måndag, december 03, 2007

Julen för oss...

Har kikat runt hos bloggarna och förstått att många inte alls är intresserade av att pynta och fixa. Kanske en liten adventsstake och någon stjärna och definitivt inget pynt före Lucia och absolut ingen gran förrän högst ett par dagar för jul. Bra är väl det att vi alla är olika *ler*.

Ibland får jag känslan av att det blir liktydigt med stress och hets bara för att man som jag väljer både pynt till advent och gran till Lucia. Sällar man sig till den andra skaran då är man lugn och avstressad. Men tänk så fel man kan ha... *skrattar*

Bara för att man väljer att pynta hela kitet redan till advent och gärna tar fram granen till Lucia så innebär det inte att min december eller jul är en hysterisk stressfylld sådan. Nej, tvärtom ... ;)

Vi har aldrig någonsin känt hets och stress över julen, utan enbart en glädjefylld förväntan inför en helg då alla var långlediga. Dagar av njutning, bara umgås, spela sällskapsspel, gå på bio, träffa vänner och så njuta av ljusen och pyntet när det är som allra mörkast här i vårt land.

Våra jular har alltid firats här hemma, bara vi tre. Ingen släkt, inga vänner... bara vi tre. Julklapparna har det heller aldrig varit någon hysteri med. Vi lagar bara den mat som vi tycker om och i vårt fall så blir det i princip bara lax och sill i olika former. Mysiga långa grötfrukostar, fika med sällskapsspel på eftermiddagen och så en lång härlig middag som avslutas med julklappsutdelning kring granen. Vännerna har vi träffat under de andra dagarna men julafton har varit helt vår egen.

Nyår har också firats hemma. Vi bjuder gärna hem vänner men vi går inte bort den kvällen ;).

Julen blir nog precis vad man själv gör den till. Vi har skapat våra egna traditioner med start fr advent. En månad med förväntan och stämning i lugn och ro och som avslutas med helger fyllda av gemenskap, stämning, fridfullhet och eftertanke. Allt detta bortom all jäkt och hets...

När nyår sedan kommer då vänder det även mentalt för oss. Vi går mot ljuset, solen och våren. Det betyder också att julen röjs undan i raketfart *skrattar*. Det enda som kan tänkas finnas kvar till trettondagen är någon enstaka adventsstake i fönstret och sedan ryker även de.

Så även om vi "frossar" i julen redan nu, så är vi ändå så långt man kan komma fr alla måsten och all hysteri och hets. Sedan så kanske det är jag som är rekordsnabbast att plocka undan julen igen... ;)

31 kommentarer:

 1. Alla har vi olika traditioner och det är väl gott det! Du och din familj har, vad jag förstår, verkligen gjort december till en festemånad och det kan behövas i detta mörker som nu råder. Det där med julmaten förstår jag, för jag planerar/serverar på liknande sätt. Godismat som lax, löjrom, ägg, sill, krabb/räksallader paté mm.mm.
  Alla röda juldukar, tomtar och småpyssel åker bort till Nyår men granen får stå fram till Trettonhelgen. Stakarna + stjärnorna i fönstren får lysa upp ännu en tid men till Knut-dagen får även de packas ihop. Så har jag det. Ha det så gott och många kramisar

  SvaraRadera
 2. Våra jular brukar alltid se lite olika ut. Har inga fasta traditioner som vi följer. I år ska jag inte julpynta särskilt mycket och inte köpa så mycket julklappar heller. Har inte ens en susning om var jag är på julafton. Jag ska ju på lat husmorssemester, men ändå ha familjen med mig. Håller på att sålla bland alla erbjudanden. Får se var vi hamnar...

  SvaraRadera
 3. Nina på Johangården3 december 2007 12:16

  Jaf vill ha det pyntat med stjärnor och ljusstakar på fredagen redan... sedan kommer granen fram cirka en vecka före julaftonen. För övrigt behöver det inte vara massor med tomtar och pynt, bara det är rent och fint hemma. Städat. Naturligtvis har jag julgardiner.

