söndag, februari 03, 2008

Ett rop till tidknappsdüsken...

Vi har en sån där förträfflig klocka som projekterar tiden i taket. Vill gärna ha koll på tiden även när jag sover (!). Istället för att kika på klockan vid sängbordet kan man glutta med ett öga i taket och få besked om att man får sova länge, länge till.

Nu har vi dessutom en sån där klocka som sköter sig själv, ovsett strömavbrott, sommar- el vintertid. Den är radiokontrollerade och styrs av en tidssignal från något atomuret i Braunschweig, Tyskland. Som jag har förstått så verkar det sitta en düsk som trycker varje timme på diverse knappar som då skickar signaler till olika tidszoner. Den Sverigeansvarige düsken har haft vissa problem ibland. Det har hänt att jag noterat att klockan är 03:17. Efter att åter ha sovit så kikar man igen och då visar klockan 01:10!! Går man då upp och kollar klockan i hallen så ser man att den är 04:10... *ähhummm* Så denna düsk verkar snubbla på knapparna emellanåt. Detta brukar även då korrigeras snabbt. Nu händer detta inte ofta, någon gång per år kanske, så vi ska väl inte direkt klaga på den tyska ordningen.

Men så imorse hände något åter med vår kära düsk av ordning. Kikar till vid 06:10 och konstaterar att jag kan sova lite till. Vaknar efter en skön sömn och ser att klockan nu är 06:17. Kan väl ändå inte stämma, tänker jag. Jag sov betydligt längre än så. Tittar ut och ser att det börjat ljusna rejält. Går upp och ser att klockan i hallen visar 07:20!! Vad nu??!! Går in i sovrummet och ser att där är den fortfarande en timme efter...

Jahapp, nu sitter jag här och klockan är 11:36 men i sovrummet är den fortfarande en timme efter, 10:36. Vad har hänt med düsken? Somnade han?? Blev han akutsjuk? Kan man ringa någonstans och påtala att han missat ett tryck där på morgonkvisten?? Vad händer annars imorgon måndag? Jag har ju aldrig ett alarm utan vaknar vid ca 0530 i vanliga fall men nu har jag ju ingen klocka att säta min tillit till. Tänk om nattvaktsdüsken nu vaknat till liv och upptäckt sitt misstag. Är då klockan 0530 eller 0430 när den är 0530. Eller skräckscenariot att han gör ett dubbeltryck och den t o m är 06:30??!!! Bussar ska passas så tiden den måste vi ju bara kunna lita på...

Så snälla düsk av ordning kan du inte se att något har hänt här i vårt sovrum i Sverige??!!

24 kommentarer:

 1. Kanske den tyska kontrollanten var ute och svirade igår och har inte sälv koll på tiden... ? :-D

  Skönt med klocka i taket.

  SvaraRadera
 2. Hihi, trodde inte att han, den kära düska mannen, skulle anamma mitt förslag om att förvirra en liten TüppelÖrn i Schweden så snabbt. Måste genast maila honom mitt varmaste tack! ;)

  Schtela snöiga kramar
  Frau Flisch.

  SvaraRadera
 3. Hmm..är de inte kända för "Ordning och reda"..tyskarna? Låter mystiskt...jobbet som knapptryckare kanske är utlagt på entrepenad till mindre nogaräknad filur? / Anki

  SvaraRadera
 4. Hahaha! Det där var det roligaste jag läst idag! Tänk att du lägger ditt liv i händerna på en düsk! *s*

  Jag tror nog att det var så att düsken tyckte det var dags för örnen att sova ut för en gångs skull!

  Kram,
  AnnaSv

  SvaraRadera
 5. *ASG*
  Jag tror helt enkelt att den där düsken tycker att den svenska örnen ska sova lite mera och inte hålla på och ha koll på klockan hela natten ;)

  SvaraRadera
 6. Med den Ordnung Ordnung man har i Tyskland kan det ju bara vara det goda ölet som ställer till det!!

  Vilken tur att du har andra möjligheter få veta rätt tid.

  Har skrivit ut ditt recept på Grekisk kycklingpanna, som jag ska laga någon gång framöver. Det låter jättesmarrigt!

  Skön helg och lita till din tidsinställda kropp när du vaknar i morgon bitti ...hahah

  SvaraRadera
 7. Vadfalls?!? Ska man nu inte kunna lita på den tüska urdningen längre? Vad ska man då lita på?

  Jawohl, vilken wounderbar historia, frau Örn bjuder på! Är det månne en tysk konspiration mot örnnästet i Schweden?

  SvaraRadera
 8. Ja du milde!!! Det är den ena underbara uppfinningen efter den andra *s*. Bara det funkar så...
  Hoppas du kommit på vad det är och att du har en bra söndag.
  Kram Elzie

  SvaraRadera
 9. Haha... dagens gapskratt...härligt skrivet!! ingen ordning på nånting!!
  Kramar A-C

  SvaraRadera
 10. Det är säkert vädrets fel..

