tisdag, april 03, 2012

Matlagning i den högre skolan...



Vi har haft en helt underbar helg. Vår bästa granne har fyllt jämnt och vi vänner bestämde oss för en present som vi även själva skulle ha glädje av. Det blev en matlagningskväll i lördags hos Aveqia i Stockholm. Hotell bokades mitt i city och kryptiska instruktioner mailades till grannen. Det var först på tåget in till Stockholm som hon fick information om presenten.

Vi träffades kl 1700, ett gäng på ca 30 pers, i alla åldrar, som välkomnades med ett glas mousserande tillsammans med ett litet tilltugg (amuse-bouche). Vi blev indelade i tre grupper med olika ansvarsområden, förrätt, varmrätt och dessert. Gruppindelning föll sig naturligt, somliga var mer intresserade av efterrätter och andra föredrog för- eller varmrätt. Vårt gäng är definitivt mer förrätt och varmrätt, än efterrätt.

Proffsiga kockar som arbetat på stora välkända krogar, guidade oss genom kvällen. Efter genomgång av meny och recept, startade matlagningen och under arbetet fick vi mängder med tips och ny kunskap om tillvägagångssätt och tekniker.

Menyn

Vitello tonnato på Aveqias egna vis
sotad tonfisk, tillsammans med kalvinnanlår serverades på salladsbädd med tomatvinägrett o en len tonfiskmajonnäs
Confiterad majskycklingbröst
stekt karl-johansvamp i madeirasky, jordärtskocksskum o puré på Belle de Fontenaypotatis
Karamelliserat äpple
serverad med kaksmulor i muscavadosocker o hemgjord vaniljglass med hasselnötscrème

Det blev en härlig stämning i lokalen och matlagning blandades med både vin, skratt och prat. Vi jobbade väldigt organiserat och lyckades duka upp 30 identiska förrätter på marmorplattor.

När matlagningen var klar fick respektive lag servera de övriga sin egna rätt. Till detta serverades underbara viner. Allt var gudomligt gott!... men förrätten var självklart godast... ;)

Vid ca 22 avslutade vi matäventyret med en Irish Coffee i Aveqias bar. Lite frisk luft under promenaden till t-banan gjorde gott. Efter en härlig hotellfrukost tog vi tåget hem igen. Presenten blev mycket uppskattad av mottagaren, men även av oss givare...

Vi kommer absolut att göra detta igen och då kommer vi att ta med våra äkta hälfter. För i det här gänget är alla mycket intresserade av matlagning.

Här hemma hade min kära anordnat en herrmiddag med whiskyprovning. Deras kväll var lika uppskattad som vår och inte ett spår syntes här hemma av deras kväll. Bara ett svagt trevligt surr från diskmaskinen... :D

Nu är det snart påsk och sonen kommer hem över helgen. Det blir en sväng till Bromma i morgon och familjen blir samlad igen.

Behöver ni tips på härlig helgmat, kika då in hos dessa bloggare. En guldgruva av recept!

Birgitta Höglunds Mat - En blogg fylld med LCHF-recept
Smaskens - Annika Ingemarssons härliga matblogg

9 kommentarer:

  1. Låter hur kul som helst med en sådan kväll! Själv har jag ju "bara" gjort chokladpraliner i sällskap. :)

    SvaraRadera
  2. Wow vilken grej!
    Jag vill också ingå i ditt kompis gäng. Underbar mat och så roligt ni måste ha haft. Kan se er när ni traskade hemåt på natten.
    "...en sväng i tunnelbanan.......
    Härligt med mys i påsk. Vi åker till Dalsland och påskar till det lite.
    Krameli kram

    SvaraRadera
  3. Hallå där!
    meeen jöööösses vilken present!!

    det där lät ju underbart kul...;)
    fast dendär menyn....nääää inget för mig....tonfisk är verkligen jätte äck....och konstiga såser o pureér... Vad är det för fel på spagetti o köttfärssås??

    Nu ses vi snart...;)
    Kram Katarina

    SvaraRadera
  4. Wow, vilken kväll ni hade och vilken meny sen! Jisses du,här kan man tala om festkväll i ordets rätta bemärkelse!
    Kul att du ville dela med dej också, det riktigt vattnas i munnen!

    Tack för jättego och uppmuntrande kommentar hos mej!
    Kramar
    Lisa

    SvaraRadera
  5. Vilken fantastisk present till väninnan och att ni alla kunde vara med på en så speciell tilldragelse. Förstår att lyckan är total nu när sonen är hemma igen. Glad Påsk till hela familjen.

    SvaraRadera
  6. Glad Påsk!

    Vilken underbar present ni gav er vän. En sådan skulle jag vilja ha nästa gång jag fyller jämt eftersom jag är intresserad av mat och tillhörande dryck. Jag förstår att det blev mycket glädje och skratt genom kvällen.

    Äter du LCHF mat eftersom du rekommenderar hennes blogg? Jag gör det nu och har kikat in där tidigare lite grann. Jag mår väldigt bra av den och har t o m lyckats gå ner några kilon även om det finns fler jag vill bli av med.

    Ha det fint

    Christina

    SvaraRadera
  7. Oj, vad trevligt! En riktigt trevlig present!
    Glad påsk!
    kram

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.