måndag, augusti 02, 2010

Istanbul på fyra dagar...

Förra veckan gjorde vi en trip till Istanbul för att träffa bästa svågern. Istanbul mötte oss med olidlig hetta och hög luftfuktighet. +34 på dagen och en aningens "svalare" på kvällen, sisådär en +29...

Denna gång besökte vi den asiatiska delen av Istanbul, Ataşehir, en modern förort, där min mans bror finns. Han bor i de nya bostadskomplexen som växer upp som svampar ur marken. Gated communities med eleganta moderna lägenheter med alla finesser och egna stora pooler och gym inom området.

Trots hettan fick vi underbara dagar tillsammans med brodern och hans hustru. Och självklart blev det förutom umgänge, mängder med god mat... :D

Vi flög för första gången till den nya flygplatsen Sabiha Gökçen Airport på den asiatiska sidan. Pegasus och Anadolu Jet flyger dit till kanonbra priser. Vi landade tidigt söndag morgon och togs direkt ner till en mysig restaurang vid Bosporen för frukost vid vattnet. Vilket underbart mottagande!


På kvällen var vi inbjudna till gardenparty hos svågerns vänner som vi också känner. Fantastisk mat i mängder, förutom mezen som står uppdukad, grillades det mängder med pirzola (lammracks) och köftes (turkiska köttbullar)... för att inte glömma alla frukter och kakor.

En av dagarna gjorde vi en biltur efter Bosporen till Anadolu Kavağı, detta efter tips från Marianne med den härliga bloggen Nya Äventyr. Hos henne hittar du mängder med Istanbul tips och historia!

Vi fick en härlig biltur. Vacker natur med underbara hus längs kusten. Lunch blev det i en mysig fiskerestaurang i Anadolu Kavağı, hann tyvärr inte fota maten... :D


Självklart blev det en hel del shopping från flera av dessa gigantiska moderna shopping malls, som numera finns i mängder, i hela Istanbul. Bilderna är från en av de största Istinye Park. Men från just dessa butiker på bild, blev det inte så värst mycket inhandlat från ;).

Desto mer handlades från flera av de stora outlet centers som finns, bl a Via Port som låg i närheten av vår flygplats. Mängder med godsaker i matväg inköptes också i delikatessbutikerna i mysiga Kadiköy.


Nu är vardagen tillbaka och kära mannen är på jobbet igen. Vi jagar fortfarande bostad till sonen men hoppas att denna vecka ska jackpot falla in med ett studentrum i korridor ;).

16 kommentarer:

  1. Oj, så mycket det finns att uppleva! Istanbul verkar vara en stad i utveckling, kanske som många stora städer, med köpcentra och moderna lägenhetskomplex etc.
    Intressant och spännande att få ta del av dina bilder!

    Hoppas verkligen att det löser sej med bostad för sonen! Visst är det väl märkligt att dessa universitetsstäder har så dåligt med bostäder åt studenterna?!
    Det verkar vara samma visa jämt!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  2. Istanbul är en stad som står på reseönskelistan. Men det är alltid skoj att besöka platser där man känner någon som bor. Det blir en helt annan upplevelse än att komma som anonym turist.

    SvaraRadera
  3. Gillar verkligen Turkiet och framför allt maten där! Vi åker till Istanbul (som vi inte varit tidigare) i oktober. Ska bli så kul!!

    SvaraRadera
  4. Wow, vilken upplevesele! Istanbull, och vilken helläcker och snygg dukning hos din svågers kompisar! Så modernt, som tagit fr en svensk inredningstidning!!! Vackra tallrikar och glas! Ha en fortsatt skön sommar! Mari.

    SvaraRadera
  5. Vad roligt att få se bilder från er resa! Att flyga in över Istanbul är ju så mäktigt! En gigantisk stad med hus, hus och ännu fler hus.

    Jag längtar tills vi ska åka dit igen. Det var länge sedan nu.

    Kram,
    AnnaSv

    SvaraRadera
  6. Härliga bilder! Turkiet är vackert och maten fantastisk. Och med pool eller hav i närheten kan man ju stå ut med värme.. :) Här har visst sommaren gått...var?

    SvaraRadera
  7. Hej, vilka härliga bilder! Jag blir så sugen på att resa nu! Ska surfa in på lite resesiter och drägla lite.

    SvaraRadera
  8. App app app, jag ser nog vad som finns på sista bilden!

    Kram på dig vännen. Eller puss menar jag!

    SvaraRadera
  9. Tack så mycket för kramen, den värmde! :)

    Vilka fina bilder från Istanbul, nu saknar jag det ännu mera..! Det verkar som om ni hade fyra underbara (men intensiva) dagar där!

    Kram!

    SvaraRadera
  10. Välkommen hem!
    Låter som ni haft härliga dagar trots hetta och hemlängtan ;) Grattis också till sonens flytt :D KRAM!

    SvaraRadera
  11. Jag ser att ni varit på resande fot! Ett spännande resmål ni valt också. Man behöver komma iväg ibland för att få lite ombyte för att sedan konstatera att "borta bra men hemma bäst" ;)Längtar själv efter att resa, det var ett tag sedan...
    Ankan

    SvaraRadera
  12. TACK för att jag får ta del av alla fina bilder och känna en doft....av god mat!!! Oj så härligt ni har haft det! Sedan är det ju alltid underbart att komma hem..... jag börjar arbeta måndagen den 16/8... nu är det en hel del som ska hinnas med så här de sista dagarna..... men hör av dig så får vi se om det går att få ihop allt så det passar! Idag är det äntligen lite fint väder....trädgården hela dagen blir det! Ha det så bra! Kram fr C

    SvaraRadera
  13. Blir jätteglad om du tipsar mig om lite saker i Istanbul! Vi kommer bara vara där tors till sön så jag behöver veta vad man bara måste se!!
    kram

    SvaraRadera
  14. Det var en underbart fin semester du lyckats skaffa er! Så mycket fint ni har fått se och uppleva och vilken lycka att kunna förstå språket!
    Tack för fina bilder!

    SvaraRadera
  15. Ser ut som att ni haft en underbar resa. Och besökt olika platser. Tack för tipsen. Istinye park har jag aldrig varit i, men eftersom jag ändå inte kommer handla därifrån är det ingen idé kanke :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.