torsdag, oktober 01, 2009

Höstens äppelfavorit...

I och med nya köket, har t o m bakning börjat bli något för mig, "även gamla hundar kan"... *skrattar* Och vad gör man inte för sin älskade son när han numera är i lumpen och behöver bli ompysslad under helgerna ;).

Äppelträden dignar av frukt och varje helg blir det därmed en äppelkaka. Denna kaka har här på gården blivit framröstad till årets äppelkaka. "Super-super-hysteriskt- god!" blev omdömet. Kakan som slukas av sonen under helgerna. Ja, vi hinner också få en munsbit, om vi bara är tillräckligt snabba ;).

Karl-Johansgårdens Äppelfavvo
5-6 syrliga äpplen (här har vi 5 stora Gravenstein)
Skala o klyfta äpplena.
Lägg i stor plastpåse.
Häll sedan i påsen:
dryga 1dl råsocker
6msk ljus muscavadosocker
5msk kanel
2msk kardemumma

Skaka om så alla klyftor blir täckta.
(Beroende på hur stora äpplena är, kan man behöva öka på måtten. Det ska vara rejält med "mojja" för att det ska bli gott! )
Det är just råsockret o muscavadosockret som gör hela "grejen" ;)

Smält 100g smör/margarin o blanda med 1,5dl vatten

Vispa ihop:
3 ägg
1,5 dl strösocker
Vispa sedan i:
3dl vetemjöl
2tsk bakpulver

Rör sedan i den smälta smör- o vattenblandningen.
Smeten ska vara lös.

Lägg äppelklyftorna i en smord form/ugnsplåt. Häll över smeten.

Grädda 200gr i ca 35min. Vi serverar detta med vaniljvisp.

30 kommentarer:

  1. Mums, den ska jag prova i helgen! I år fick vi inte ett enda äpple på våra träd, men som tur är finns det köpeäpplen så man kan baka lite gottigt.
    Ha det så gott nu och pyssla om sonen när han kommer hem.
    Kram, kram.

    SvaraRadera
  2. Har en "hemmahelg" framför mig. Skööönt! Då ska jag varva ner med att göra KJ-gårdensfavvoäppelkaka. Sen så kommer jag och hälsar på nån gång strax efter allhelgonahelgen...
    Gissa varför???
    Imorgon är jag ledig om du har lust att pipa över en stund?
    Pöss!

    SvaraRadera
  3. Oj, så gott, det riktigt vattnas i munnen!
    TACK för det receptet! Jag har inte så många äpplen i hår men ett och annat vinteräpple finns!
    Och du har Gravensteiner!!!! Vilken lyx!

    Jag kan tro att den här äppelkakan är poppis och att den är försvinnande - speciellt om man har en son i lumparåldern! Jisses du!
    Hoppas du får en fin dag, trots rugget - här är nu 5 grader varmt ute!!!!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  4. Gud vad gott! Jag lovar att prova i helgen och återkommer med omdömet! Kram!

    SvaraRadera
  5. Haru kvar nån bit till mig? Jag kommer omg!!!

    Kram.

    Anna Mongo

    SvaraRadera
  6. Hmm...Låter som min Höstkaka. Min och min, hon som vi fick receptet av hette...Minns inte vad hon hette nu, men hon bodde på Kvarnvägen i Mehedeby!

    SvaraRadera
  7. Men guuud så sugen jag blev på äppelkaka med vaniljsås nu. Alltså vi pratar begär här nu ;) Vad du ställer till det. Jag är liksom inte i skick att baka just nu och köpe är ju inte alls lika gott. Ja ja får ha nåt att se fram emot istället. När jag kryat på mig ska jag absolut baka din kaka.
    Kram på dig.

    SvaraRadera
  8. Vad är det jag läser? Ett kakrecept hos Dubbelörnen, hurra!
    Undrens tid är inte förbi tänk vad ett härligt kök kan göra.
    Kram!

    SvaraRadera
  9. Jag älskar äppelpaj!
    Alla recept är intressanta!
    Och varje höst har man en ny favorit...din låter smaskig!
    Tack för receptet!

    Kram Mariette

    SvaraRadera
  10. MMMmmm så gott det låter!! Allt med varma, bakade äpplen älskar jag! Tål inte de färska och det är så trist. Därför blir det en och annan varm kaka här kan jag säga...:)
    Kram Camilla

    SvaraRadera
  11. Älskar äppelkakor och det är konstigt att jag bara gör det på hösten.Gör bara rabarberpaj på våren osv. Inkörd på gamla rutiner kan man väl kalla det.Den där kakan ska jag pröva nån dag.
    Ha en fin helg
    kramis ewa

    SvaraRadera
  12. Den ska jag prova redan i kväll.

