tisdag, september 09, 2008

Baka baka kaka...

Sonen hade en mormor som var en fena på bakning. Hon bodde dessutom hos oss under många år. Vi vaknade till doften av nybakad källarfranska och när sonen kom hem fr skolan kände han redan i trappuppgången, doften av nybakade bullar. Redan då, för många år sedan, konstaterade han att "Mamma, du måste börja lära dig baka för hur ska du annars kunna bli en farmor!!??"

Åren har gått, mormor finns inte kvar och bakverken lyser med sin frånvaro. Har lyckats åstadkomma en marängtårta till sonens födelsedag. Ibland har jag fått ett tillfälligt ryck och under skördesäsongen presterat en vinbärskaka och även i bästa fall en äppelkaka. Jag har t o m bakat mormors äppelkaka som är mannens absoluta favorit. Detta har som sagt inte skett särskilt många gånger.

Sonen poängterade för inte alls länge sedan, att mormor var gammal när hon bakade hos oss och var naturligtvis så duktig p g a lång erfarenhet av bakningens konst. Hur tusan ska jag greja detta med farmorskap när jag redan börjar bli gammal och inte ens har börjat med träningen... He's got a point *asg*.

I veckan kom åter samtalet att handla om min obefintliga bakning. Han satt och reflekterade över hur många gånger han fått en bakad kaka av sin mamma. Satte upp tio fingrar i luften och sa "Ooooopppsss... En kaka per år till min födelsedag! Mina fingrar räckte till, för dessförinnan var det mormor som bakade". I år fick han dessutom ingen kaka för då var vi i Turkiet... Och så skrattade han mycket hjärtligt.

Ja, ja, JA, JAAA... Vilket tjat!!! Idag ska jag chocka sonen! Nu ska det bakas en äppelkaka. Har redan hämtat in äpplen fr trädgården och recept är framtaget!!

Nu börjar träningen... hoppas jag får dryga 10 år på mig. Då kanske jag ändå har en chans att bli en hyfsad farmor ;).


Sonjas godaste äppelkaka
(fr Allt om Mat)
Deg:
150 g smör
1 msk florsocker
210 g vetemjöl
1,5 msk vatten
Fyllning:
100 g mandelmassa
0,5 st citron, finrivet skal
50 g smör
2 st ägg
0,75 dl strösocker
0,5 tsk kardemumma, stött
4 st äpplen
Topping:
1 msk strösocker
0,5 dl mandel, flagad

1. Blanda smör, florsocker, mjöl i matberedare kör till en smulig deg. Tillsätt vattnet och kör några sek till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform med löstagbar botten, ca 27 cm i diameter. Ställ formen i kylen ca 20 min.
2. Sätt ugnen på 200°. Riv mandelmassan grovt. Riv citronskalet fint på ett rivjärn. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa upp äggen, tillsätt dem och socker. Sjud till en tjock kräm under ständig vispning. Ta kastrullen från värmen. Rör i mandelmassa, citronskal och kardemumma.
3. Skala och kärna ur äpplen. Skär dem i tunna klyftor. Ta fram pajen och nagga botten. Häll på mandelkrämen och lägg äppelklyftorna i ett fint mönster. Strö över socker och flagad mandel.
4. Grädda kakan mitt i ugnen 25-30 min eller tills den fått fin färg. Servera med vaniljsås eller vispgrädde.

39 kommentarer:

  1. Har ett bättre förslag; när vi tröttnar på våra män så kan vi flytta ihop; du är skitbra på matlagninga och jag är en jävel på att baka.

    Snacka om perfect match.

