måndag, december 17, 2007

6 dagar kvar...

Helgen gick i festens tecken. Trevligt var det på bägge tillställningarna och sent blev det. Mycket god mat och en massa skratt tillsammans med härliga människor. Kan det bli bättre?! *ler*

Jaaa, det kanske det kunde... för inga julklappar finns under granen än. Somligt är på g och annat ska införskaffas under veckan. Det blir ju inte så stort för oss eftersom vi bara köper julklappar till oss tre. Sonens lista var inte speciellt lång och bland önskemålen fanns böcker, kläder och lovikkavantar!! Visste inte att vantarna uppifrån mina trakter var poppis igen, så de ska jag absolut försöka greja fram. En tur till Vingåker blir det också i veckan för att åtgärda annat fr listan.

Kära mannens paket är jag också klar över vad de ska innehålla ;). Jag brukar även alltid se till att det finns ett paket fr Tomten. Formuleringarna på detta speciella paket brukar låta i stil som denna... "Till Världens bästa mamma och den mest Underbaraste kärleksfulla hustru man kan tänka sig"...

Alltid lika roligt att se sonens och kära mannens ansiktsuttryck när detta paket läses *gapskratt*. Tycker det är en självklarhet att Tomtemor ser till att det ligger något under granen som man verkligen vill ha *fiffig*.

Har tagit fram min lilla "Middagsbok". Under årens lopp har jag skrivit ner speciella bjudningar och de flesta menyerna fr jul och nyår i denna bok. I boken skriver jag ner förutom menyn även datum, gäster och om något speciellt hänt. Det är så lätt att gå tillbaka och kika på vad man lagat och som nu, vilka rätter som fanns med på julbordet. Vissa är standard men annat varierar. Hos oss finns inget av det traditionella slaget som skinka, revbensspjäll, prinskorvar och liknande. Julmaten här är enbart mat som vi alla tre gillar och då är det övervägande löjrom... (ohhh börjar vattnas redan), flera sillsorter, gravad och rökt lax, med lite tillskott av lammfiol, rökt kalkon och köttbullar. Och detta år en efterlängtad norsk superfavorit - fenalår. Detta tack vare en bloggare i Norge med ett stort varmt hjärta. Tack bloggvännen Malou!

Jag brukar göra en 4-5 olika sillar, "måste-sillen" är ruccolasill och kryddsillen. Nu bläddrar jag i mattidningar och bland härliga matbloggar efter nya godbitar. Laxen är färdiggravad eftersom jag gjorde en rejäl bit till vår Lillejul i fredags. Som jag redan tidigare sa så blev den kanongod och den nya såsen som jag gjorde blev en riktig höjdare. Så här kommer recepten till er som efterfrågat dem:

Gravad lax
1 kg laxfilé med alla småben bortplockade
3 msk grovsalt
2 msk strösocker
2 msk grovkrossade rosépeppar
1 tsk krossade vitpeppar
1 knippe dill

Blanda socker, salt och peppar. Strö blandningen i botten av en form och strö över dillvippor. Lägg laxfilén med köttsidan neråt. Strö lite grovsalt på skinnsidan. Täck fatet med plastfolie och låt laxen gravas i kylskåp i ca 2 dygn. Töm vätskan som bildas efter ett dygn.

Ta fram laxen, skölj hastigt av salt och kryddor. Torka av laxen med lite hushållspapper. Vid servering dekorerar jag med nykrossad rosépeppar och dillvippor.

Hovmästarostsås

Modifierat recept fr Allt om Mat efter principen, man tager vad man haver ;)
300 g philadelphiaost naturell
2 msk svensk senap (jag hade Slotts Stark)
3 msk skånsk senap (här blev den andra sorten Slotts Stark o Söt)
2 tsk Dijonsenap
2 msk strösocker
2 msk äppelcidervinäger
1,5 dl hackad dill
lite solrosolja satte jag till för att få den mer krämig

Blanda allt till en slät kräm. Den blev inte för stark utan en god krämig ostsås med sting. Såsen blev som sagt en succé ;)

Gjorde även en förrätt i helg med gravad lax på toast. Bredde lite ostkräm på toasten och så tunna skivor lax över det. Supergott!

32 kommentarer:

  1. Åh tack! Vad gott det låter. Såsen ska definitivt provas. Kramizzz

    SvaraRadera
  2. Å herre min jedahu vad du fixar och trixar!!!!

    Skrattar så jag hoppar här i stolen...vilket helt underbart tips......klart att tomten ska komma med något till den ömma modern i huset.....att jag aldrig tänkt på det!!!!
    Ha....va bra.....nu ska här handlas något onödigt!!!!!

    Lax, lax, sill, sill....kan du inte laga något ätbart!!!
    skratt.....köttbullar eller skinksås eller så!!!!gapskratt!!!

