måndag, september 03, 2007

När man får börja fr början...

I ett svagt ögonblick så kan man få för sig att få börja fr början är det mest optimala som finns, åtminstone vad gäller inredning. Men vad vi bedrog oss... Det är ju först nu problemen börjar! Vilken stil? Framför allt vilken färg ska basen vara i möblerna??

I stan bodde vi i en stor lägenhet med 40kvm vardagsrum. Gavellägenhet högst upp, 5 tr, söderläge, stora fönster åt tre håll. Där släppte vi loss med färger, lekte och blandade. Inget blev för starkt el stort. Nu har vi också nästan 40 kvm och jag ville tillbaka till lugnet, det vilsamma, det harmoniska svala. D v s vitt, och nu har vi vitt tak, vitt golv o vita väggar, enbart öppna spisen viker av med sin grå färg och svarta sten.

Där står jag nu i dörröppningen till vårt nyrenoverade vardagsrum och fantiserar, bläddrar i kataloger, inredningstidningar och pratar med favoriten Theres i butiken Mitt Rum. Inte blir jag klokare! Hittar en underbar nyinkommen kudde hos Mitt Rum fr A.U Maison. Men herre gud inte kan man väl välja möbler och inredning utifrån en kudde!!??? Vad tänker jag på???

Kära mannen har talat... För det mesta är det ett hummande när jag pratar om mina planer och jag får inga vettiga svar el förslag, men nu har det gått in att inredningen är på väg o kära frun är på g... Så nu har han talat o sagt hur han vill att matgruppen och buffén/skänken ska se ut. Det är bra, vi är överens och nu jagar jag auktionsförättare, gamla-möbler-handlare. Vi borde kunna få våra önskemål uppfyllda.

Men så var det där med soffa och tygval och fåtöljer och tygval... Med två små hundar som älskar att ligga och mysa i möblerna... Fast det har jag fått toppentipset fr Lady Stalker. Lite IKEA-fleece möter lammfäll under veckorna och när gästerna kommer så vips tas detta borta och fräscha soffan är synlig *skrattar*.

Huvudet snurrar, tidningarna bläddras det frenetiskt i, kataloger studeras noggrant... men vad ska vi ha??!! Olika kommer det nog att bli på soffa och fåtöljer... Vitt, grått, mannen säger rött på fåtöljer??!! Men det var ju precis det vi hade!! Var det? säger han... *himmel säger jag bara*. Alltså karlar!! Jag vet åtminstone en sak, definitivt inte beige!

40 kommentarer:

  1. Ja, det där med färgval är svårt... Vitt är ju väldigt inne nu, men jag kan tycka att det blir för mycket av det vita ibland. :) Beige är en jättebra och varm färg tycker jag.
    Jag har en vit soffa som jag älskar, och till det mörka trämöbler som jag har tänkt vitmåla när jag ledsnar (vilket jag inte på långa vägar har gjort nu).

    Ni har ju ett lantligt hus, så jag skulle nog ha satsat på ljust. Kanske en grå soffa om man inte vill oroa sig allt för mycket för hundhår som syns mot det vita tex. Annars funkar det ju jättebra att ha en filt eller liknande ligga i soffan till vardags, och ta bort den när soffan ska vara fin. :)

    SvaraRadera
  2. Kärt besvär låter det som. Jag tänker som du ibland, tänk om man skulle börja om. Jag har en känsla av att det skulle bli precis som nu fast utan så mycket damm i hörnen. Så vi nöjer oss tills dess att banen flyttar ut. Kanske inte alla tre men en eller två så där. Då kan jag äntligen få ett eget rum.
    Jag väntar med spänning på inredningsbilderna. Kram kersti

    SvaraRadera
  3. Det låter ju härligt enkelt, att börja från början utan några begränsningar. Men kan förstå att det inte är så lätt. Varför inte utgå från en kudde? Då utgår du i alla från något, och dessutom från något som du gillar.
    kram

    SvaraRadera
  4. Så härligt, så klokt och insiktsfullt du delger tankar.
    En fin modell som nu kommit till Ikea är ett småblommigt tyg som finns på vit botten med röda eller slingrande blomstergirlanger. Låter kanske för mycket men tyget är fint...fast å andra sidan, att rekommendera något så här verkar helt absurt, jag har ingen aning om vad du/ni tycket om...så jag låter det ligga där...
    Nåväl, Tyckte om att läsa din text!

