tisdag, mars 25, 2008

En (l)ju(v)lig påsk...

Ja, det var väl det man kan kalla årets påsk. Denna vinter har ju varit underlig helt igenom. Med en vår som kom rekordtidigt så inte ens meterologerna kunde enas om namnet för denna premiär. Förväntansfulla var vi ju inför påsken och visst blev det en överraskning. Snö och blåst och kyla och sol i tur och ordning, eller samtidigt, eller till och med olika eller samtidigt (!), ibland på ena eller andra sidan av huset.

Tranorna har tystnat på åkrarna. Det är bara vid vårt fågelbord som det hörs kvitter. Domherrarna är tillbaka igen. Koltrastarna sitter och kurar invid bordet och försöker hålla kylan borta.

Helgen blev en slapparhelg, en mycket skön sådan dessutom. Vi hade gäster enbart på påskdagen vilket gav oss god tid för planering ;). På annandagen besökte vi en gårdsauktion här i omgivningen men det fanns inte så många grejer av intresse som motiverade oss att stanna kvar utomhus i snöyra och -6 grader *skrattar*. Vi vände snabbt hem igen för te och filmtajm...

Nu är det påsklov för sonen och vi märker det enbart med att huset ligger i samma lugn och ro på dagtid som vanligt. Nätterna är däremot mer ljudliga och händelserika.... för sonen *skrattar*.

Under helgen har vi provat nya recept som jag funnit här bland härliga matbloggare. Efter provlagning och avsmakning så kan jag verkligen rekommendera:

Nässelblommmans Yoghurtkräm. Den var busenkel att göra och smakade underbart. Nu skippade vi saffranet för "somliga" har synpunkter på denna delikata krydda. Men krämen blev lika god ändå!

Testade även en härlig ostkaka Kinnas "Düska ostkaka". Serverade lite färska bär till denna kaka. Den var också så läcker i sin enkelhet.

Slutligen så gjorde vi en helt underbar parfait till våra gäster på påskdagen. Prenumerar på ett nyhetsbrev fr Taffel.se. Här finns matnyheter, tips och en massa härliga recept fr olika bloggare. Fann denna hos Gitto's mat Lingonparfait med pepparkascrisp. Vi gjorde parfaiten med rårörda lingon istället för ginmarinerade. Parfaiten blev en succé och det blev inte den minsta yttepyttebit kvar av den. Trots att gästerna redan försett sig med olika tilltugg till mousserande vinet och lammstek med en massa tillbehör.

Lammsteken gjorde jag efter ett gammalt välbeprövat recept, för jag hann inte få denna läckra lammsteksvariant fr Ilva i Toscana. Det kommer att bli några tjejträffar här framöver då det här receptet kommer bli helt perfekt ;).

20 kommentarer:

  1. Lammstek, hade vi i går. Himla gott!
    Vi har också lov nu och de tär skönt! Ha en bra vecka.

    SvaraRadera
  2. Ha ha...ja vist har vädret fått spader!!!
    Det är ju inte klokt!
    Här är värsta snöstormen.
    himmel vilken mysig helg ni verkar haft!
    Mina 4 dagar gick rekord snabbt!
    Tycker bara man flänger runt för att hinna träffa alla.....nästa år ska jag skylla på magsjuka och låsa in oss...fniss....
    i gar hade jag i alla fall en härlig sydag....
    Kul att du gillade mina kjolar.....:)

    Men du, inget godis!!!?????
    HImmel, vi har ätit så mycket godis att det nog kommer ut ur öronen.....
    Blä....jag är lika rund som påskäggen.....fniss...
    Ha en härlig snödag!
    Kram Katarina

    SvaraRadera
  3. Åhh...vad mycket gott du verkar ha tillagat under helgen. Jag tillagade en trevlig marinerad fläskfilé med kapris och balsamvinäger. Sen har det ju färståss blivit en hel del godis. Ha,ha...jag förstår inte varför det är enklare att hålla igen på onyttigheter när man är mätt?
    Sen måste jag tacka dig! Jag har en liten grej på bloggen som visar varifrån läsare kommer. DEt är jättemånga som ramlar in från din sida. Jätteroligt. Må så gott! / Anki

    SvaraRadera
  4. Vilken mathelg du haft! Höjdarrätten hos oss var Nigellas lammgryta, som Sambon rörde ihop i fredags. Jättegott!!!
    Själv har jag läst, kollat DVD, ätit, putsat till det sista på hallen och sen bara såsat omkring. Dock varit "off-blogg". Nytt nlägg kommer vilket år som helst...
    Kram från Annette

    SvaraRadera
  5. Ååå, det låter som att du haft en skön helg!

