fredag, december 07, 2007

2:a advent...

Veckan har rusat iväg med väldig fart. Dagarna har varit bokade men ändå känns det som om jag mest gått omkring och njutit av ett julfint hem...

Njuter av mina vackra julamaryllisar, både vita och röda snitt i vas samt en djupt röd i kruka som är på väg med svällande knoppar...



Hann ta en lunch med Superhallonet innan hennes avfärd till sydligare trakter. Hade gärna hängt med, men inte över jul! *skrattar*. Uppskattar alltför mycket julen här hemma i Sverige. På programmet idag finns att bjuda min härliga granne på lunch. Det blir en varm linssoppa som passar bra en regnig, ruskig dag som denna, innan jag kör henne till Strängnäs och tåget samt hämtar hem en glad son.... som slipper åka buss idag ;).

Ihelg är den årliga gammaldags julmarknaden här i vår köping. Stan är redan nu stämningsfullt dekorerad och alla handlare förbereder sig inför helgen. Vet åtminstone en plats som jag ska besöka och det är Malmköpings södra del, mot butikerna Södertull och One of a Kind. För där ska Jürss ostar stå! De har absolut de godaste ostarna som tänkas kan, ostar som serveras på bl a nobelmiddagar .

Vi får även besök fr huvudstaden. Våra vänner kommer på lördageftermiddag och kommer nog att ta en ny tur till marknaden även under söndagen. De måste ju få lite småköpingsjulstämning med sig hem till stan *ler*.

Planerar nu för middagen som kommer att bli av det vilda slaget. Sonen har önskemål om förrätten som ska bli gratinerad chèvre på bröd med ringlad honung och rosmarin. Tonårsgästerna gillar dovhjort så jag tror nog jag ska uppfylla deras önskningar. Funderar mellan hjortsadel eller hjortstek... tillsammans med en mustig sås på svart trumpetsvamp. Till det serveras ungsstekta örtkryddade potatisklyftor, morötter och palsternackor. Tror ni det kan vara något? Låter det som en lockande andra adventsmiddag?


Efterrätter är jag helt värdelös på! Tillhör den gruppen som föredrar förrätten istället för desserten. Nu tillhör gästerna den där dessertgruppen så jag ligger lite risigt till. Men kanske någon av er kan komma med förslag på enkel men smarrig dessert... ;)

37 kommentarer:

  1. Pannacotta är mitt förslag. Lätt att förbereda innan och frisk avslutning med färska/frysta bär till. Recept har jag hos mig (http://mag-o-tarmsjukdom.blogspot.com/2006/12/pannacotta-utan-gelatin.html)
    Vad du än bjuder på önskar jag er en trevlig helg!

    SvaraRadera
  2. Hej hjärtat, du här tjuter det i öronen och jag sover efter jobbet ( så ska det väl vara när man är sjukskriven på 50%?) Men jag är lite trött och seg rent allmänt.

    Hade en tanke om att besöka Malmköping i helgen, men Jörgen e opererad och verkar seg. (TVÅ nötter som är krassliga!) Jag kommer igen när jag står upp mer.

    Missade ditt mejl tror jag!
    KRAM :)

    SvaraRadera
  3. Hallå där!
    Vilka fina Amaryllisar frun införskaffat!
    Skrattar åt di röda ren....

    Sen skrattar jag åt att när jag läser det du skriver så hör jag din röst och din härliga dialekt....jooo...jooooo....

    Jösses va du lagar mat å står i. Kan man hyra dig en helg??

    Hemgjord glass är mitt förslag.
    Super enkelt, lyxigt och förföriskt gott.
    Äggulor å socker i en bunke, vispa grädde i en annan..slabba i hop det klicka ner i engångskafemuggar.
    Ställ i frysen.
    När du sedan serverar pluppar du ut glassen och får då snugga runda bitar.
    Lägg på Hallon, blåbär eller nåt annat gott.
    man kan också mixa hallon socker och grädde=Hallonsås=superduper smaskens.
    Vill du ha receptet på glassen så skrik till.
    Varje gång jag gjort den blir alla helt i extas och tycker att jag är världens bästa glassfixaruggla....fniss...så är det så enkelt att tom en örn kan fixa det!
    Kram å ha en bra dag!