    SvaraRadera
  5. Svåra beslut, men SÅÅÅ roliga! Lycka till! Kram!

    SvaraRadera
  6. Det ska bli fantastiskt roligt att se vad ni till sist bestämmer er för. Är säker på att det blir något bra och personligt. Annars kan det hända att min IKEA-allergi slår ut för fullt och då törs jag inte hälsa på någon mer gång ;).

    SvaraRadera
  7. Härligt och förvirrande. Förstår känslorna.

    SvaraRadera
  8. Fniss fniss........du är så duktig på att skriva!
    Jag blir alltid full i skratt.
    Kan se dig där i dörröppningen till ditt nya rum.
    Men vilken känsla! Ett helt nytt rum, å så bara bära in sånt man verkligen vill ha.
    Du, man kan visst göra sitt färgval efter en kudde. MEN...
    det kan gå snett. Jag skulle måla väggarna i matrummet nougatfärgade efter en kudde. De blev grå!

    Jag skulle defenetivt satsa på ljusa möbler trots vofsingarna. Färg kan man ju tillsätta efter humör på alla textilier.
    Lycka till, glöm inte att visa!
    Kram Katarina

    SvaraRadera
  9. Kul att du tittade in! Jag har haft en "gammal" period nu i 10 år. Först i sekelskiftesvåning i Uppsala och de senaste 7 åren i det här gamla stora huset...alltid minst ett projekt på gång..nu ser fram emot att bygga nytt: det blir ett projekt det också. Sedan ska jag plantera en ek. :-)
    Så fint golvet blir!

    SvaraRadera
  10. Visst är det konstigt...man kan säga precis vad man tycker om och vad som kan passa hos andra men när det kommer till kritan hemma....då är det sååå SVÅRT! Jag grubblar ihjäl mig ibland över vilken stil och var jag kan få tag i möblerna och till rätt pris såklart också.
    Inte lätt....lycka till!

    SvaraRadera
  11. Angenämt bekymmer, min vän, angenämt :)
    Ska bli spännande att se vad det blir för snyggt.

    Kramis
    Flisan.

    Ps. Kunde inte låta bli att fråga sonen i morse, när jag skulle ut med vovven, om han skulle med ut på en "flygtur" *fniss* Elaka mamman... Tur att han vet att man älskar honom iaf :)

    SvaraRadera
  12. Japp det är en eller faktiskt två Eketorp mitt emot varandra.
    Vi har köpt dem av ett par kompisar som ångrade sig.
    De är jätte sköna att sitta i. Nu tror jag de har ändrat stoppningen lite i dem men.... ändå.
    Det är ju så himla toppen att man kan köpa ny klädsel. och vet du....du med hundar.....jag spilde ut ett helt jag menar ett helt glas rödvin en gång i den.
    På med massor av vanish (Kan inte stava) lät det ligga över natten, in i tvättmaskinen och trolleri det var borta.
    Kram Katarina

    SvaraRadera
  13. Det är ingen dum idé att utgå från kudden. Snart blir det vår tur att renovera. Jag längtar.

    SvaraRadera
  14. Vilket svårt men inspirerande dilemma! Jag kan se dig framför mig där i dörröppningen! *Skrattar*

    Visst kan du utgå från en kudde!Kunde Sommartorps-Ernst utgå från emaljen på en kastrull han hittade på vinden så ...

    Kul att du gillade mitt skydda-soffan-tips. Det är bara det att Ikea-plädarna och fällarna blev kvar jämt - även när gästerna kommer! ;-) Inte så pjåkigt trots allt.

    Jag skulle nog inte satsa på enbart vitt, nu när ni har ljusa väggar, tak och golv. Men ta nåt neutralt som du/ni kan. Varför inte nån "mullvadsfärgad" soffa? De har jättesnygga i serien Coffee på Mio. Som vår tv-soffa? Till det plädar och kuddar i färg spom byts ut efter säsong. Och röda fåtöljer går utmärkt till. Eller varför inte röda kuddar i mer neutrala fåtöljer?

    Lycka till! Återkommer gärna med mer tips, hälsar "inrednings-proffset". Haha!

