen många upp sina konvaljer! Här blommar dom inte än, men vänta bara! Visar i bloggen hur tusentals liljekonvaljer knoppar på min tomt!
  Visst är det härligt att efter så många år känna att allt är rätt! Att man trivs med varandra och livet! Efter sju sorger och åtta bedrövelser hittade jag också rätt till sist, och det är nu femton lyckliga år sedan!
  Kärleken förändras över tiden, men bara till det bättre!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.