    Ha det...ikväll ska vi på systerdotterns julshow. Hon går en sån där sångo teaterlinje....ska bli jätte mysigt men har ju egentligen inte alls tid....
    Ska smita lite tidigare från jobbet och handla mer julklappar så är jag så gott som klar med det sedan i alla fall.

    Ha en härlig kväll nu
    Sillidillörnen....
    Kram från sillhataren

    SvaraRadera
  3. Ooops! Tack för upplysningen. Inte har jag lagt märke till nedräkningen heller... jag reagerade på att inte hela bilden fick plats men jag tänkte inte på antal dagar...
    Det vattnas i munnen på mig när jag läser ditt inlägg trots att jag inte gillar lax, men just nu är jag hungrig. Dags att gå ner och förbereda kvällsmaten tills familjen kommer hem.
    Ha en bra vecka!
    Kram, Carina

    SvaraRadera
  4. Och jag som är så hungrig..och så kikar jag in här...gud vad du är duktig...den där såsen måste jag bara göra..verkar ju så otroligt smarrig.
    Må så gott kram A-C

    SvaraRadera
  5. mottager gärna lite sillrecept på min mail om tomtemor har tid !
    HA en underbar jul !

    SvaraRadera
  6. Härligt ambitiöst där bortifrån Karljohansgården! Jag riktigt känner inspirationen komma hitåt! Den där ruccolasillen låter fin....har du kanske något recept eller jag kanske kan hitta den på nätet...ha det gott!

    SvaraRadera
  7. hm hm... tror att jag ska se till att Tomten lägger ett paket till underbara mig under granen :) Den idén snor jag rakt av.

    SvaraRadera
  8. Men Tack tack tack , ler* Nu kommer vårt Julbord bli fulländat:)
    Jag har funderingar på att låta Ostron o Hummer ingå, men kanske sparar det till Julafton,
    KalixRom är en delikatess vi inte gärna är utan, men så sugen en blir nu :)
    Tack för att du la ut ditt superfina recept.

    Kramar i massor från mig o kaffekoppen:)

    SvaraRadera
  9. Nu är det jul-lotteri hos Lina på Gården! Välkommen att delta!

    Samtidigt önskar jag en RIKTIGT GOD JUL!!

    Kram
    /Lina

    SvaraRadera
  10. Oj, det vattnas verkligen i munnen, så mycket god mat! Jag blir så julpirrig i magen av att läsa om hur du julpysslar. En stor kram till dig!

    SvaraRadera
  11. Oj vad mycket gott :) Tack för recepten!

    ... Och så klart ni ska ha en mistel ni också ;-)

    Kram kram Jes

    SvaraRadera
  12. Man blir ju allt bra sugen och hungrig när man är inne hos dig! 'ler*
    Tusen tack för alla smaskiga recept som du bjuder på.
    Kram Lallis

    SvaraRadera
  13. Visst är det härligt när man gör julen till sin egen. Låter som om ni har en massa gott på ert julbord. Själv blir jag nog halvt galen om jag inte får långkål, alltså grönkål!

    Ha det härligt! Och lycka till med julklappsinköpen!

    Kram
    Lotta

    SvaraRadera
  14. Jag poppar julsånger och viftar på så jag har oreda i fjäderskruden...

    Sov gott!

    SvaraRadera
  15. Åh det vattnas i munnen på mig när jag läser om allt gott. Vi verkar ha samma smak vad gäller julmat. Fast vi har det där traditionella också för smaken i den här familjen är väldigt delad, plus att vi är ganska många på julafton.

    (Ungefär så och lite till skrev jag tidigare idag men det verkar inte ha kommit med. Blev säkert något fel med min nya inloggning =))

    SvaraRadera
  16. Min mamma hade en bok som hon skrev i när de hade bjudningar, vilket var och är var och varannan helg... hon skrev vilka som var bjudna, vad de åt och lite annat... vore ju pinsamt att bjuda på samma mat vid två tillfällen till samma gäster... tyckte alltid att det var lite löjlig, men nu som vuxen inser jag att det är en kanonidé! Så myket gott du fixar!