    SvaraRadera
  15. Att "börja om" är härligt, men också arbetssamt.
    Det är så mycket att tänka på när man ska välja vilka möbler mm man vill ha.
    Men roligt är det - roligt har man. :-)

    SvaraRadera
  16. Jaa du..det där med färger det är inte alltid så himla lätt..men det där med filtar och fårplädar det lät fin fint..Vad roligt att du ringde till mig idag ! Jag har skickat ett litet mail...Kram Anette

    SvaraRadera
  17. Tänk att något så vansinnigt roligt ändå kan bli svårt. Åh vad det ska bli roligt att se resultatet sedan. Känn ingen stress, nej nej. Vi bara massor med läsare som väntar ivrigt. Haha.

    Ha en underbar dag. Och TACK för alla fina ord hos mig. De betyder massor. Kramar.

    SvaraRadera
  18. Ojjsanhoppsan - det var långt! Mina barns farfar var därifrån, jag och Älskade sambon åkte där förbi för fyra år sedan - skulla ALDRIG så här långt norrut mera. Ett år senare så sitter vi här ändå..... Fru Björklunds fel eller förtjänst, beroende på hur man ser det....
    Välkommen åter!
    Lena

    SvaraRadera
  19. Du har ingen lätt uppgift framför dig.....fast dock ganska angenäm!!! Har inte husmodern några tips..:=)
    I min står det att ett anrättningsbord bör finnas i varje hem...gärna i chippendale stil från Nordiska Companiet...:=)
    Kram

    SvaraRadera
  20. Jag såg en soffa som var klädd i ett ulltyg som såg ut som fårskinn. Det var jättesnyggt och jag tänkte köpa det på metervara och använda som plädar i soffan som skydd för alla jeansbakar. Jag hittar inte bloggen som jag såg det på men det var hos en jättefin inredningsblogg från Dalarna. Kanske någon annan vet.

    SvaraRadera
  21. vilka trevliga bekymmer du har! *s* tyvärr är det min sämsta sida. jag har noll koll på vad som är snyggt och jag kan inte se helheten innan det är klart. MEN det kan du! det kommer bli jättesnyggt!

    kram,
    annasv

    SvaraRadera
  22. Hej velpotta!
    Här kommer en till! fniss
    Efter att jag börjat blogga och sett allt fint som finns därute, känner jag att allt jag har är fel och "ute".
    Men så måste man komma ihåg att det är ju det som är tjusningen, att våga vara sig själv och ha sin stil. Trender tröttnar man på, därför är det igentligen omöjligt att välja här och nu!
    Köp det du omedelbart tycker om om, var lustfylld, så blir det bra! Tror jag, tralla la! hi hi
    Javisst, vänta lite tills godbitarna dyker upp i våra butiker.
    Du är varmt Välkommen hitut!
    Kram Kicki

    SvaraRadera
  23. Beige, vad är det för fel på den färgen....(:.... Nädå men lite mocca, choklad, värme som kan brytas med lite orange och grönt i dova toner... Tja, det skulle jag vilja i alla fall men nu är det ju inte jag då.....

    Det löser sig vartefter... Ha inte bråttom bara, man hittar en sak och så faller det andra på plats...

    Ha det gott!!!
    Kramar

    SvaraRadera
  24. Ett klargörande... Vi har en BEIGE soffa idag... ;) men inte skön alls.

    Jo, att sitta vackert o fint när man fikar... men inte slappa, krypa upp i, läsa, krypa upp intill varann o se på tv, ta tupplurar i m m. Dvs precis så som vi vill kunna använda vår soffa *skrattar*.

    SvaraRadera
  25. jadu detta med färgval osv osv såå svårt. Vi har byggt till vårt hus 30kvadratm stort, 3 väggar med glas, 1 vägg med liggande rått vitt virke och 5 m i takhöjd (på mitten) och jag gav mej sjutton på att jag ville ha mina madam stoltz galgar som gardinhållare eller vad det nu heter så vi byggde faktiskt efter dom!! Allt går rätt om man känner sig lite galen ibland ;-)

    Visst får du så gärna köpa brädor av mej. blev jätteglad att du gillade dom. Min mailadr är annalonnergard@hotmail.com
    Bara hör av dej så sätter jag igång bums!
    Många kramar Anna

    SvaraRadera
  26. Ja, det är ju jättesvårt det där., MEN KUL!!
    Hur det ärn blir så är jag helt övertygad om att ni får det kanonfint!
    Kram Lallis

    SvaraRadera
  27. Vilket svårt men underbart problem! Det verkar så enkelt om man inte behöver anpassa sig till en massa befintliga saker och färger. Men jag förstår att du får beslutsångest.