    SvaraRadera
  4. Det låter väl som en bra andra advents-middag! Jag skulle då glatt mumsa i mig den, förutom förrätten då ;) Ska klura på en efterrätt... Har en chokladgrej som är smaskig...

    Kram.

    SvaraRadera
  5. Åh, vad gott det lät!!!

    Och trevligt med marknaden! *avis*

    Bär det gäller dessert så är jag (vi) som du, desserten "glöms" alltid bort av någon anledning men jag får nog hålla med om att pannacotta är både enkelt att göra och gott att äta. Speciellt vitchokladpanacotta.

    Här är ettrecept med hallonsås men det går ju att koka ihop vilka bär som helst.

    http://matplatsen.org/?p=262

    Kram,
    AnnaSv
    http://annasv.blogg.se

    SvaraRadera
  6. Kan bara inte låta bli att tipsa om min absoluta dessert-favvis som är superlätt och jättegod! Valfria bitar av frukt och /eller bär med riven vit choklad över. Gratinera i ugnen. Klart! Jag brukar lägga allt i en stor form men man kan också göra i portionsformar. Glass till om man vill... Din adventsmeny är perfekt, helt i min smak!

    SvaraRadera
  7. Jaså... Så ni är båååda i tjatar-tagen igen?!? *blänger åt ditt håll* Då kanske jag blir som barnen, blir tvärs-om-illjers"!! ;)

    Ugglis glass låter super och nu kom jag på en smarrig efterrätt till, bärmousse. Bär, ägg, grädde, florsocker-superenkelt!

    SvaraRadera
  8. tänkte jag skulle tipsa om gino men det kom från *anna i den vita soffan* esterspappa har gjort chokladmousse och kan han så...
    hoppas att ni får en riktigt trevlig helg utan en massa regn
    stor kram

    SvaraRadera
  9. Hej..bara jag som flaxar in igen......glömde ju säga att jösses mössa va du fixade till ditt glöggmys!!!
    Trodde lixom du skulle ha det lite enkelt med pepparkakor å ost....Det där var ju värsta middagen!

    Hmmmmm....kanske ska flaxa dit nästa år och hävda att jag är nyinflyttad!
    Kram

    SvaraRadera
  10. Det låter som en bra planerad helg!!! Hoppas att du får det toppen! Kram!
    blommorna är jättefina, den vita är min kara favorit!

    SvaraRadera
  11. Vilka härliga dagar du har framför dig! Julmarknad och vänner som kommer på besök, kan ju inte bli bättre!

    Och så vill jag tacka för dina stödjande ord. Det är sånt som gör att mina dagar här hemma går lite lättare!

    Många varma kramar
    Lotta

    SvaraRadera
  12. Kul att vi sågs över en liten lunch igår. Nu blev jag hungrig igen när jag läste din helgmeny. Nästan så att jag vill stanna hemma och komma över till dig. Fast bara nästan. Snart så sticker vi iväg och då har vi 24 timmars resa framför oss, från dörr till dörr.
    Kram Annette

    SvaraRadera
  13. Vilka underbart vackra amaryllisar. Och så fint du julpyntat.... Jag föreslår världens enklaste efterrätt - Gino. Skär en massa goda och vackra frukter i fina bitar, strö över riven vit choklad och sätt in i ugnen under grillen en kort stund så chokladen blir lite grillad. En klick vaniljglass till är gott.

    SvaraRadera
  14. Oj då, ser att jag borde läsa övrigas kommentarer innan jag börjar babbla. Gino var ju redan föreslaget.... Ha en skön helg.

    SvaraRadera
  15. Synd man inte bor i ditt grannskap. Både marknaden och middagen låter gudomligt härlig. Så var det dessert - världens enklaste kommer här. Du behöver inte ens ta fram elvispen! Turkisk Yoghurt - sån i stor spann. Varva yoghurt,flytande honung, grovhackade valnötter - klart! Vintrigt vackert och supergott!
    Trevlig helg! Kramizzzar
    Vi vill veta vad det blev!