    SvaraRadera
  17. Ditt julbord verkar likna mitt. I vårt hus är vi sparsamma med charkuterivaror och äter mest fisk. Om jag skulle äta allt på ett äkta julbord skulle jag först få bunkra upp ordentligt med Losec Mups.
    Kramar
    Nicoline

    SvaraRadera
  18. Här blir man ju bara hungrig när man kommer in och läser alla goda maträtter som ska serveras :) Jag får nog gå och ta mig en macka:) Kraaaaaaaaaaammm

    SvaraRadera
  19. jag tycker du kan kolla vad jag ska laga till en bjudning som vi ska ha i trettonhelgen. har hittat vinet som är en chablis...
    stor kram till dig

    SvaraRadera
  20. Ja, visst är det coolt att dom vill ha lovikkavantar :) 12-åringen fick det för ett par år sedan av en kompis mamma, i år använder han dom flitigt *S*

    Vad smart med den däringa middagsboken! Kanske nåt att anamma :)

    Vi var också på fest i helgen, det var mycket trevligt med flera gäster som vi inte har träffat på några år :)

    Me like gravad lax!!! Me not like sill... Ska skriva ner ditt recept på hovmästarostsåsen, det låter smaskens och så är det trevligt med nåt nytt :)

    Modern i detta huset ser också alltid till att det finns en julklapp till henne från "tomten" under granen *S* Man är välan inte helt korkad *fniss*

    Lycka till med shoppingen i dag, nu ska jag snart sätta igång med dagens vedermödor :)

    Kramar.

    SvaraRadera
  21. Tack för alla recept, det låter sååå gott!

    Kram,
    AnnaSv

    SvaraRadera
  22. Jag tittar in lite... och inandas lite av den varma julstämning som du förmedlar i dina rader!
    Sådant viktigt som man behöver läsa om nu... du vet!

    Här blir det nog mer den traditionella julmaten som dukas upp... med lax och sill också förstås! Hade tänkt försöka baka "morfars limpor", (ett lite sötare mörkt vörtbröd) men jag får se om jag hinner och orkar...!
    Gör jag inte det... ja, då får det gå med husmans också...typ!

    Kram i tanken...

    SvaraRadera
  23. Vilken tur att det finns paket tillägnad den bästa hustrun i världen under granen...*hi hi hi*...
    God jul och tack för alla fina kommentarer och alla inspiration du gett mig!
    Kram Malena

    SvaraRadera
  24. Ja, lovikkavantar har blivit väldigt poppis bland ungarna. Min syrra stickar sådana, som tur är för mig och mina barn ...
    :-)
    /B
    www.lyckligagatans.blogg.se

    SvaraRadera
  25. Eget paket under granen måste jag nog också fixa.....*ler*....

    Vilka musmiga recept du bjuder på!

    Må gott, kramen!

    SvaraRadera
  26. Åh, det låter ju jättegott alltsammans. Och vilket härligt julbord ni verkar ha. Håller med dig om att man kan hoppa över alla rätter som man bara har av tradition och koncentrera sig på dem man verkligen gillar. Så gör vi också.

    SvaraRadera
  27. Det låter super gott alltihop. En sill du inte ska prova är punchsill. En nära vän till oss som tycker mycket om att laga mat gjorde den en jul. Det bästa omdömmet var att den smakade speciellt. Vi andra sa att den var oätlig. Kram

    SvaraRadera
  28. Ojojoj! Vad möter man här? En massa goda recept! Det vattnas i munnen och man blir lite småhungrig trots att man ätit middag för ca två timmar sedan:)

    Läste om din besiktningshistoria. Det var tur att du fick tid så fort ;) och att bilen blev godkänd tillslut. Ni gör väl inte annat än spanar efter poliser nu kan jag tänka mig..

    Mysigt blev det i ert sovrum också! Ha en skön helg och en God Jul! /Kram Ankan

    PS. Jo du har rätt det är snart jul och vi ska fira i torpet. Tror vi är riktiga tidsoptimister. Det blir en jul med julpynt blandat med skiftnyckar, vinkelslipar mm.. :D

    SvaraRadera
  29. Mat mat mat...
    Jag bara hoppar in och viskar godnatt!
    Tack för att du finns min vän!
    Kram Katarina
    Ps.........påsarna är äntligen på väg nu!!

    SvaraRadera
  30. VOI VOI vad tiden rinner iväg och allt som ska göras och handlas och arrangeras - hur ska man hinna?

    Peeeeveli och du bara festar! OJ OJ, men skickar en cyberkram till dig nu innan julen- sedan ska det tamejfan vilas här :)

    Puss i pannan

    SvaraRadera
  31. Sill är mums!

    Men själv orkar jag tyvärr inte göra julmaten själv, så jag köper sillen färdig hos vår lokala fiskhandlare, de gör egna sillinläggningar.

    Härlig julstämning hos dig nu!

    /Caroline
    http://ci-carolinestenborg.se/wp/

    SvaraRadera
  32. Jiiiseees,vad smart du är!!!
    Det är klart att det är bättre att fixa paket själv...fniss...för i det här huset fattar inte älsklingen ens om det står skrivet på näsan vad det är hans kära hustru önskar sig;-)
    Tur att jag och mamma ska julklappshandla på fredag...
    I don´t like sill and gravad lax...det är den där sliskiga koncistensen jag inte klarar av utan kväljningarna kommer som ett brev på posten direkt biten närmar sig munnen...ryyyysningar...
    Kramar/Birgitta

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.