    SvaraRadera
  28. Ville bara titta in lite och se hur det går... och samtidigt säga STORT GRATTIS över hur många som besöker din blogg! Jag förstår det - för hit kommer man ofta, och gärna! Ungefär som "Helena på Roomservice" faktiskt.. du får till en mix av heminredning, vardag och personliga reflektioner.. och jag njuter alltid! (Vilket jag behöver göra rätt mycket nu då...!!)

    Ville också säga.. tack för att du inte bara finns bakom rumssoffan - du finns som ett stort stöd bakom mig också! Tack...för mer än jag kan säga...Kram..

    SvaraRadera
  29. Kul att få pyssla med inredningen... Ni har verkligen fått till Rummet med stort R. Det tål att tänkas på hur inredningen ska vara. Jag ÄLSKAR vitt! :)
    Kram

    SvaraRadera
  30. ser att ni jobbar på ! själv är jag nöjd med min beigea soffa ;-) hoppas vi ses snart !

    SvaraRadera
  31. Kul men jobbigt det förstår jag...och maken ja...vet han vilken fåtölj han satt i...jag har en lika förvirrad sak som går runt här hemma...fattar inte hur de bär sig åt förat inte se...ganska så intressant fenomen.
    En bekant till mig vände lite tavlor upp och ner hemma bara för att kolla om maken såg något...och gissa vad - han märkte inget...
    ser du inget....nä
    ....men kolla noga på väggarna....
    nä....är det inte fantastiskt...hon fick peka på tavlorna till slut...då såg han och undrade varför de hängde upp och ner...

    Kramar från Malin

    SvaraRadera
  32. Man kan visst välja utifrån en kudde. Faktiskt. Det är perfekt att börja med en detalj och låta den bli inspiration för resten. Sedan när du är klar är det inte alls säkert att kudden passar in men vad gör väl det? Huvudsaken är att du fått inspiration...

    SvaraRadera
  33. Halååå... hur går det??
    Blir det några möbler??
    Annars kan ni göra som jag hela tiden sagt. Släpa in några madrasser bara så kan ni alltid ligga och beundra det vackra taket.
    Fast kanske en hängmatta också då ...med hål i så ni kan beundra det vackra golvet....
    Ja vi kanske skulle träffas du och jag den ena med en släpkärra full, och måla möbler ihop... säkert ett heltidsjobb i ett par veckor...fniss...
    kram

    SvaraRadera
  34. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  35. Har ju glömt berätta........
    På Jädersbruksdagarna köpte jag en sån där gammal husmoderstidning.
    Ska läsa den och sedan göra strutar av den.
    Skratt och kram

    SvaraRadera
  36. Hej hopp din tossing - imorgon ska jag fixa ett kort på Höga Kusten till dig min vän. Men det får nog bli ett onytaget (som man skulle kunna säga häroppe) kramis

    SvaraRadera
  37. Goder afton!

    Hur går det för er??? *nyfiken*

    Har Du förresten gjort norrlandstestet som Magda skickade? *S* Jag blidde 73% norrländsk ;)
    Äntligen har Dina härligt fina pellis-servetter kommit till användning, kika in hos mig får Du se :)

    Kramis
    Flisan.

    SvaraRadera
  38. Nu är som du märkt äntligen nätet igång igen.
    Sega Telia att ta tid på sej med det.
    Torrt som fnöske i skogen så svampen llär nog vänta på sej.
    Men framöver kommer vi på besök.............

    SvaraRadera
  39. Idag bjuder Clara på lite romantik....så, när din kära make kommer hem idag ....då skruvar du upp ljudet och så tar ni er en svängom i ert nya fina rum. Jaaaa, nu vet jag....ni behöver inte köpa några möbler ni kan fylla rummet med kärlek istället!!!!
    Från en tokfia till en annan ......kraaaaammmmm

    SvaraRadera
  40. Ja men spring in och kolla då!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.