    SvaraRadera
  16. Fina, fina amaryllisar! Jag tänkte redan förra helgen försöka införskaffa en vasvariant men tiden rinner iväg. I helgen ska det baske mig fixas!

    Helgen är bjuder på bakning (???) och iordningställande av pepperkakshus...suck...varför...tjatiga barn... Sedan ska det också bevistas den årliga julshowen i stallet.

    Tonåringar som önskar hjort och chévre, hmmm...Föddes de som 45-åringar heller? *skrattar*. Tyärr, har jag likadana barn själv. Dottern fick frågan av barnläkaren om hennes favoritmat - kanske spaghetti, pannkaka och hon svarar då kronärtskocka och kräftor! Det är till att skapa vanor!

    SvaraRadera
  17. Kan tänka mig hur mysiga era julmarknader är. Jag packar för fullt för min sista nu, sedan kanske jag tar mig lite jullov =)
    Jag har många efterrättsrecept också, men har inte tid att ordna dem till dig nu, men du får säkert endel av andra...Ha en trevlig helg! Och tack för dansande alven, snygg!

    SvaraRadera
  18. Hjortstek eller hjortsadel, det är itne illa något av det. Viltkött är så gott.
    Vaniljvisp med hackat dajm är superenkelt och gott.

    SvaraRadera
  19. Här har du ju massor av fina recept - vill bara ge ett tillägg till glassen: pytsa i lite god likör eller punch eller nåt sånt. Oslagbart!
    âr det sån mat du brukar servera när du får gäster kan det gott hitta på att hända att jag tar dig på orden nästa gång jag är någorlunda i närheten. *slickar sig föväntansfullt om munnen*

    SvaraRadera
  20. Hello!
    Det liksom slörpar till i magen av allt du radar upp. Hjärnan går på för fullt.....vad har jag i kylen??? Don´t do this to me, Double Eagle! hi hi
    Åhh, har tonåringarna sån exklusiv smak som dovhjort! Jag trodde det var pizza eller kebab.
    Jag skådar en tomteparad....jasså, det är där de är...
    I morrn får du se vad jag menar! fniss
    Stor kram och trevlig helg med vännerna!
    Kicki

    SvaraRadera
  21. Ja just ja..... vilka underbara amaryllis!

    SvaraRadera
  22. Go kväll:) Vilka härliga foton du har från dig:) Menun låter som om den även skulle passa den på Nobelmiddagen, underbart!
    Kanske en enkel honungstruffel till dessert kanske med en kopp kaffe till ?
    Vet du min vän att den ena sonen har gjort inställningar på vår digitalkamera som gjorde alla minakort på spisen alldeles röda och jag tror slutartiden var inställd på lånnnngsaaaam.
    Jag skall försöka ställa in kameran i morgon ioch ta lite kort här hemma, är lessen att det dröjt:)
    Nu skall jag sukta efter din middag lite till:)

    Stor kram skickas härmed till dig !!
    Ha en trevlig helg:)
    Katarina

    SvaraRadera
  23. Jättefina amaryllisar:)
    Pannacotta är alltid gott.
    Ha en fin helg.
    kram Lallis

    SvaraRadera
  24. Åh så fina amaryllisar! Mina har blommat ut så i morgon blir det till att inhandla några till. Du, visst är ost gott! Och är väl en helt ok dessert med frukt till tycker jag. Annars tycker jag att fruktsallad alltid är fräscht och gott, med lite olika såser och grädde till. Gillar att förstärka salladen med lite nötter och ev lite rom också. Hoppas ni inte regnar bort på marknaden!

    SvaraRadera
  25. Vad härlig blogg du har, den via amarylisen är nog nåt för mej
    Ha det fint

    SvaraRadera
  26. Hej! Tänkte bara berätta att jag sitter och skriver avhandling samtidigt som jag lyssnar till en av de två skivorna : ) Det går utmärkt! Jag har aldrig skrivit så kloka saker som midag ;-) Tusen tack...de sprider verkligen en härlig stämning här hemma!