    SvaraRadera
  13. Det finns faktiskt vissa saker här i livet som jag tycker är djupt djupt orättvisa.... som det här trista och sorgliga att jag inte kan äta äpplen!!!
    Inte ens som liten kunde jag göra det... utan fick trista kalla päronhalvor, när de andra serverades äppelkaka! Men visst ligger det orättvisa i det?... och när man sen ser ett sådant här recept, som får det att riktigt vattnas i munnen på en... ja, då blir jag bara som ett litet surt och tjurigt barn! Typ!

    Nej, jag skojar lite med tjurigheten... men faktum är att jag skulle ge bra mycket för bara kunna smaka lilla minsta pyttabit av din äppelkaka!!

    Varm kram... ja, alltid!

    SvaraRadera
  14. Mums, vad det låter gott!! :)

    SvaraRadera
  15. Hej hopp! Jag tog och länkade till ditt recept! :)

    Kram!

    SvaraRadera
  16. Mums så gott......duktig du är! Och STORT GRATTIS TILL MOLLY...hon kommer ju få ett paradis! och grattis till er med som får en ny familjemedlem! Maja säger till mig att hon tycker att jag ska vara nöjd........ med henne... och det är jag ju! Ha det så bra! Stor Kram fr C

    SvaraRadera
  17. Vad gott det ser ut! Tyvärr har jag inte samma erfarenhet av nytt kök = börja gilla bakning, hihi. Tror aldrig att jag kommer tycka att det är kul, det blir liksom alltid så stökigt och rörigt när jag bakar, hihi.

    Ha en bra vecka!
    Kram Marie

    Ps. Fast idag har jag faktiskt bakat. Dock enbart skådebröd (till makens stora sorg, hihi).

    SvaraRadera
  18. Nej men hallå!!!!
    Vad händer???????????????

    Har du börjat baka???
    Värsta smarriga kakan....måste prova....
    Meeeeeeeeeeeeen duuuuuuuuuuuu....
    En till liten bäbis........oooojjjj....sååååå söt!
    Himmel hur går det med de andra???
    Kommer de ta hand om henne tror du?
    Snutte så gullig......ojoj...är dte samma ras som de andra???

    Vilken tid ska vi säga på fredag??
    kram Katarina

    SvaraRadera
  19. Hmm.. Jag har en snutt kaka kvar....Jag ska nog ta och göra slut på den!! :)

    SvaraRadera
  20. Det receptet vet jag en som kommer att få prova i helgen. Honungspojken gillar att baka och brukar överraska oss med dubbel omgång kaka.

    Kramar från Nicoline som vaknat mitt i natten av att regnet piskar på fönstren och stormen viner kring knutarna.

    SvaraRadera
  21. Huset ÄR grönar på andra sidan! Det är de alltid!!!

    SvaraRadera
  22. Mmmmm, det ser riktigt gott ut. Jag älskar äppelkaka och här finns massor av äpplen. Nya recept är alltid välkomna! Tack!!

    SvaraRadera
  23. Vilket läckert recept. Kul att du la ut det så att vi andra kan få prova på denna smaskiga kaka!

    Ha det så gott nu till helgen och kram till dig!

    SvaraRadera
  24. Förstår att du har mys med sonen i helgen... och gubben med, förstås! Å kanske blir det mer äppelkaka...?

    Goaste kramen är din.. ja, men alltid alltid!!

    SvaraRadera
  25. Nog borde vi ses allt, men när... Jag åker till Oslo på torsdag, hem på söndag. Firar mamma 70 år helgen därpå. Sedan KAN det vara en lucka, men den 7 november åker jag till England för en kompis 50-års firande och omkring den 18 november till Tokyo. Kanske runt den där luckan?

    SvaraRadera
  26. Den här kakan skall jag prova i helgen!

    Men skall det verkligen vara matskedar när det gäller kanel och kardemumma? Det låter lite mycket...

    SvaraRadera
  27. Förra helgen provade jag ditt recept och du har rätt, den var verkligen supersupergod!! Det blev väldigt mycket, varför svärföräldrarna bjöds in på kaffe med äppelkaka, och de instämde! Högsta betyg!

    SvaraRadera
  28. Nu har jag gjort den. Det blev med beröm godkänt av familjen. Den har nu införlivats med favorit recepten. Tusen tack! Kram

    SvaraRadera
  29. Man kan nog säga att dygderna växte på trän, då på tramporgeltiden.

    SvaraRadera
  30. Hur mår lilla Molly. Vi behöver uppdateras på gosfronten.....

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.