  Till denna första advent har jag inte hunnit pynta som jag brukar, har haft massor med annat för mig... så det känns inte som första advent varit... riktigt.

  SvaraRadera
 4. Hej på dig igen!
  Jag stressar innan jul. Det sitter djupt i benmärgen. Från det att jag var 16 år och 25 år framåt, var jag ju brevbärare. Och om det är nånstans det är hysteriskt så är det på posten vid jul!! Jag tillhör dessutom den lättstressade typen......och nu är det nästan lika "illa", hi hi, fast kul också, förståss!
  Jag avundas alla som kan ta saker med ro, när det snurrar runtomkring en....lyckliga du!
  Men vackert pyntat har du, riktigt hemtrevligt. Så mysigt med ladan/uthuset man ser genom fönstret.
  Må gott idag!
  Kram Kicki

  SvaraRadera
 5. Ja va kul att du hittat in till mig också.Jag kikar in som allra hastigast, men återkommer. Ska fixa en del innan det är dags för jobbet.

  Ha en underbar dag.

  Kram
  /Ewa

  SvaraRadera
 6. Så gott att höra något som påminner om våran jul...jag pyntar lite längre fram och lite pö om pö sga...har heller aldrig upplevt någon stress eller måsten kring jul...Tycker det är mysigt och gosigt med alla ljus och den goda maten och att alla är tillsammans...
  Gillar att pynta och tillhör den här tiden och precis som du säger att kring nyår stormar det "rena och nya" in här hemma...allt plockas undan väldigt fort och varenda granbarr åker ut...
  Julen blir precis vad man väljer att göra den till...

  Kramar från Malin

  SvaraRadera
 7. Hi hi. Jag undrar vilka bloggar du har varit i som är så sparsmakade:) de flesta jag har besökt har börjat redan i november. Jag tror att det är bra att börja i tid för då kan man njuta mer och mer av friden ju närmare jul man kommer. Det är ju ganska skönt att ha det klart vid första advent men tomtarna om man ska ha sånt får komma fram närmare jul /linnea-maria

  SvaraRadera
 8. Här tar jag det lite i halvsakta mak :) Men till lucia, då har jag det mesta av pyntet framme och då kläs också granen! Här åker allt också ut så fort som möjligt efter nyår, då är det lixom nog *S*

  Vi pyntar inte ihjäl oss, så det stressar mig inte. Däremot så lyckas jag alltid bli lite stressad över julklapperiet, hur vi än bär oss åt med planeringen *S*

  Kramisar och tack för tidningen som låg i brevlådan när jag kom hem :) Du e snäll du!

  SvaraRadera
 9. Hallå min vän!

  Väldigt kloka ord från en örn!!
  ugglan håller med!
  Jag tycker först och främst också att man gör precis som man vill.
  Inget är väl rätt eller fel??

  Jag har tvärt om gått från att pynta allt dagen före julafton till att som du ta fram det mesta till advent....just för att slippa stressa sen..
  Dagarna före julafton vill jag att allt ska vara klart...(har det aldrig varit hittills)....så att man bara kan ta det lugnt och njuta.
  Bort åker det däremot här också med raketfart.
  Direkt efter nyårsafton.

  Ha det bra så här på Måndagseftermiddagen.
  Kram Katarina

  SvaraRadera
 10. Så fint du hade det i ditt adventsföns´ter, juligt och hemtrevligt!! Ja, jag älsakar också julen och ser det inte som ngt måste och strees, bara njutning... jag har också alltid firat lugna jular med bara de närmaste. Mari.

  SvaraRadera
 11. Era jultraditioner låter härliga. Präglade av värme och samvaro, det viktigaste av allt. Jag har också funderat över att skriva ett inlägg om hur man väljer att lägga upp sina jultraditioner. Det kanske kommer... kram!