    En godmorgonpuss

    SvaraRadera
  2. De har krav på en, sönerna, ha, ha. Jag hoppas att kakan blev lyckad när du nu "gjorde dig till" och bakade.
    Hoppas du har en bra vecka.
    Kram Elzie

    SvaraRadera
  3. Jamen lilla Örnen, du kan ju så mycket annat. Klart det är toppen med en person som kan sprida goda dofter omkring sig, men om du bara har tid att börja, är jag övertygad om att du klarar av vilken bakning som helst med bravur! Kakan på bilden ser ju i alla fall kalas ut, men den kanske du har fotograferat ur receptboken? Hihi (nu ska vi vara snälla) Ha en finfin dag. Kram

    SvaraRadera
  4. Ja, så det kan va, men du lagar jättegod mat vad jag kan förstå, så det kompenseras väl fullt ut och mer därtill. Äppelkakan såg jättesmarrig ut och kommer du inte upp i poängskalan efter det så vet inte jag. Lycka till och ät inte för mycket, kan lätt bli så när nåt är godis. Kramar Birgitta

    SvaraRadera
  5. Alla är vi bra på något! Jag tänkte på min mamma när jag läste, när jag växte upp var det sällan hon bakade och jag ifrågasatte nog det flera gånger! Men det har hon tagit igång många gånger om nu de sista åren, nu bakas det hej vilt!
    Hoppas sonen blir glad över kakan när han kommer hem idag!
    Lycka till och ha det så gott!
    Kram, Carina

    SvaraRadera
  6. Ha ha....
    Jag tycker det är så kul att du som är en fena på så mycket inte alls bakar...fast jag tror nog att om du bara vill så går det....precis som med målningen.....asgarv....hahahahaha.....

    Nu har jag läst ditt förra inlägg för 3:e gången och nu gick det upp ett ljus......ska meddela att jag var här inne länge och väl igår...så det så.....hmpfr...knycker med nacken och ser sur ut...eftersom det antyds att jag är stessad...fniss..och läser slarvigt...
    Mmmm...kanske lite sanning i det...men bara stressen och att hjärnan då inte riktigt hänger med i krånglig bako framvänd text.....så det så!!!
    Kraaaam

    SvaraRadera
  7. Men tack! För att du fick mig att känna att jag kanske inte är den ensammaste farmodern i världen som inte är så speciellt "haj" på det här med att baka!
    Fast ändå... jag tror vi är/blir ganska bra farmorar ändå!

    Varm äppelkram..

    SvaraRadera
  8. Den ser jättefin ut, kakan. Man kan ju inte vara bra på allt och du gör säkert andra saker som vi som bakar inte gör. Jag tycker det är kul att baka matbröd, matbullar och fikapajer men inte småkakor. Du ahr njog andra kvalifikationer som farmor ska du se.

    SvaraRadera
  9. Det receptet såg väldigt gott ut! Blev säkert kanon och sonen nöjd hoppas jag.

    kram/
    ¨M¨

    SvaraRadera
  10. Känns igen :). Men jag har dock ryckt upp mig lite på sistone pga att dottern verkar ha fått ett enormt intresse för bak! Jag hänger bara på ;).
    Ska testa ditt recept för iår är det verkligen ett äppelår.

    SvaraRadera
  11. Skulle skriva nåt positivt och uppmuntrande om att du tagit tag i bakningen och börjat träna inför eventuellt farmorskap.
    Men så såg jag Monas kommentar och nu så ser jag fram emot er eventuella framtida sammanflyttning. Kommer att hälsa på er ofta och räknar med att bli ordentligt utfodrad. Jag tar med lite ost och ett par tre flaskor (el kanske boxar) vin. Blir det bra med rött?
    Kram!

    SvaraRadera
  12. Jag ser att sonen ärvt sin mors humor, haha...
    Jag tror att han är ytterst nöjd med sin mammas fantastiska matlagningskonst och inte skulle vilja byta den mot några kakor i världen. Hoppas han blev både nöjd och chockad idag :-)

    SvaraRadera
  13. Mmm, vad gott det ser ut.
    Tror jag korpar receptet till helgens äppelplock.
    (Bara han inte blir bortskämd nu sonen. ;-))
    /I.

    SvaraRadera
  14. Om du får till en sådan fin kaka som på bilden, då är du redan en fena på bakning!

    SvaraRadera
  15. Ser jättegott ut! JAg bakade äpplekaka i helgen :)

    SvaraRadera
  16. Jag har skrapat ihop lite ploomonrecept åt däjj, så du kan fortsätta dina farmorsövningar!! Basattduvet ;)

    Kram!

