fredag, maj 07, 2010

Languedoc i text, del 1...

Äntligen har fingrarna tinat upp och då tar vi väl även textversionen.

Tack och lov fungerade mitt mantra precis som det skulle. Askmolnet höll sig borta och vi kom iväg på tisdag morgon ner till Beziers. Fördelen med att flyga Ryanair är inte bara dessa billiga biljetter, utan det främsta är att man landar på små flygplatser. Inget köande, letande eller språngmarscher till gater eller bagageband som alltid ligger längst bort. Det känns mer som att landa på parkeringen vid Coop Forum och handla med ShopExpress. Snabbt och effektivt, in och ut.

Dag 1
Vi fick vår lilla Ford Ka och swishade ner bara några kilometer till byn Portiragnes där vårt hus låg. I samma kvarter som borgmästaren och polishuset. Ett underbart gammalt hus fr 1700-talet, med delar av väggen i lavasten och helt i fransk stil med kök på bottenplan där det är som svalast, ett sovrum med badrum på nästa plan och högst upp ett vardagsrum och en toalett.
Lastade in grejerna och efter en promenad runt i byn, hoppade vi åter in i bilen och letade oss ner efter kusten mot Sète. Milslånga sandstränder som säkert under sommarmånaderna är välfyllda, men nu enbart var vackert ödsliga, så när som på en och annan soldyrkare.


Passerade de enorma ostronbankarna vid Bouzigues.


Slutligen hamnade vi i en vacker liten by Pénzenas, med en underbar gammal stadskärna, Molière lär dessutom ha bott här. Träffade vår hyresvärd i hennes söta butik, där hon inte bara sålde fransk inredning, men även svensk sådan ;).

Kvällen avslutades med en underbar middag på en toppenrestaurang, alldeles runt hörnet från "vårt" hus.

Dag 2
Onsdag var vi uppe i ottan och äntligen fick jag göra ett bageribesök och köpa färskt gott bröd och croissanter till frukost.

Tyvärr strulade vår GPS och vi fick köra the oldfashioned way med karta i högsta hugg. Inte lika enkelt som i Sverige, för här visas inga informativa skyltar i förväg utan skylten dyker upp här och nu och inne på varje avtagsväg ut från rondellen. Men allt är ändå otroligt välskyltat och trafiken är lugn, inget tutande på turister som tar en extrasväng i rondellen, bara för att de missade skylten.

Vi ställde kosan söderut och körde på vägar genom oändliga vinodlingar och på varje liten bit av mark fanns det vinstockar i perfekta rader.

Efter att ha besökt den vackra närliggande staden Beziers och kört längs med Canal du Midi och via småvägar kom vi fram till den fantastiska staden Carcassonne. Det var som att kliva in i Tre Musketörerna eller någon annan riddarfilm. En otroligt vacker och gigantisk borg som inneslöt en gammal stadskärna, med slingrande gränder.

Hem körde vi efter små vägar, genom underbart vackra byar, upp över bergen och in i Languedocs naturreservat. Vi var tvungna att stanna ett flertal gånger och bara ta in allt det vackra.
Grönskande berg, floden Orb som slingrar sig genom dalgångarna. Vi hamnade i byn Roquebrun som också blev vår absoluta favorit.

Byn ligger mot en bergskant helt intill floden Orb. Det var där vi såg Huset, mitt i byn, alldeles intill floden. Grönsaksträdgården där kvinnan gick runt och såg till sina odlingar. Stolar och bord på strandkanten. Blommande träd, fruktträd, olivträd.

Just i det huset där skulle vi kunna bo. Min kära som aldrig ens kunnat tänka sig att flytta en endaste gång mer, blev helt stum. Drömmande såg han sig själv gå där i sin trädgård, fixa till i de redan perfekta raderna i odlingarna. Sedan sakta gå ner till stranden där kastspöet står lutad mot trädstammen. Slänga några kast. Höra sin älskades steg där i grusgången. Leende kommer hon med en lunchkorg, en fräsch nyskördad sallad, lite färska frukter och ett svalt rosé, som hon dukar upp där på bordet under trädet... :)

Finns inte ord för hur vackert det var... Där skulle vi kunna bo!

Kvällen avslutades med en underbart god Moules Marinières et fritte nere vid stranden i Portiragnes Plage. Som den snälla och omtänksamme mor jag är, kunde jag inte låta bli att fota vår middag och skicka ett MMS till sonen som var hund- och husvakt därhemma. Jag menar Moules et fritte är ju hans absoluta favoriträtt!...


För mer information om platserna, klicka på namnen som står med fet stil.


Forts följer...

11 kommentarer:

 1. Så ljuvligt det låter och Moules Marinières et fritte får det att vattnas i munnen :) och att läska sonen *lerstortochvarmt* med goodie bilder på undebar mat känner jag igen haha!

  Kramar i massor

  SvaraRadera
 2. Åh, vilken härlig resa ni har haft och vilken underbar reseberättelse både i ord och bilder! Det är en fröjd att läsa, eftersom du är så fantastisk på att uttrycka dej! Ja, här lyser din förmåga verkligen!
  Så härligt att få ta del av lite sommarvackert och värme.
  Vilka underbara platser och så mycket ni hann se. Jaha...så nu ska ni bli fransoser då?!:)

  TACK för att du delar med dej!
  Kramar från Lisa och torpet!

  SvaraRadera
 3. Jag kan bara instämma, det verkar som att ni hade en ljuvlig resa, och jag ska inte låtsas att jag inte är avundsjuk =) Kram!

  SvaraRadera
 4. Vilken resedagbok, tack snälla för att jag fick följa med. Vilka vackra bilder, förstår att ni har haft det underbart. Väntar med spänning på fortsättningen:)
  Kramis!!!

  SvaraRadera
 5. Tyckte nästan att jag var förflyttad till Frankrike igen, där jag för 4 år sedan besökte min väninna i Uzes och gjorde åtskilliga utflykter. Det blir kanske av till hösten för mig att åka dit igen och då ska jag ta med de härliga platser du besökt och ge som förslag att besöka till vännerna.

  Så fint du beskriver er härliga resa, speciellt platsen vid det underbara huset som fick er i trance.

  Hoppas du får en skön helg. Kramis

  SvaraRadera
 6. Låter som en väldigt trevlig semester! Härligt att få följa med här på ett hörn! :)

  SvaraRadera
 7. inte avundsjuk. INTE ALLS ... bara så jättemycket ;-) Ni verkar ha haft det toppen !

  SvaraRadera
 8. åh....suckar Karin längtansfullt...

  SvaraRadera
 9. Åh, det både låter och ser helt underbart ut.Så skönt att ni kom iväg som planerat. Det hade varit grymt om ni missat detta. Jag måste spara Din text och försöka få till en sådan resa någon gång i framtiden. Det verkar ju helt ljuvligt. Dina fotogafier är så fina. Skulle gärna bo i någon av de där fina husen. Jag älskar verkligen musslor så jag blir jätteavundsjuk.

  SvaraRadera
 10. Amen, va´f-n....Jag har ju vart i Saltis hela helgen....Jag ska ju NJUUUUUTA av din reseberättelse när jag kommit i balans med tillvaron igen juuuuhhhh!!!!!! ;)

  SvaraRadera
 11. Underbart!!! Men blev det något foto på HUSET?

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.