  SvaraRadera
 12. Jag har heller aldrig kännt någon stress över julen, jag tycker bara att det är en helt underbar tid! Börjar pynta vid advent och sen kommer det fram mer allt eftersom dagarna går. Efter nyår är det dock slut, då åker det mesta ut!

  Ha en trevlig kväll!
  Kram Marie

  SvaraRadera
 13. Jag håller med du: varför stressa? Jag brukar ta fram rubbet till första advent, just för att julen ska "vara" länge. Och för att man sen kan ta det lugnt...

  SvaraRadera
 14. Visst är vi olika och jag tror inte man är mer stressad bara för att man börjar tidigt. Vi börjar nog ltie mittemellan tidigt. Granen kommer inte förrän ett par dagar innan julafton. Mest för att den itne ska barra för innan det är dags att ta ut den! Kan inte påstå att jag känner jättestress egentligen av julen. I år har jag dock lite obehagskänsla över att jag är sen med julklapparna. Men det är för att jag alltid vill göra allt i god tid, just för att inte bli stressad. Vi firar oftast här hemma men itne i år. Vi ska till mina föräldrar. Ganska ok. Alla andra juldagar är vi hemma i lugn och ro och bara myser och njuter.

  SvaraRadera
 15. Det är tur att man är olika och att var och en kan göra det som passar den familjen bäst. Jag har lite bekymmer eftersom vi inom familjen tycker så olika om hur vi vill fira jul. Från en som inte vill fira alls, inget pynt inga julklappar möjligen lite god mat till de som vill frossa i allt som hör julen till men kanske inte så mycket mat. Så nu håller vi på att sy ihop nya traditioner som alla kan leva med. Inga måsten utan bara sånt vi verkligen vill. Själv tycker jag om när det är rent i alla vrår och så alla härliga dofter. Lite lagom med pynt , tassa omkring i morgonrocken. Läsa, äta och njuta.

  SvaraRadera
 16. Hej från Trosatraketen:)
  Jag säger som den kloka ugglan innan mig, i raketfart åker allt bort efter nyår..då ser vi ljuset och vill ha space o fritt hemma:)
  Men i år är första året som Julnerven gav sig till känna så raskt som den gjorde,ler* tack vare alla bloggvänners inspiration tror jag bestämt:)

  Har du fått till det vid din öppna spis än?

  MAssvis med kramar till dig och din familj från oss:) !
  Katarina

  SvaraRadera
 17. Att man har sina egna traditioner och att man gör som man själv vill är väl en förutsättning till att få en stressfri jul (december)
  För mig så känns det inte så roligt och glatt mer för att jag inte får den där julen som jag skulle vilja ha ...
  Förstår och gör naturligtvis på bästa sätt så att alla barnen får den där mysiga och sköna julen som barnen ska ha men min själ är inte i ro.
  Glad är jag för att ni har en rofylld och skön december med julen som det där extra.
  Stor kram till dig och de dina.

  SvaraRadera
 18. Appropå ditt inlägg hos mig.....hihihi:)
  Återkommer med bild i morron:)
  Kram igen från mig!!

  SvaraRadera
 19. http://annebelle.blogg.se3 december 2007 22:50

  Så fint du har det! Jag är väl ingen frossare i pynt direkt, men jag gillar en del. Och ljus behöver vi nu! Mängder! Och sedan, när januarisolen kommer med sitt milda sken, då ska julsakerna vara borta!! Stjärnan får sitta till trettondagen, men sen; bye bye. :-)

  SvaraRadera
 20. Olika traditioner är ju som det är:) Sen att just pynt skulle innebära stress och hets det håller jag inte heller med om, man vet ju att för LITE att göra oxå kan orsaka stress och att ta bort för mycket av sådant man tycker om för att man tror att det skulle bidra till mindre stress kan ge en helt tvärtomeffekt:))) Så pynta på du!!! Kramar

  SvaraRadera
 21. Vad härligt det låter. Just så lugnt och behagligt vill jag ha det. Vi försöker verkligen att säga nej till mycket och att prioritera lugnet, men det är inte så lätt. Arbete, skolor, affärer - alla spurtar inför julen. Dessutom råkar vi ha tre nära släktingar som fyller år veckan före jul. Ha det så bra!

