fredag, maj 06, 2011

Underbara Frankrike - Del 2...

Under vår vecka hann vi med flera bilutflykter, båda korta och långa. Det blev även premiär för betalmotorvägen. Vägarna är fantastiska. Med jämna mellanrum finns rastplatser med olika service, allt från caféer/matställen, bensinmackar och toaletter. Man hamnar också på en hel del småvägar när man kör med GPS. Och det spelar ingen roll hur stor eller liten vägen är, alla är asfalterade. Vi har åkt på smala vägar mellan vinodlingar, "åsnevägar" och t o m dessa vägar är alla asfalterade.

Vi tog en tur ner mot spanska gränsen, Le Perthus. Just denna annandag påsk skulle även alla andra dit. Enligt uppgift var det billig shopping som hägrade. Vi blev inte imponerade, varken speciellt billigt eller något attraktivt att inhandla. Vi åt en lunch som vi genast ville glömma och körde tillbaka hem, längs med kusten och städerna Perpignan och Narbonne.

Längre fram i veckan tog vi åter motorvägen. Denna gång norrut mot bron Viaduc Millau och sedan vidare in i en del av det stora Parc National des Cévennes och den hisnande kanjonen Gorge du Tarn en av Europas största.

Viaduc Millau är Europas högsta bro, 270m på högsta punkten och ett mästerverk. Så otroligt vacker med sina skarpa linjer.



Efter ett litet stopp i den vackra staden Millau fortsatte vi mot Gorge du Tarn.

Det var nog bland det mest fantastiska eller rättare sagt, mest hisnande jag upplevt. Underbara små byar och fantastiska panoraman över dalgången. Vyer ner mot 600m branta raviner, fick oss att tappa andan. Dödsångesten greppade tag i oss när GPS:n fick oss in på en väg som inte var mycket bredare än själva bilen. Och vi låg i "ytterfilen"... Hårnålskurva, branter, klippväggar, inga räcken, inte ens en stenbumling för att visa var branten tog vid. Och ja, även denna väg var asfalterad! Då är detta inte vägen ni ser här ovan. Där finns ju ändå en låg stenmur ;).

Kalla kårar och lätt hysterisk (eg helt hysteriskt skrikande och i färd att hoppa ur bilen) blev jag vid tanken av att få möte. Min kära lyckades vända bilen på en lite "bredare" plats, medan jag höll andan och blundade. Efter denna nära döden upplevelse, var vägen som vi tidigare upplevt som lite obehaglig att köra på, mer som att köra på småvägarna här hemma... nästan...



Området är enormt och en dag är alldeles för lite. Men samtidigt gav resan oss mersmak. Vi kommer att återvända och då även övernatta på något av dessa fantastiska hotell som finns i området. Bl a detta sagoslott, Chateau de la Caze inte långt från den bedårande byn Sainte-Enimie, alldeles intill floden Tarn... Vilken dröm!


Vi har haft en underbar vecka. Och viktigast av allt, är att min kära man, den nyblivna 50-åringen, blev mer än nöjd med resan. Nu sitter vi bara och inväntar den där stora Lottovinsten, för huset har vi redan hittat. Till rätt pris och kontantbetalning kan de väl aldrig säga nej... eller? ;)

19 kommentarer:

  1. Ser så härligt ut .. och jag förstår att ni hoppas på en lottovinnst .. hi hi.

    Kram Patricia

    SvaraRadera
  2. Åh, vilka ljuvliga bilder! Jag förstår att ni har haft en toppenresa och upplevt mycket. Kom på mig själv med att sitta och hålla andan när jag läste om smala bilvägar och branter!
    Håller tummarna för att lottovinsten lurar bakom knuten nu när ni hittat drömhuset. Gör inte som mig bara, jag väntar också på lottovinst... kruxet är bara att jag aldrig lämnar in någon rad.
    Ha en skön helg!
    Kramar i mängder.

    SvaraRadera
  3. Underbart resmål! och ni verkar haft en del spännande småäventyr :) Vacker stad, Languedoc! Inte dumt heller med en champagne väntandes i kylen, det är livsnjutning!

    Hoppas det inte blev en alltför stor chock att komma tillbaka till kylan. Själva började vi återigen elda i vedspisen och vintertofflor och koftor åkte fram igen. Men nu kommer ju värmen igen:)

    Härliga bilder du tagit!
    Kramar

    SvaraRadera
  4. Hisnande bilder från Tarn!

    Vi har inte varit där än, men vår lilla Vera åker dit på lägervecka snart, vilken lyx att paddla där!

    SvaraRadera
  5. Hej Elisabet!
    Känner precis hur det känns i magen på såna vindlande vägar!

    Spännande med Tarn, snart åker vår Vera dit med skolan en vecka för att paddla och fiska, blir lite avundsjuk
    ;-)

    Hälsar Karin

    SvaraRadera
  6. Wow, vilken resa ni har haft! Vilka härliga bilder och kul att du delar med dej!

    Förstår om du längtar - kylan verkar ju inte vilja ge sej här....!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  7. ....och lycka till med lottovinsten! Klart ni vinner!!!:)
    Lisa

    SvaraRadera
  8. Vilken fantastiskt underbar resa ni har gjort! Förstår att det hägrar med ett eget hus i den här undersköna trakten. Ett område som dessutom har god mat och härligt vin att bjuda på!!

    Fina bilder har du fått fram också. Hoppas nu att ni får mysigt och fint på K J-gården hela våren!
    Stor kram från
    Eleonora

    SvaraRadera
  9. En så fantstisk resa, tack för att du delar med dig!

    SvaraRadera
  10. De där småvägarna...där hade jag helt klart suttit på helspänn!
    Jag förstår att ni skulle vilja ha ett hus där!! Håller tummarna för den där vinsten, en tumme för att jag också får en vinst!

    SvaraRadera
  11. vilken upplevelse! Jag skulle ha reagerat som dig med på de vägarana. Kram

    SvaraRadera
  12. Frankrike är underbart på alla sätt! Mina svärföräldrar bosatte sig där 03 och jag funderar på att göra det samma :)

    SvaraRadera
  13. Vilken resa det måste ha varit...så vackra bilder och jag tänker att detta kommer att finnas med länge...men vad fort tiden gått undan nu...Jag har haft "annat" för mig och inte hållit mig uppdaterad...märker det nu...suck...ja ja...
    Ha det nu så gott vännen!

    Kram från Malin

    SvaraRadera
  14. Helt underbara bilder! Det låter som om ni haft det fantastiskt. Hoppas ni vinner och köper drömhuset så kommer jag direkt och hälsar på er.

    SvaraRadera
  15. Hej vännen!
    Läser, njuter av text och bilder. skrollar, läser igen. Suckar och drömmer mig bort. Tack snälla för dina underbara reseskildringar.
    Hoppas vi ses en sväng nästa lördag.
    Kramisar Kristina

    SvaraRadera
  16. fantastiska bilder.
    Ha en fin helg.
    kram
    Hanna

    SvaraRadera
  17. Sv. Skitstövelvarianten som redan pga lättja bokat den dyrast möjliga biljetten...

    SvaraRadera
  18. Vilka underbara bilder och vilken fantastisk resa ni har gjort (förutom den lilla avstickaren på smala vägen ;) ). Ha en fin vecka /Therese

    SvaraRadera
  19. Är det inte dags för ett nytt inlägg snart!
    kram från en som väntar!

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.