tisdag, december 04, 2007

Glöggtilltugg i söndags...

Förra året som nyinflyttade tyckte vi det var en bra idé att bjuda in grannarna på glögg. Det blev mycket lyckat så vi bestämde att fortsätta med detta. Glöggbjudningen i år gick också mycket bra. Trevligt är det att umgås så här.

Här kommer våra glöggtilltugg *ler*.

Glöggen gör vi själva, vin med lite "annat" som sedan kryddas med nejlikor, kardemumma, ingefära, kanel, pomeransskal och slutligen mandarinklyftor. Receptet kommer ursprungligen fr utlandssvenskar i Kairo (!) *skrattar*. Glöggen är supergod och inte lika söt som den man köper på systemet.

Till detta serverades en turkisk rätt Sigara Böregi. Ingredienserna är filodeg, fetaost och bladpersilja. Mosa ihop fetan med hackad persilja. Filodeg som finns att köpa i frysdisken delas i trekanter. En liten klick fetablandning läggs på bredaste delen. Vik in sidorna och rulla ihop som en cigarr. Fukta lite på slutet av trekantssnibben så fäster den lättare. Därefter friteras dessa hastigt i olja så de får färg. Serveras direkt!

Dessa har blivit en succé på alla våra glöggtillställningar. Söt glögg möter salt frasigt. En riktig kanonmumsare som vi även ofta gör till fördrinken.

Nästa tilltugg blev Julsushi med rökt lax. Receptet hittar ni inne hos Maria/Jag Blommar .

Frasiga tomat- o ansjovissnurror fann jag i helgens Leva & Bo/Expressen. Ta en färdig smördegsrulle. Rulla ut den, pensla med tomatpuré, strö finhackad schalottenlök över. Fördela ansjovisfiléer över hela degen. Strö slutligen riven västerbottensost över alltihopa. Rulla samman. Skär med vass kniv i bitar. Lägg över på plåt med snittytan uppåt. Grädda 8-10min i 200gr ugn.

Bresaolakrustader, krustader fyllda med bitar av bresaola blandad i chèvre.

Ädeloströra, en god ädelost mosad i crème fraiche till lagom konsistens.

Det åts och det dracks glögg och av de turkiska cigarrerna blev inget kvar, inte heller av tomat och ansjovissnurrorna. Bara några få av de andra blev kvar på faten... *ler*

Efter det blev det kaffe med dopp. Bakverken kom fr Flisans Sockerbageri. Allt blev så uppskattat Flisan *kram*. Supergott sa alla och trots alla tilltugg så gick även kakorna åt.

36 kommentarer:

  1. Det låter underbart gott! =)

    Kram,
    AnnaSv
    http://annasv.blogg.se

    SvaraRadera
  2. Dräggel, dräggel, slurp, slurp...
    De där Sigara Böregi lät ju helt underbart smarriga!
    Kram på dig!
    /Ronja

    SvaraRadera
  3. Hmmm! Nu blev jag hungrig :-)

    SvaraRadera
  4. Och det andra låter ju också supersmarrigt!!

    SvaraRadera
  5. ÅÅÅåååå så gott detta låter...lax och fetaost och glögg till detta och inte minst de goda vännerna och grannarna runt sig...låter toppen.
    Vi ska in till grannen på nått liknande om ett par dagar...men då blir det godiätning...kola o knäckar i mängder...

    Kramar från Malin

    SvaraRadera
  6. Vad du frestas alltså...:-) Kram

    SvaraRadera
  7. Men herregud, det var ju nästan lika välfyllt som ett julbord. Du måste ha förberett och fixat i flera dagar. Det bara vattnades i munnen när jag läste om allt gott.
    Ses vi på lunch på torsdag?
    Kramen från Violstaden

    SvaraRadera
  8. Det låter jätte trevligt. tack för alla recept. Kommer absolut att provas. Är väldigt nyfiken på erat glöggrecept, du kan inte tänka dig att vara lite mer specifik där?
    Vi blir alltid inbjudna till grannen på glögg. Varje år sedan de flyttade in i huset. Det är 11 år sedan nu. Hu så fort det går. Jätte trevlig tradition.

    SvaraRadera
  9. Jahaja - och var försvann min inbjudan???? *skrattar*

    Låter gott. Ska nog testa ett litet urval. Vårt adventsfirande blev ju inte riktigt som planerat...stämningen saknades, minst sagt.

    Tänk att det ska till folk ända från Kairo för att få ett schysst glöggrecept ;)!

    SvaraRadera
  10. Mums, vad gott, jag blir hungrig känner jag. De där cigarrerna låter spännande, det ska jag försöka mig på nån gång. Vad mysigt med glöggbjudning men oj vad du måste ha fixat och donat. Jag ska gå ner och trolla ihop gamla hederliga räkmackor tills familjen kommer hem från hockeymatchen och är hungriga.
    Ha det så gott!
    Kram, Carina

    SvaraRadera
  11. Åh så fantastiskt supergott det låter! Jag måste, måste, måste ordna en glöggbjudning.

    SvaraRadera
  12. Vad trevligt med en glöggbjudning och så mycket gott!