    SvaraRadera
  17. Ska bläddra i alla mina växande högar på jobbet, nånstans där finns plommonrecepten som jag fick av en kollega :)
    Äppelrecept ska jag maila också, förhoppningsvis inom en snar framtid!

    Besök bör planeras inom kort. Med tanke på att jag jobbar som en lusig gris, så borde jag kunna kompa en dag vilken vecka som helst!

    Kram.

    SvaraRadera
  18. Vi köpte grädde för att ha till äppelkakan som skulle bakas på torpet. Ett äpple hittade vi. Gräden åkte med hem till stan. Kram och åter igen tack för all hjälp. Så gott!! Om det går för sig återkommer vi nästa år. Men då kan vi kanske vara lite mer behjälpliga med hämtning och så. Insåg inte riktigt hur långt du faktiskt fick köra.
    Kram

    SvaraRadera
  19. Vilken frestare du är......jag älskar mandelmassa och resten också, för den delen, som döljer sig i kakan.....glufs!
    Skickar dig en kram!
    Kicki

    SvaraRadera
  20. Aha, nu förstår jag varför du ville ha receptet på plommonpajen. Du skall ööööööva. Min paj blev riktigt god - men den smakade mer citron än plommon. Här är i alla fall recipeftet (för att säga som Bii & Bull).

    Plommonpaj med citron
    Ingredienser
    Portioner: 6-8 bitar

    150 g smör eller margarin
    3 dl vetemjöl
    3 msk socker
    1/2 tsk bakpulver
    1 krm salt

    Fyllning
    800 g gula plommon, t ex mirabeller
    1 citron
    3 ägg
    1 1/2 dl socker
    3 dl crème fraiche
    1 msk vetemjöl
    1 tsk bakpulver




    Gör så här
    Smält matfettet i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 1 min. Tillsätt mjöl, socker, bakpulver och salt och blanda till en jämn deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Förgrädda i nedre delen av ugnen i 225°C, ca 10 min.


    Doppa hastigt plommonen i en gryta med kokande vatten. Dra av skalet från plommonen, halvera och kärna ur. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv av skalet och pressa ur saften. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda i crème fraiche, citronsaft, -skal och vetemjölet blandat med bakpulver. Lägg plommonen med den kupade sidan uppåt i pajskalet. Häll över citronsmeten.

    Grädda i nedre delen av ugnen i 2225°C, ca 25 min.
    Servera pajen lätt avsvalnad med lättvispad grädde.

    P.S. Mina plommon var inte direkt gula men det gick bra ändå.

    SvaraRadera
  21. Ser ursmarrigt ut! Du får gärna ha mig som försökskanin ...

    Kram!

    SvaraRadera
  22. Mums vad gott det lät!!!

    Jag är inget bra på att baka heller... eller snarare så tål jag inte all disk som blir. Själva bakningen går ju ann...

    Drömde du om mig? Har du inga bättre drömmar? ;)

    Kramar

    SvaraRadera
  23. Det lät som en smaskig kaka! Hoppas den blev god! Kram!

    SvaraRadera
  24. Hööörödudu! Hälsa sonen din att en matlagande farmor går lika bra. Våra barn älskar att hälsa på hos sin farmor för då lagar hon de mest fantastiska maträtter och om hon vet att en inte gillar den så lagar hon för säkerhets skull en eller två rätter extra. Ibland kan det på bordet finnas köttgryta med ris, pasta eller potatis, plättar, räkpaj, köttfärssås... Däremot blir det köpes kaka till kaffet. Helt okej!
    Och som jag fattat är du ju lite av en mästerkock så hallå! Jag tror du blir godkänd! Sen tror jag det duger gott med en varm famn också! ;D (Om man nu är både bak och matlagningsanalfabet.)

    SvaraRadera
  25. Hur gåre med badrummet? Såg hos Mona att du har en röris hemma?
    Kram!