    HOppas du inte jobbar ihjäl dig med efterrätten. Jag vet inte riktigt vad jag skall tipsa om just nu...jag har mest avhandling i hjärnan. Gratinerad teknik med smält choklad - kan det vara någonting ;-)

    KRAM!!

    SvaraRadera
  27. Hej, hej!
    Vad är det för fin julmusik som skatan har fått från dig? Tacksam för tips. Skulle också behöva ha lite julmusik för att komma i rätt sinnesstämning. Har svårt att finna de rätta adventskänslorna när det är +8 grader ute och regn och blåst mest varje dag.
    Kram från Bodil

    SvaraRadera
  28. Ååå, så fina amaryllisar! Jag är precis salig i de blommorna... Min mamma brukar köpa åt mej från torget i NYköping. De har bra utbud och kvaliten är bra den med! Nu kan jag ju ioch för sej gå på torget där själv sen jag började arbeta i Nyköping, men det ärinte riktigt samma sak....

    hoppas att maten blev bra och att du lösta efterättsfrågan!

    kram

    SvaraRadera
  29. Hej !
    Ville bara kika in här hos dig, för att det alltid är så trevligt, ler* Man vill gärna kika runt hos sina bloggkompisar som man brukar :)
    Spisen börjar nu bli Julfin så i morrn då kanske det kan bli något kort, det är ju hua inget märkvärdigt , törs kanske inte ens visa den nu.

    Hoppas ni har en skön och härlig helg !

    kram Katarina

    SvaraRadera
  30. jag har fortfarande inte köpt någon amaryllis men än finns det tid. Under tiden njuter jag av dina. Lite fräckt fniss. Vi älskar både för- och efterätter. Men ny är det lite sent att komma med förslag. Pannacotta har du redan fått förslag om såg jag men det funkar i alla lägen och kan varieras i det oändliga. Kramar

    SvaraRadera
  31. Å jag älskar både förrätt..varmrätt.. och efterrätt... om någon annan fixar! Du vet ju att mina kunskaper i köket inte är av det större slaget, så här blir det rätt ofta ganska tråkig mat, är jag rädd!
    Men jag jobbar lite på det...!

    Hoppas du sover gott.. lilla alfven!

    Varm kram... med Bamsekraft!

    SvaraRadera
  32. God morgon!

    Dags för morgonkaffe, lussebulle och lite julmusik : )

    Trevlig andra advent frun!

    SvaraRadera
  33. Så helt fantastistk gott det låter. Svart trumpetsvamp är en favorit och hjort....låter som en dröm.
    Nåja...jag får slicka mig om munnen och dregla lite och fundera över om jag ska åka till er julmarknad istället.
    Och nu är jag ju för sent ute igen...annars kan jag tipsa om en varm fruktsallad (finns på min gamla blogg)

    SvaraRadera
  34. Då gör vi lite samma lika idag då... Ska oxå gå på julmarknad ett slag med minstingen:))) Ha det bra idag och kram!!!

    SvaraRadera
  35. Hallå!! Ligger Ni dästa i soffan ff efter den smarriga middagen igår? :)

    Julmarknat i dag?

    Här har jag bollar framför ögonen efter en pretty intensiv helg i det tecknet *S*
    Håller på att adventsstäda nu, det föll ju förra helgen pga av omständigheterna. Men nu så blir det liiite ordning iaf :)

    Jag å Estermamman undrar lite om du ska hitåt nåt dom närmaste veckorna??

    Kramar.

    SvaraRadera
  36. Tyvärr, ljusare än så blir'e inte. Klicka upp dom vet'ja!

    SvaraRadera
  37. Du är utmanad att skriva en sjupunkts önskelista...

    utmaningen finns här; http://ninajohangarden.blogg.se/1197271498_sju_nskningars_nskeli.html

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.