  SvaraRadera
 22. Det låter toppen att ni njuter så av den här tiden och jag undrar om det inte är tvärt om mot vad du skrev i början av inlägget.

  Det är vi som är stressade och tycker att det är lite jobbigt som gör det enkelt för oss och skjuter på pyntandet, medan ni som inte känner er stressade utan gör det för att ni njuter pyntar rejält tidigt. Tror du inte att det kan ligga något i det?

  Kram / Ronja :)

  http://hundramiljoner.tradgardsblogg.se

  SvaraRadera
 23. Intressant att läsa alla kommentarer! =)

  Kram,
  AnnaSv - som inte julstressar alls
  http://annasv.blogg.se

  SvaraRadera
 24. Hej! Ja, tack. Om du visste hur glad jag blir för det erbjudandet. Det är riktiga pissdagar för mig ett tag. Jag tappar diskussionsdelarna i min avhandling pga datorhaveri, det hela avslutas med en p-bot...så, ja tack. Det var ett värmande erbjudande.

  Kram.

  SvaraRadera
 25. Nicoline på Fädernegården4 december 2007 11:07

  Vi brukar ha "knytis" med lånade brorssöner i tonåren som står mig nära och så deras mamma förstås. Deras far bor i himlen sen de var små. Min egen son Honungspappan med barn ingår också. Guldklimpen som fyller år i juldagarna blir dubbelt firad. Honungspojken fyller "halvår" på samma dag så det blir dubbelt även för honom. Honungspappan fyller också år i juldagarna så det blir ett sammelsurium av firande och paket.

  SvaraRadera
 26. Jomen det är ju intressant det där och att vi alla är olika. En del gillar att pyssal inför julen och mår bra av det. Andra känner sig mest stressade och pressade och det har nog förmodligen att göra med erfarenheten genom åren av jul och julförberedelser samt hur det var när man växte upp. Ja hur julen såg ut hemma liksom.
  Ha en finfin dag, gumman.
  kram Lallis

  SvaraRadera
 27. Tanken med julen är väl att man ska ta vara på varandra & INTE stressa! Men ofta blir det inte riktigt så.
  Det låter mysigt att verkligen få njuta i lugn & ro, hela december. Jag har oxcå börjat med pynt mkt tidigare än vad det var för några år sen. Föröker njuta av allt mys som finns runt en.
  Önskar en trevlig tisdag & tack för tankvärda ord.
  /madelene

  SvaraRadera
 28. Håller fullkomligt med dig. Det är skönt att vi alla är olika. Jag hör till dom som inte tar fram gran och annat (måste ha konstgjord!) förrän dan innan julafton, men det beror mycket på gubben som inte vill ha något framme förrän då. Adventsljusen (ja, de elektriska) tänder jag på fredan till gubbens förtret (allt ska vara som det alltid varit *s*). Vi brukar bara vara ett fåtal här hemma också vid jul och i år blir vi ännu färre. Lagar mat som vi tycker om och som man vet går åt. Finns ingen anledning att flänga runt som ett torrt skinn bara för att det är jul.
  Ja, det blev en lång utläggning men nu hoppas jag att du får en skön tisdagskväll.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 29. Mina känslor inför jul är ju nästan exakt som dina känslor. Känner ingen stress eller hets, bara njutning!! Och sedan när julen är över är det ju så skönt att röja bort allting!
  Känner jag stress just nu så är det definitivt inte pga julen! Såååå...ja tyck som du!

  SvaraRadera
 30. Tycker också julen är sååå avkopplande och bara myser!!!

  Även om det kan vara lite som "ska" fixas innan så är det sådant som JAG valt att göra för att det liksom hör till - det stör mig inte. Vi firar ju också alltid hemma, alltid på VÅRA villkor och det är sååå skönt.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.