    SvaraRadera
  13. Nä, dra mig baklänges vad gott det låter!!
    Kram Lallis

    SvaraRadera
  14. Vilken fantastisk ambition att göra såååå mycket gott till glöggen (som dessutom var hemlagad) Nu har du startat upp en tradition så räkna bara med att grannarna litar till dig år efter år !!! Ha en skön onsdag och kram

    SvaraRadera
  15. mmmm.... vad hungrig jag blev. Kan du inte ha glöggbjudning för oss också? ,)


    Kram min vän.

    Ps
    Egentligen är det ju så att jag inte har några problem alls att kommentera hos dig. I alla fall inte rent teknikst... *skäms*
    det är det där andra som saknas just nu, ork eller lust eller vad det nu ska kallas. Jag tror jag vet att du förstår.

    SvaraRadera
  16. Vad roligt att hitta en ny inspirerande blogg. Så vackra bilder och så underbart du verkar ha det i ditt drömhus. Jag såg att du efterlyste sill-recept. Det hittas på min blogg om du har lust - lägger ut minst ett sill-recept i veckan fram till jul. Än så länge finns sill med rotfruktvinägrett och krämig vitlöks och paprikasill. Lite fler glöggtips också - fast det behöver du ju inte. De du gjort lät fantastiskt goda!

    SvaraRadera
  17. Åh, det glöggpartyt hade jag gärna varit med på!
    :-)
    /B
    www.lyckligagatans.blogg.se

    SvaraRadera
  18. Hej där! Ja funderingar i Farten är jag, Kersti. Det blev så svårt när man helt plötsligt skulle ha ett kGoogle eller Blogger konto för att kunna kommentera hos er på blogger så det tog ett tag innan jag fick till det. Nu tror jag att jag vet hur jag ska göra. Kram

    SvaraRadera
  19. Jag har länkat till dig också! Förhandstips...Annas julsill i morgon....kramizz

    SvaraRadera
  20. Men hjälp, vilket glöggparty! Där hade man ju gärna varit med, men bara om jag hade sluppit glöggen. Glögg är inte någon favorit!

    Kram Marie

    SvaraRadera
  21. Vilken härlig tradition ni skapat! Allt låter dessutom supermumsigt.

    Jag läste ditt förra inlägg, och kan bara hålla med. Jag är också en sån som har färdigpyntat tidigt, julklappsinköpen klara och sen är det bara till att njuta av lugnet och ron. Ingen stress här inte!

    Och jag är också rekordsnabb med att plocka bort julen. Vissa nyårsdagar har granen åkt ut. Och stjärnor och stakar är aldrig kvar längre än till max 13-helgen.

    Men ingen stress - absolut ingen stress! :-)

    Kram tjejen!
    Lotta

    SvaraRadera
  22. Gott lät det verkligen.. men det låter lite svårt och tillknycklat att åstadkomma... åtminstone för en sådan köksanalfabet som mig!

    Sov så gott, min vän...

    En godnattkram till dig..

    SvaraRadera
  23. nu är jag tillräckligt i form för att kunna längta efter all god mat du skriver om. vad kul att det blev lyckat och att gästerna var nöjda. men... det kanske inte var så konstigt med din kok konst och flisans kakor.
    hoppas att ni har det allra bäst.
    har du fått mail av mig?
    kram

    SvaraRadera
  24. Nu blev det nåt knas med min kommentar... Undrar om den blev kvar?? lär väl se det...

    Kram.

    SvaraRadera
  25. Hm...glöggbjudning som nyinflyttade. Kanske vi också borde ha "fått till"...hrm...

    Tack för det du skrev : ) Det längtar jag efter att få öppna!

    Kram.

    SvaraRadera
  26. Nä, det verkar inte som om min förra kommentar fastnade *S*

    Dessa tilltugg låter ju inte helt fel, känner mig faktiskt lite hungrig när jag läser :)
    Ädeloströran brukar jag göra varm och ha som sås till bl a grillat, enkelt och supergott!

    Kramisar
    Flisan.

    SvaraRadera
  27. Låter smaskigt det där!

    SvaraRadera
  28. Mmmm vad mycket gott :)
    Trevligt med glöggmys och vad roligt att göra den själv!

    Kul att jag hittade din sida :) Kommer igen!

    Kram /Jes

    SvaraRadera
  29. Det har fortfarande inte kommit nån inbjudan till glöggfest...eller nåt paket med tilltugg...*väntar,väntar,väntar*

    ;)

    SvaraRadera
  30. Men så mysigt att bjuda in grannarna! mina föräldrar har byggt nytt hus i en by och på sön har de bjudit in sina grannar! kanske ska göra det samma...!?

    SvaraRadera
  31. Ljusslingan kommer från IKEA, 19 kr o drivs med batteri! Kanonfina, jag har flera stycken!

    SvaraRadera
  32. Mums....det låter jättegott! Synd att man inte bor granne med er då...*ler*.
    Kram!

    SvaraRadera
  33. Det låter mums med Sigara Böregi. Jag är så förtjust i persilja så jag kommer att prova ditt recept. Nästa vecka har vi renoverat bottenvåningen och då ska vi tända en brasa och unna oss en slappardag med god mat.

    SvaraRadera
  34. Hm, detta var inte bra, skulle inte ha kommit hit idag, detta blev jag hungrig av eller rättare sagt sugen, jag försöker bli av med sug, inte tillföra sug:)))) Kramar och det lät förbaskat gott!!!!

    SvaraRadera
  35. Ojojoj....Vilka matbloggsinlägg....kanske skulle du gästblogga hos mig?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.