    SvaraRadera
  26. Jag är säker på att du kommer att bli världens bästa farmor när den dagen kommer. Man har ju tränat som mamma under många år så det brukar komma per automatik. Jag och min väninna Veronika Maria var och handlade till hennes lilla Älva i går och när jag sa till den unga expediten att vi farmödrar borde få barnbarnsbidrag så gapskrattade hon.
    Kramar

    SvaraRadera
  27. Men kära nån, vi måste ju ta tag i det här med besöket. Det är så mycket hela tiden att hålla reda på, men nu måste det bli av. Den 23 september är jag ledig hela dagen. Visserligen kommer Mira och Klara från Trilobitprojektet runt kl 10 den dan, men dom blir nog bara kvar ett par-3 timmar eller så. Vad tror du om runt 12-halvett den 23 september? Så äter vi lite lunch hos mig. Ta gärna med vovvarna.
    Till dess har jag nog piffat till hallen lite också, hoppas jag. Det går liksom lite långsamt med pifferiet.
    Puss och kram!

    SvaraRadera
  28. Jag gillar att baka. den där kakan är så god, det var länge sedan jag gjorde den men nu blev jag påmind. Men min blir aldrig så där snygg. ;-)

    SvaraRadera
  29. Jag läste min egen kommentar och såg att kakan skulle gräddas i 2.225 grader. Kan nog bli knepigt att uppnå den temperaturen i en vanlig ugn. Känns som om en härdsmälta ligger i farans riktning. 225 grader kan nog räcka.... Dessutom kunde min härdsmälta hjärna inte stava till Bill.... Önskar dig en skön helg.... Kram.

    SvaraRadera
  30. Det finns fler kransar att välja bland......
    Om Lenita kravlar sig hitåt snart, så finns det nog många kvar! *Smilar*
    Ha en skön helg!
    Kramar

    SvaraRadera
  31. Ha ha...kom just på...att om den där pajjen blev misslyckad har ju du en del i gömmorna....gapskratt...

    Har mailat dig..
    kraaam

    SvaraRadera
  32. Hej söta. Nu ligger du med länk hos mig. Önskar dig den bästa helgen. Njut i sista (?) sensommarsolen. Det är INTE höst.

    SvaraRadera
  33. Jag är inte heller duktig på att baka och inte tränar jag på det heller för det är ju bara jag själv som äter upp det.Fast era äpplen gjorde sig verkligen i en äppelpaj! Supergott!

    Kram,
    AnnaSv

    SvaraRadera
  34. Ja, får vara glad att man har/har haft en mamma som kahn baka, jag är heller ingen fena på att baka men drömmer om att jag ska bli det, det ser ju så gott ut och är kul att överraska, hoppas äppelpajen blev bra: ) Mari,.

    SvaraRadera
  35. Men den där kakan ser ju jättegod ut. Den ÄR säkert god också!Mandelmassa, mums! Du kommer att bli en KANONfarmor, med eller utan bakning! För det är väl inte bara bakningen som räknas? Och vem vet, kanske din son en gång i tiden blir en bakande morfar eller farfar?!
    /Kramar från en som saknar sin bakande mormor...

    SvaraRadera
  36. Men den där kakan ser ju jättegod ut. Den ÄR säkert god också!Mandelmassa, mums! Du kommer att bli en KANONfarmor, med eller utan bakning! För det är väl inte bara bakningen som räknas? Och vem vet, kanske din son en gång i tiden blir en bakande morfar eller farfar?!
    /Kramar från en som saknar sin bakande mormor...

    SvaraRadera
  37. Vilken trevlig blogg du har!
    Ja, Malmköping är mysigt, Karin med bloggen karin lindström tipsade också om Gull och mull. Den får jag se till att inte missa nästa gång!
    Kram Flisan

    SvaraRadera
  38. Hej!
    Men nu hoppas jag verkligen att du lyckas med bakningen. Det är ju egentligen inte svårt, bara lite kladdigt och så drar man ju fram så mycket.
    Mitt recept är jättelätt, och blir så gott. Igår bakade jag den med saffran och det doftade underbart i huset.

    Jag hör gärna av mig på en fika nästa gång jag kommer till "stan". Det är nog snart dags för lite garn igen, och det skulle vara jätte trevligt. Är det cafeet vid vägen? Vi fikade där för något år sen. Hon hade bakat allt själv sa hon då i kassan.

    Ha en riktigt skön Söndag och lycka till! (med bakningen)
    många kramar
    Karin

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.