    Premiäröppningen på butiken blir till sensommaren, men jag har nod en smygpremiär innan... ti-hi...

    SvaraRadera
  6. Ja, visst har våra vädergudar fått fnatt. Rabatterna hade kommit till liv innan påsk men nu ser de sorgsna ut. Hoppas de klarar sig ändå.
    Visst hittar man underbara recept här på bloggarna jag har lagt till många till min "måste laga" lista. Ha det gott // Solan

    SvaraRadera
  7. Härligt att läsa om all god mat och att ni haft en trevlig påsk! Det blev lugnt och skönt här med, inplanerade saker har inställts p.g.a. vädret! NU snöar det enormt mycket...och det har det gjort hela dagen!!!! Ett litet tips: Utlottning inne hos mig!!! Välkommen!
    KRAMAR fr C

    SvaraRadera
  8. Vilken skön helg ni verkar ha haft det. Men de är väl det man ska försöka ha. Vi har haft det otroligt lugnt och tagit dagen som den har fallit sig in och de var de som var vår planering.
    Fast jag hade kunnat ha fyra röda dagar till.
    Ha det så gott
    kramis ewa

    SvaraRadera
  9. Vilka underbara maträtter du frestar med! Tur att man precis ätit våfflor och är ganska mätt! hi hi....
    Visst är snön sen, men ändå välkommen för barnens skull! Nu har det åkts pulka, skidor osv i dagarna tre...en del snö har dock smält bort i dagens solljus...

    Ha en skön kväll, kram!

    SvaraRadera
  10. Låter som en härlig påsk!

    Vi kommer gärna förbi och bygger klart lådbilen såklart! =)

    Kram,
    AnnaSv

    SvaraRadera
  11. Oj, oj! Du verkar ha stått i köket hela helgen! Eller är det arbetsledarroll som gäller även här? *Skrattar* Nej, jag tror inte det va?! Tack för recepttipsen som ska testas. (I den mån det går ... allergiker som man är ...)

    Jag gillar verkligen rubriken på inlägget! Kramar!

    SvaraRadera
  12. Åh.... dräggel dräggel. Det låter helt enkelt sagolikt! :)
    Kram från Ronja

    SvaraRadera
  13. Vädret har verkligen spelat oss ett spratt i helgen! Det var riktigt " inne o kura " väder!
    Men idag har vi i allafall soligt även om det är kallt. Jag får lite mer energi när solen skiner.
    Här har vi också påsklov, tjejerna sover nog några timmar till och jag ska åka ner till Slottsboden och greja.
    Ha en bra dag!
    Kram, Carina

    SvaraRadera
  14. Påsklov...liknar mera sportlov och snön vräker ner för stunden...Förstår om du ägnar dig åt matlagning för ute vill inte jag vara...men jag syr fortfarande och är glad att det finns bacon och pasta att ta till...tillkommer kantareller så blir det rena lyxen...

    Kramen från Malin

    SvaraRadera
  15. Jag lovar att inte be om mera snö. Underlig påsk och allt är mitt fel :)

    SvaraRadera
  16. Även här är nätterna händelserika. Igår skedde sista frukostserveringen vid halvtvå.

    Låter som ni haft en kulinariskt härlig påsk. Snart kommer våren igen!!

    SvaraRadera
  17. Hej och tack kompis! Du lär inte bli av med mig i första taget ;)

    Hej så länge!

    och kram...

    SvaraRadera
  18. Du har då verkligen lagat god mat i påskhelgen. Jag beundrar dig verkligen som har ett så brinnande intresse!

    Nu får ni väl skotta snö ett tag framöver, men klart att snön försvinner med tiden och då har ni ju redan räfsat och gjort klart "under".

    Ha det gott och kram

    SvaraRadera
  19. Ja, tranorna har tystnat här också ... antar att de vände söderut igen :)
    Jag köpte nya blommor, minipåskliljor och penseér, som jag satte ut och första natten så frös de ... jättekul ... kunde lika bra ha kastat pengarna i sjön!

    Men våren kommer snart får vi hoppas ... idag var det lite värme här och solen sken gott.

    Kramar Christina

    SvaraRadera
  20. Vad kul att du gjorde yoghurtkrämen och att ni gillade den! Jag tror säkert att det var gott även utan saffran. Men gillar man saffran är det vackert med den gula påskiga färgen. Jag har knappt suttit vid datorn under påskveckan så jag missade din länkning. Tack snälla!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.