  En radiokontrollerad klockas elektronik tar emot sina "tidstelegram" från sändaren DCF 77 på långvåg 77,5 kHz i Mainflinge 24 km sydost om Frankfurt am Main. Denna sändare har en radie på över 1 500 km. Inom DCF 77:s radie tar klockas antenn emot tidstelegrammen. Klockan synkroniseras automatiskt med DCF 77 sändaren mellan kl 02.00 och kl. 03.00 varje natt. Om mottagningen av signalen av något skäl blir förhindrad fortsätter klockan automatiskt med att försöka ta emot signalen. De senast mottagna tidstelegramen lagras i en intern minnesfunktion i klockan som under tiden fram till nästa synkronisering går rätt med hjälp av den inbyggda 32 kHz kristallen.

  En radiokontrollerad synkronisering säkrar inte bara att klockan visar rätt tid utan också att den automatiskt ställer om sig mellan sommar och normaltid vid rätt tillfälle på natten.
  http://www.stahlbergs.se/Tekniken%20med%20radiostyrda%20klockor.htm

  SvaraRadera
 11. Wunderschön, Frau Lantluft!
  Den tüske Knappdrückaren skämtar en liten, liten schmula med dig.
  På Montag blir Ordnung åter!

  SvaraRadera
 12. Ha ha ha.Vilken teknik nörd du eller någon annan i familjen måste vara. Nä jag förlitar mig hellre till mina egna feltryckningar för dem gör jag bara en gång såvida det inte blir strömavbrott. Jag skulle inte klara av att ha en projicerande klocka. Då skulle jag bara ligga och tänka jaha klockan är 01:30 och jag har fortfarande inte somnat, jaha nu är klockan 2:45 och Tuli kommer in och lägger sig hos oss, jaha nu är klockan 4:40 och jag ska gå upp om 1½ timme. Så skulle dan vara förstörd igen /linnea-maria

  SvaraRadera
 13. Tycker den där verkar inte är att lita på. Tacka vet jag farfarsklockan som slår för varje timma och halvtimma. Ha ha fick mig ett gott skratt.
  kram ewa

  SvaraRadera
 14. Som de stora filosoferna i Hoola Bandoola band frågade sig: Vem kan man lita på?

  SvaraRadera
 15. Düsken tyckte det var trist att jobba lördag natt, så han tittade nog lite djupt i flaskan som han hade med sig. Sen trodde han att det var Oktober-festival och så hade han lite kul på jobbet... Jag tror han kommer att sköta jobbet så fort han sovit ruset av sig. Trovärdig och sansad teori, eller....???
  Kram från Annette
  (Tutade inte, vinkade istället och sa hej, hej Dubbelörnen.)

  SvaraRadera
 16. Ha ha ha......ja du...kanske får du helt enkelt skippa den där knasiga klockan och skaffa en helt vanlig väckarklocka......den där verkar ju inte vara att lita på alls.....

  Du min lilla vän....ska du verkligen ha 2 ljuslyktor???
  De är ganska stora och dyra......495kr kostar de.......

  Ha det gott!
  Kram Katarina

  SvaraRadera
 17. Haha! Jag tror att han som sköter knapparna (för det är säkert en han) var på samma middag som Mona igår. tror jag.

  SvaraRadera
 18. OjOj, jag hoppas du kan sova gott i natt och inte ligger och oroar dig över tiden. Jag hoppas din helg har varit bra. Sov gott! Kram från Marie

  SvaraRadera
 19. funkar inte för oss närsynta :)

  SvaraRadera
 20. Men fattar ingenting, hur en klocka hos dig kan styras från Tyskland??! Teknikens under??

  Verkar hursomhelst inte pålitligt...men det är väl bäst att "snarka på" och skylla allt på tysken om du försover dig =)

  SvaraRadera
 21. Guten morgen! Hast düsken geskött seine uppdrag diesen morgen? Ich bin neugierig (eller hur det nu stavas?)
  Kram från Annette

  SvaraRadera
 22. Jag tror att han vill bjuda dig på en extra sovmorgon, så tacka och ta emot.
  Kram
  Nicoline

  SvaraRadera
 23. Åh, du är för härlig! Tack för att du förgyller min dag!
  Kram, Carina

  SvaraRadera
 24. Vi har också en sådan klocka! Den gillade inte vårt sovrum heller .. kunde bete sig lite hur som helst ... inget att lita på!
  Maken (som hade den till väckarklocka) köpte sig en ny och den gamla förpassades till vardagsrummet. Där går den "som en klocka" *hahaha*!
  Har tydligen något med att signalerna inte går fram på vissa ställen. Sååå, det blir till att skaffa ny klocka.
  Kram Christina

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.